Bygga nytt hus, Husdrömmar

Det vi inte fick veta om Villa Serenity i avsnitt 3 av Husdrömmar

Villa Serenity på en stor skogstomt med egen sjö.

Villa Serenity på en stor skogstomt med egen sjö. Foto: Tanja

I SVT Husdrömmars tredje avsnitt fick vi i februari följa bygget av Tanjas och Taras häftiga arkitektritade hus. Vi var bland annat nyfikna på vem arkitekten är, vad ritningarna kostade och energiförbrukningen, hur blir det med den när man har så mycket fönsterytor?

I februari fick vi i avsnitt 3 av SVT:s Husdrömmar följa Tanja Ayres och Taras Czornyj när de byggde ett riktigt häftigt hus på en stor skogstomt i Haganäs utanför Södertälje. Huset är långsmalt, 50 meter långt för att vara exakt, och placerat på pålar. Man får intrycket av att det svävar över marken.

Tanja och Taras

Taras och Tanja. Foto: Skärmdump från programmet

Huset är ritat av välkända Tham & Videgård Arkitekter. 

– Det var Taras idé att fråga Tham & Videgård, han kände till dem och var intresserad av deras design. Jag tyckte att deras design var häftig. Vi trodde först inte att de skulle ta vårt projekt då de är så kända och upptagna, men det gjorde de och det kändes jättekul, säger Tanja Ayres.

Villa Serenity

Husdrömmars översikt av projektet.

Från början skulle det ha blivit ett tornliknande hus bestående av fyra våningar på 50 kvadratmeter vardera, men paret tycket att det kändes opraktiskt med så många våningar, de ville hellre ha ett mer öppet hus med många fönster - och så blev det också. Totalt mäter huset 219 kvadratmeter i ett plan, och dessa är fördelade på 6 rum och kök.

Slutsumman för ritningarna blev 600 000 kronor, men då hade de också fått sitt drömhus på papper.

Fönsterytor och energiförbrukning

Framsidan av huset är täckt av en lång rad fönster som löper från golv till tak, men även på den mer privata baksidan möts betraktarens blick av ett antal fönster.

- Vi har fantastiskt utsikt genom fönstren året om. Det blir väldigt ljust och soligt i huset, och eftersom vi har ett så privat läge blir man inte störd av att ha så stora fönster. Det känns jättebra, säger Tanja Ayres.

Med så många fönster är det lätt att fundera över det här med energibalansberäkningen, hur går den ihop?

Villa Serenity

Generösa fönsterytor. Foto: Tanja

Energiberäkning, effektbehovet

Transmission:
U-medel: 0,4
Aom: 766m²
Innetemp: 20°C
Utetemp: -20°C
Effekt: 766x0,4x40=12 256 W

Ventilation:
Flöde: 76+20=96 l/s
Effektbehov: 96x1,2x40= 4 608 W 

Summa effektbehov: 16 864 W

Fönstren är av typen Hajom och har ett energivärde på 1,2.

Ytterväggarna är isolerade med 260 millimeter cellulosaisolering. I golvet ligger 600 millimeter och i taket 500 millimeter.

Träd i huset

Träd inbyggt i huset. Foto: Tanja

Bygget drog ut på tiden

Förhoppningen var att de skulle hinna bygga klart huset på 4-5 månader. Men sommaren kom och gick, och det var först strax före jul som huset stod inflyttningsklart - då hade 9 månader passerat.

– Det är fortfarande inte helt färdigt, men man kan säga att det är klart till 95 procent, säger Tanja Ayres.

Paret har varit inflyttade sedan slutet av förra året och trivs mycket bra. Att de valde att bygga huset på pålar visade sig vara en lyckad lösning som gör att upplevelsen av huset stärks på ett positivt sätt.

– Man känner att huset står högt upp över marken. Det känns nästan som att befinna sig på en båt, säger Tanja och fortsätter:

– Planen är att vi ska plantera gräs så långt det går in under huset. Vi såg förra sommaren att marken under huset får ganska mycket sol, det blir nog inga problem att får gräsmatta där.

Sjö på tomten

De som gjorde markarbetena fick gräva ut sjön också. Foto: Tanja

Anlade en sjö på tomten

Utöver huset anlade paret även en sjö på tomten - eller de grävde snarare fram den sjö som funnits där sedan tidigare, men som nu var kraftigt överväxt.

–Vi har dränerat den, rensat botten och gjort den lite djupare på vissa platser. Jag kan inte säga exakt hur mycket det kostade eftersom det var en del av hela husets markarbete vi fick offert för, men vi tycker att det var värt pengarna eftersom vi passade på när grävmaskinen redan var på plats, säger Tanja Ayres.

Husets baksida

Inte lika många fönster mot baksidan. Foto: Tanja

Budget och utfall

Totalt har huset, inklusive tomt, kostat dem 8,5 miljoner kronor. Det är 1 miljon kronor över budget

- Det finns flera orsaker till det. Vi bestämde oss för att göra vardagsrummet 3 meter längre, stora badrummet blev 600 millimeter bredare och vi bytte isolering från ull till celluosa. Vi hade också en väldigt enkel ventilationslösning först, men bestämde oss till slut för ett FTX-system istället eftersom det återvinner energi. Garaget var inte med i budgeten från början. Vi hade också stora problem med vår första VVS-konsult, hans arbete var inte godkänt och till slut bytte vi ut honom men då hade vi förlorat 100 000 kronor. Detta följer vi nu upp med Konsumentverket. Men till stor del var det förbättringar som kostade, säger Tanja Ayres.

Trots det högre priset är de nöjda, de fick precis det hus de drömt om.

Missade du programmet? Klicka här för att se avsnittett 3 av Husdrömmar. Det är tillgängligt på SVTplay fram till 2016-04-20.

Villa Serenity

Villa Serenity sett från långsidan. Foto: Tanja

Fler byggen av Tham & Videgård på Byggahus.se

Sommarhus på Husarö
Sommarhus på Langö