Bygga nytt hus, Fritidshus

Sommarstugan klar i tid

Hela familjen är glada åt nya sommarstugan.

Hela familjen är glada åt nya sommarstugan. Foto: Marlén Eskilsson

Javisst, Cecilia och Henriks sommarstuga i Båstad blev klar till semestern. Nu undrar vi, hur trivs de, vad är de nöjda/missnöjda med, hur var hustillverkaren och vad har de lärt sig av att bygga det här huset?

Cecilia och Henrik ville ju ha sin sommarstuga till semestern, men det gällde att få till både en slutbesiktning med försäkringsbolaget och ett slutsamråd med kommunen och kontrollansvarige innan semestrarna. Annars skulle de inte kunna flytta in.

Som tur var klaffade allt. Hantverkarna hade gjort sitt jobb och personalen på kommunen kunde klämma in ett slutsamråd innan semestern.

Slutbesiktningen leddes av en oberoende besiktningsman som var godkänd av Gar-bo. Detta för att det ingick ett färdigställandeskydd och byggfelsförsäkring från Gar-bo när de tecknade avtal med Värsåsvillan. Cecilia och Henrik tyckte att det kändes bra att få allt genomgånget så noga.

Huset klart

Nu återstår att glasa in altanen och göra trädgård. Foto: Marlén Eskilsson

– Besiktningsmannen var noggrann och noterade många små fel som t ex repor här och där. Ganska mycket måleriarbete var inte utfört, målaren hade inte kommit åt överallt eftersom andra leverantörer var sena med sina arbeten. En större grej de noterade var t ex att värmeslingorna i golvet inte var ingjutna i sockeln som de borde, berättar Cecilia.

Felen som noterades har entreprenörerna nu 3 månader på sig att åtgärda.

– Men det var inget fel som hindrade oss från att flytta in och ta huset i bruk, så det var ju skönt.

Dagen efter slutbesiktningen var det dags för slutsamråd med kommunen och kontrollansvarige, som skulle kontrollera så att bygget har följt lagarna.

– Det här kändes ju inte lika nyttigt.  Man får absolut inte ta huset i bruk innan slutgodkännandet. När fokus hamnar på saker som att det fanns ett låsbart medicinskåp och brandvarnare på plats så känns det lite överdrivet och fördummande, säger Cecilia.

Matplatsen

Ljus och fin matplats. Foto: Marlén Eskilsson

Ett år att bygga sommarstuga

De kunde alltså pusta ut i mitten på juli och äntligen flytta in i sin efterlängtade sommarstuga.  De hade köpt tomten i slutet av juli förra året och det har tagit knappt ett år att bygga en sommarstuga, från tomtköp till färdigbyggt hus. De har haft tur, det mesta har klaffat.

Det bästa av allt var nästan att de är så nöjda med sommarstugan. Hela familjen stormtrivdes direkt och vill inte åka tillbaka hem. De trivs både med platsen och med hur huset blev.

Grått kök

Köket går i grått och vitvarorna är rostfria. Foto: Marlén Eskilsson

Vad är det ni gillar bäst med nya huset?

–  Volymen, att det är så högt i tak och de stora fönstren. Och så är vi så nöjda med alla val vi gjorde. 

–  Jag är väldigt nöjd med det ljusa golvet, säger Henrik.

Golvet är ifrån Kährs, Nouveau Snow enstavig parkett.

Köket kommer från Vedum, luckan Maja grå. Till det har de en matchande bänkskiva i laminat, som är en verklighetstrogen betongimitation.

– Det kändes väldigt svårt när man var och besökte köksleverantören, tittade på kakel, golv och allt sådant och skulle välja bland tusen saker. Vi är så glada att det blev så bra när det kom på plats, säger Cecilia.

De hade tyckt att köket som följde med huset som standard var dåligt planerat och därför gjorde de en massa ändringar.

– Lägger man så mycket pengar på huset så vill man ju ha ett kök som man trivs i också, säger Cecilia.

Stora badrummet

Dubbla handfat i stora badrummet. Foto: Marlén Eskilsson

De är också väldigt nöjda med de två badrummen, ett större och ett lite mindre.

– Det ena badrummet är större än det vi har hemma. Och det är fantastiskt att ha dubbel handfat, säger de båda.

– Och det känns som en otrolig lyx att ha två badrum, inte minst på sommaren när man har mycket gäster.

Är det något ni önskar att ni hade gjort annorlunda?

– Fick jag drömma så hade jag velat ha större vardagsrum och kök, men då hade det ju blivit dyrare också. Med den budget vi hade är det inget jag vill ändra, säger Cecilia.

Hur fungerade samarbetet med husleverantören?

– I stort sett har det fungerat bra. Vi har upplevt att de har dränkt oss i dokument, men trots det har det inte känts som att de har 100% koll ändå. Det har varit ganska många oklarheter kring val och anpassningar av huset.

– Sedan tycker vi att det är konstigt att det inte ingår en entrétrappa till huset, säger Cecilia.

Baksidan av huset

På husets baksida står de och bygger ett förråd. Foto: Marlén Eskilsson

Vad har ni lärt er?

– När man ändå bygger är det bra att passa på att ta det där man vill ha och inte snåla för mycket. Jag tror att det inte blir av att man byter ut det sedan om man inte gör det som man vill ha det direkt. 

Läs mer

Cecilia och Henrik bygger sommarstuga
Cecilia och Henrik hittar huset 
Sommarstugan i Båstad på god väg
Cecilia och Henriks sommarstuga – klar till semestern?