Bäst i test, Tester, Verktyg

Test hörselskydd med radio/Bluetooth

Vi testade hörselskydd med inbyggt ljud.

Vi testade hörselskydd med inbyggt ljud. Foto: Annelie Hultberg

Byggahus.se testade 10 hörselskydd med inbyggd radio och möjlighet att koppla in extern ljudkälla såsom mobilen via Bluetooth eller kabel.  

Många maskiner som husägaren använder bullrar ordentligt, allt ifrån motorsågen till borren och lövblåsen. När du utsätter hörseln för alltför starkt ljud kan en hörselskada uppstå. Det blir nödvändigt att använda hörselskydd och att ha ett med inbyggd ljudspelare, det gör arbetet lite roligare.

Vi testade 10 hörselskydd med inbyggd radio och möjlighet att koppla in extern ljudkälla såsom mobilen via bluetooth eller kabel.  

Så testade vi hörselskydden

Två stycken ovana användare testade hörselskydden. Först testade vi passformen. Sedan gick vi över till att testa användarvänligheten, hur lätta hörselskydden var att manövrera. Dessa två moment utförde vi inomhus.

Per borrar
Hur bra skyddar de mot oljud när man borrar? Foto: Annelie Hultberg

Därefter testade vi hörselskydden utomhus med tre olika typer av störande ljud: motorsåg, lövblås och slagborrmaskin som borrade i tegel. Genom hela testet hade vi samma radiokanal påslagen.

Hörselskyddens passform är viktig

Vi kan börja med att konstatera att hörselskyddens passform är viktig, faktiskt viktigare än alla tjusiga finesser. Är det inte skönt att ha dem på kommer du ändå inte att använda dem. Det är individuellt hur skyddet passar på skallen. Ska du hitta hörselskyddet med optimal passform för dig bör du åka till en butik och prova ut dem, för det är lite som att prova jeans.

Hjässbandet får inte klämma på huvudet. Kåporna ska sluta tätt runt öronen, utan att trycka för hårt mot ansiktet under örat.

– Blir trycket för hårt kan det hindra blodtillförseln upp till hjärnan och orsaka yrsel, säger Millis Strömberg, som är sjuksköterska.

På samtliga testade hörselskydd kan hjässbandets totala längd justeras, mellan 22-32 mm på varje sida. Hjässbanden på MSA-modellerna och Husqvarna var så hårda att det inte tog hänsyn till bredden på huvudet.

Materialet i delen av kåpan som sluter mot örat är på alla modeller av plast, men det bör inte vara för tjockt och “glatt”, för då kan ljud tränga sig in i mellanrummet. Så är det på den billigaste modellen GARD HP 45 K.

Det blir oundvikligen varmt och även svettigt bakom samtliga testade kåpor.

En testare provade att jogga med hörselskydden på och de satt alla fast stadigt på huvudet.

Billigaste och dyraste hörselskyddet
Billigaste hörselskyddet Gard HP 45K var lättast, det dyraste 3M Peltor WS Alert XP var tyngst. Foto: Annelie Hultberg

Hörselskyddens vikt

Vikten är en annan faktor som skilde hörselskydden åt.

Inget av hörselskydden var så lätt att man glömde bort att man hade det på sig, men inget var heller särskilt besvärande eftersom de satt så bra fast på  huvudet.

Det lättaste hörselskyddet var Gard HP 45K som väger 326 g, den tyngsta var 3M Peltor WS Alert XP som med sina 450 g väger över 2 hg mer. Vi kan konstatera att ju fler tekniska finesser, desto högre vikt.

Om man går från att ha på sig ett av de lättare till ett av de tyngre, så tänker man på viktskillnaden.

Hörselskyddens förmåga att dämpa ljudet

Samtliga testade hörselskydd var fullgoda skydd för hörseln. Bäst ljuddämpning hade 3M Peltor Work Tunes Pro FM, med ett SNR-värde på 32. Sämst på ljuddämpning hade MSA Dual, MSA FM Radio och Husqvarna med ett SNA-värde på 27.

