Därför trivs vi hemma

En ny undersökning visar att hemmet är viktigt för vårt psykiska välmående.

Hemma kan du koppla av och ladda batterierna.

Hemma kan du koppla av och ladda batterierna. Foto: Marlén Eskilsson

Uttrycket hemmet är vår borg gör sig påmint när resultatet från SBAB:s undersökning "Komma hem" presenteras. Det visar att hemmets viktigaste funktion för majoriteten är att vara en plats där man kan koppla av och ladda batterierna. Viktigast för att vi ska trivas är att man har möjlighet att vara sig själv.

Att boendet ligger i ett tryggt område är också viktigt, likaså närhet till skolor och natur - och vänner förstås.

- Närheten till vänner är en del av livspusslet, och det finns en trygghet i att veta att barnen kan gå hem till sina kompisar efter skolan, säger boendeekonom Claudia Wörmann.

Hon ser hemmet som en plats för trygghet, och anser att en mer välfungerande bostadsmarknad inte bara skulle göra livet enklare rent praktiskt utan även psykiskt för många.

- Jag tror att i tider av stress och oro blir hemmets funktion som en trygg plats för avkoppling ännu starkare. Jag kan inte låta blir att tänka på alla som av olika anledningar inte förknippar hemmet med avkoppling och trygghet. Den som på grund av bostadsmarknaden lever kvar i en relation som tagit slut till exempel och de unga som ofrivilligt bor kvar i föräldrahemmet. Svaren visar tydligt att bostaden fyller en större funktion som påverkar både det psykiska och fysiska välbefinnandet.