De nominerade till Kasper Salin-priset

Sveriges Arkitekter presenterar de fyra byggnader som slåss om Kasper Salin-priset.

Nominerade till Kasper Salin-priset 2020: Kunskapshuset i Gällivare, Lindholmens Tekniska Gymnasium, Norra Tornen och Kulturhusets ombyggnad.

Nominerade till Kasper Salin-priset 2020: Kunskapshuset i Gällivare, Lindholmens Tekniska Gymnasium, Norra Tornen och Kulturhusets ombyggnad.

Det finns inga småhus på listan över nominerade byggnader till Kasper Salin-priset 2020, ett av de tyngsta arkitekturprisen i Sverige. Däremot hittar du två skolor, en ombyggnad av en offentlig byggnad samt två flerbostadshus.

– Juryn har sökt efter projekt med en hög arkitektonisk verkshöjd, som tar ansvar för en mer hållbar framtid. Diskussionen har kretsat kring begrepp som permanens och flexibilitet, återbruk och transformation, långsiktighet och innovation, säger juryordförande Karin Milles, arkitekt SAR/MSA.

Flerbostadshusen som är nominerade är döpta till Tornen och förenar stadsdelarna Stockholm och Solna. De två skolorna är Kunskapshuset i Gällivare och Lindholmens Tekniska gymnasium. Slutligen handlar det om Kulturhuset i Stockholm som fått en ombyggnad.

– Juryns val sätter viktiga samhällsfunktioner – som kultur, konst, kunskap och boende – i centrum. Det visar att arkitektur och väl gestaltade projekt handlar om funktion, dialog med platsen och hållbarhet, som får ytterligare en dimension när de kommer många till nytta.

Tidigare vinnare av priset är bland andra bostadsrättsföreningen Viva och en ateljébostad på Gotland. Priset har delats ut sedan 1962.