SNR står för Single Number Rating och det är ett värde på hörselskyddets förväntade ljuddämpning. Ett SNR-värde på 30 dB minskar ljudnivån med 30 dB, etc.. Ju högre SNR-värde, desto bättre ljuddämpning. När man mäter SNR i hörselskydd gör man det alltid utan musiken påslagen i lurarna.

Alla modeller vi testat har en max-volym för inkommande ljud. En del har löst det genom att inte ha steglös justering av volymen, det översta steget är 82-84 dB och trycker du på knappen igen hamnar du på den lägsta volymen. Andra har steglös justering men alla modeller har max-volym.

Så användarvänliga var hörselskydden

Nästa punkt i testet var att testa användarvänligheten. Hur krångligt var det att sätta på radion, hur många knapptryckningar och hur lång tid tog det. Behövde man läsa manualen?

Gard
Gard har bara två knappar.

Vi upplevde det som krångligt att komma igång med ljudsystemet på alla hörselskydd utom det billigaste, Gard HP 45K. Den har bara två knappar, en för av och på och en för att hitta radiostationerna. Men så har den ju inte bluetooth heller. Enkelt att komma igång alltså, men däremot så var det lätt att komma åt reglagen så att man tappade kanalen stup i kvarten.

Ju fler finesser hörselskyddet hade, ju svårare var det att komma igång och använda dem. Det tog upp till 30 min innan favoritradiostationen var hittad, Bluetooth ihopkopplat med telefonen, medhörningen inställd och storleken justerad på de mer tekniskt avancerade modellerna. Att läsa manualen blev nödvändigt.

Medhörning för att lyssna utanför skydden

Medhörning innebär att hörselskyddet har en liten mikrofon som du kan slå på för att ta in omgivningens ljud när du vill prata med någon utanför utan att ta av dig skydden. På Honeywell Sync Electo går det enkelt att ställa in volymen för medhörning, så att man kan genomföra ett samtal utan att ta av sig kåporna. På MSA-modellerna stängs radion automatiskt av när medhörningen sätts på. Värstingen 3M Peltor WS Alert XP har mikrofon och inbyggt system för att med Bluetooth koppla samman flera hörselskydd med varandra, vilket möjliggör internkommunikation mellan arbetskamrater.

Bäst i Byggahus.ses test av hörselskydd med inbyggt ljud

Bäst i test hörselskydd
Testvinnaren 3M Peltor WS Alert XP.

Vårt test visar att det dyraste hörselskyddet är bäst utav de testade skydden. Ingen av konkurrenterna slår 3M Peltor WS Alert XP, vars enda nackdel är det höga priset på 2 729 kr och möjligtvis de extra 15-30 minuterna du måste lägga på att komma igång med att använda hörselskydden jämfört med de billigaste utan större tekniska finesser. Vår testvinnare har kvalitetskänslan, passformen och de tekniska finesserna man kan önska. För den som tänker använda hörselskydden mycket är den här värstingmodellen från 3M definitivt det bästa köpet. Vi bör också nämna att det finns ytterligare en modell av 3M Peltor som heter Litecom, med inbyggd komradio och mikrofon. Den kostar runt 8 000 kr. Tyvärr fick vi inte möjlighet att testa den.

Men den egna plånboken får avgöra om det är värt investeringen. Den som inte vill använda Bluetooth har goda alternativ i form av Howard Leight/Honeywell SYNC Electo för 950 kr eller 3M Peltor Work Tunes Pro FM för 900 kr jämnt.

Lågprismodellerna Gard HP 45K för 350 kr och Biltemas för 600 kr med Bluetooth kan faktiskt funka om de inte ska användas allt för mycket. De skyddar ju hörseln även om de känns plastiga och inte är särskilt bekväma att ha på sig. Men prova gärna flera hörselskydd innan du bestämmer dig, för passformen är viktig och individuell.

  MSA WW Dual/Bluetooth MSA Dual MSA FM Radio Husqvarna Biltema Gard HP 45K Howard Leight / Honeywell SYNC Radio Howard Leight / Honeywell SYNC Electo 3M Peltor WS Alert XP / Bluetooth 3M Peltor Work Tunes Pro FM
Pris ca 2 000:- 1 100:- 1 100:- 1 000:- 600:- 350:- 800:- 950:- 2 749:- 900:-
Betyg 2 2 2 2 2 2 3 3,5 4 3,5
Medhörning Ja Ja Nej Nej Nej Nej Nej Ja Ja Nej
AUX Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
AUX-kabel medföljer Nej Nej Nej Nej Ja Ja Ja Ja Ja Nej
Bluetooth Ja Nej Nej Nej Ja Nej Nej Nej Ja Nej
Ljuddämpning (SNR-värde*) 28 27 27 27 28 30 29 25 29 32
Max ljudvolym, dB 82 85 85 82 82 82 82 82 82 82
Vikt, gram (ink batterier) 438 382 384 382 422 326 374 374 450 354

*SNR står för Single Number Rating och visar värdet för hur mycket ljudnivån i genomsnitt minskar vid användande av hörselskyddet.
Exempel: SNR-värde på 30, minskar ljudnivån med 30 dB. Mätningarna är gjorda med elektroniken (radio etc) avstängd.

Bild 1 av 10

MSA WW Dual/Bluetooth

MSA WW Dual/Bluetooth

Foto: Annelie Hultberg

Pris ca:  2 000 kr
Betyg: 2
Medhörning: Ja
AUX: Ja
AUX-kabel medföljer: Nej
Bluetooth: Ja
Ljuddämpning (SNR-värde): 28 dB
Max ljudvolym: 82 dB
Vikt (ink batterier): 438 g
Kommentarer: Obekvämt hjässband, inte prisvärd.
Manual: Två manualer, förvirrande!
Utseende: Ingen ansträngning har lagts på designen
Användarvänlighet: Många knappar och reglage att hantera, manualen nödvändig. Svår att hantera när den sitter på huvudet.
Ljudkvalitet: Mycket bra
Bekvämlighet, passform: Mjuka kåpor men hårt obekvämt hjässband
Storleksjustering: 32 mm
Tillverkad i: Sverige

Bild 2 av 10

MSA Dual

MSA Dual

Foto: Annelie Hultberg

Pris ca: 1 100 kr
Betyg: 2
Medhörning: Ja
AUX: Ja
AUX-kabel medföljer: Nej
Bluetooth: Nej
Ljuddämpning (SNR-värde): 27 dB
Max ljudvolym: 85 dB
Vikt (ink batterier): 382 g
Kommentarer: Obekvämt hjässband. Bra att medhörningen stängde av musiken.
Manual: Lätt att läsa
Utseende: Ingen ansträngning har lagts på designen
Användarvänlighet: Lätt att använda och byta kanal på radion, letar upp dem själv.
Ljudkvalitet: Bra. Mycket bra medhörning, stänger automatiskt av radion när man trycker på medhörning.
Bekvämlighet, passform: Mjuka kåpor men hårt obekvämt hjässband
Storleksjustering: 32 mm
Tillverkad i: Sverige

Bild 3 av 10

MSA FM Radio

 MSA FM Radio

Foto: Annelie Hultberg

Pris ca: 1 100 kr
Betyg: 2
Medhörning: Nej
AUX: Ja
AUX-kabel medföljer: Nej
Bluetooth: Nej
Ljuddämpning (SNR-värde): 27 dB
Max ljudvolym: 85 dB
Vikt (ink batterier): 382 g
Kommentarer: Har bara fyra ljudsteg, ingen möjlighet att steglöst ställa in volymen. Obekvämt hjässband.
Manual: Enkel och lättfattlig
Utseende: Ingen ansträngning har lagts på designen
Användarvänlighet: Enkel att använda, få knappar. Hittar stationerna själv.
Ljudkvalitet: Helt OK ljudkvalitet, ingen steglös volym, 4 ljudsteg.
Bekvämlighet, passform: Mjuka kåpor men hårt obekvämt hjässband.
Storleksjustering: 32 mm
Tillverkad i: Sverige

Bild 4 av 10

Husqvarna

Husqvarna hörselskydd

Foto: Annelie Hultberg

Pris ca1 049 kr hos Duab   
Betyg: 2
Medhörning: Nej
AUX: Ja
AUX-kabel medföljer: Nej
Bluetooth: Nej
Ljuddämpning (SNR-värde): 27 dB
Max ljudvolym: 82 dB
Vikt (ink batterier): 382 g
Kommentarer: Exakt likadan som MSA FM Radio, brandad med Husqvarnas logo och därför 100-lappen billigare.
Manual: Tydlig och bra.
Utseende: Brandad i Husqvarnas orange färg.
Användarvänlighet: Enkelt och bra med få reglage, lätt att byta kanal.
Ljudkvalitet: Inget brus, hittar bästa mottagningen automatiskt.
Bekvämlighet, passform: Kåpan trycker mot käken under örat, hjässbandet hårt, samma som MSA.
Storleksjustering: 32 mm
Tillverkad i: Sverige

Bild 5 av 10

Biltema

Biltema hörselskydd

Foto: Annelie Hultberg

Pris ca: 650 kr
Betyg: 2
Medhörning: Nej
AUX: Ja
AUX-kabel medföljer: Nej
Bluetooth: Ja
Ljuddämpning (SNR-värde): 28 dB
Max ljudvolym: 82 dB
Vikt (ink batterier): 422 g
Kommentarer: Känns plastiga, som att de kommer att gå sönder när som helst.
Manual: Bara det nödvändigaste, skönt!
Utseende: Ser ut just som om den kom från Biltema, plastig.
Användarvänlighet: Bra med digital display, enkel hantering, få knappar. Inbyggd mikrofon för telefonsamtal, bra!
Ljudkvalitet: Lite låg volym (dålig mottagning) på FM-radion, störningar från bl.a. ljusrör.
Bekvämlighet, passform: Bygeln känns för platt, kåporna trycker mot öronen.
Storleksjustering: 22 mm
Tillverkad i: Ingen uppgift

Bild 6 av 10

Gard HP 45K

 Gard HP 45K

Foto: Annelie Hultberg

Pris ca: 350 kr
Betyg: 2
Medhörning: Nej
AUX: Ja
AUX-kabel medföljer: Ja
Bluetooth: Nej
Ljuddämpning (SNR-värde): 30 dB
Max ljudvolym: 82 dB
Vikt (ink batterier): 326 g
Kommentarer: En testare tycker de är bästa budgetalternativet pga att du får fullt fungerande hörselskydd med inbyggd radio för mycket lågt pris. Den andra testaren tycker att de satt extremt obekvämt på huvudet samt att den inställda radiokanalen försvann så fort man råkade stöta till knapparna. Dålig ljudkvalitet med aux-kabel.
Manual: Kort och enkel.
Utseende: Plastig, ser billig ut.
Användarvänlighet: Skruvknappar gör det lätt att hitta stationerna, men även lätt att tappa dem igen.
Ljudkvalitet: Inte över sig bra, ett + för bas-knapp, lågt ljud vid AUX.
Bekvämlighet, passform: Bra hjässband, obekväm kåpa med "glatt" plast, svettig.
Storleksjustering: 32 mm
Tillverkad i: Hong Kong

Bild 7 av 10

Howard Leight / Honeywell SYNC Radio

 Howard Leight / Honeywell SYNC Radio

Foto: Annelie Hultberg

Pris ca600 kr hos Proffsmagasinet     
Betyg: 3
Medhörning: Nej
AUX: Ja
AUX-kabel medföljer: Ja
Bluetooth: Nej
Ljuddämpning (SNR-värde): 29 dB
Max ljudvolym: 82 dB
Vikt (ink batterier): 374 g
Kommentarer: Helt OK hörselskydd med radio.
Manual: Kort och koncis.
Utseende: Snygg, ser dyr ut.
Användarvänlighet: Manual nödvändig, många knappar, svårt att se vad de betyder. Bra med digital display.
Ljudkvalitet: Bra, inte så mkt störningar. AUX ger bra ljud.
Bekvämlighet, passform: Bekväma kåpor, men hjässan blir varm av bandet.
Storleksjustering: 35 mm
Tillverkad i: Kina

Bild 8 av 10

Howard Leight / Honeywell SYNC Electo

 Howard Leight / Honeywell SYNC Electo

Foto: Annelie Hultberg

Pris ca1 696 kr hos Proffsmagasinet    
Betyg: 3,5
Medhörning: Ja
AUX: Ja
AUX-kabel medföljer: Ja
Bluetooth: Nej
Ljuddämpning (SNR-värde): 25 dB
Max ljudvolym: 82 dB
Vikt (ink batterier): 374 g
Kommentarer: Bekväma hörselskydd med bra ljudkvalité och medhörning. Det enda som saknas är bluetooth.
Manual: Svårläst.
Utseende: Snygg, ser dyr ut.
Användarvänlighet: Bra med digital display, både manuella och digitala knappar.
Ljudkvalitet: Mycket bra, inga störningar på FM-bandet.
Bekvämlighet, passform: Bekväma kåpor, men hjässan blir varm av bandet.
Storleksjustering: 35 mm
Tillverkad i: Kina

Bild 9 av 10

3M Peltor WS Alert XP / Bluetooth

 3M Peltor WS Alert XP / Bluetooth

Foto: 3M

Pris ca3 795 kr hos Elgiganten     
Betyg: 4
Medhörning: Ja
AUX: Ja
AUX-kabel medföljer: Ja
Bluetooth: Ja
Ljuddämpning (SNR-värde): 29 dB
Max ljudvolym: 82 dB
Vikt (ink batterier): 450 g
Kommentarer: Bäst i test men också dyrast.
Manual: Mycket info att ta in!
Utseende: Snygg, ser ut att kosta flera tusen....
Användarvänlighet: För många knappar och reglage, tidsödande att lära sig alla funktioner, svårt att hantera när den sitter på huvudet.
Ljudkvalitet: Bra ljudkvalitet, en av de bästa.
Bekvämlighet, passform: Bekvämt hjässband, bra kåpor som sitter skönt.
Storleksjustering: 32 mm
Tillverkad i: Ingen uppgift

Bild 10 av 10

3M Peltor Work Tunes Pro FM

3M Peltor Work Tunes Pro FM

Foto: 3M

Pris ca795 kr hos Bauhaus    
Betyg: 3,5
Medhörning: Nej
AUX: Ja
AUX-kabel medföljer: Nej
Bluetooth: Nej
Ljuddämpning (SNR-värde): 32 dB
Max ljudvolym: 82 dB
Vikt (ink batterier): 354 g
Kommentarer: Klarar man sig utan bluetooth och medhörning är det här ett bra alternativ.
Manual: Svårläst.
Utseende: Snygg, ser dyr ut.
Användarvänlighet: Få knappar, bra med röstinfo om volym, sök station m.m.
Ljudkvalitet: Dålig täckning inomhus (ingen antenn), störningar utomhus.
Bekvämlighet, passform: Bekvämt hjässband, bra kåpor som sitter skönt.
Storleksjustering: 32 mm
Tillverkad i: Ingen uppgift