Bygga nytt hus, Fritidshus

Cecilia och Henriks sommarstuga - klar till semestern?

Tak över uterum på plats.

Tak över uterum på plats. Foto: Cecilia & Henrik

Vi har fått följa med när Cecilia och Henrik bygger sommarstuga i Båstad, som de bygger med en hustillverkare på delad entreprenad. Nu är det inte långt till slutbesiktningen och vi undrar, hur går det?

Planen var slutbesiktning i början av juli, men tjänstemännen på kommunen har semester då så de fick skjuta på det till mitten av juli. Det var på håret att de kunde få till ett möte för slutbesked innan semestern.

– Ja, nu har de bara två veckor på sig och jag är orolig för att de inte ska hinna, säger en stressad Cecilia.

I skrivande stund är varken köks- eller badrumsinredningen uppsatt och monterad ännu och dörrkarmar, innerdörrar och lister är inte på plats. Dessutom är den 60m2 stora altanen inte påbörjad.

Cecilia och Henrik har tyckt att det är svårt att bygga på distans, då de gärna hade velat besöka byggplatsen oftare. Sedan huset började monteras har de besökt bygget tre gånger.

– Första gången vi var nere var i påsk när de reste huset. Det var jättehäftigt att få se huset i verkligheten, se hur det förhåller sig till byggnaderna runtomkring och att få en rumsuppfattning, säger Cecilia.

Det de inte gillade däremot var att skarvarna vid väggelementen på fasaden framträdde så tydligt. De hade bytt från standard stående till liggande panel på fasaden, men ingen upplyste dem om att det skulle bli flera stående lister på kortsidorna av huset. Det var heller inte inritat på ritningen. 

Cecilia inspekterar

Cecilia inspekterar familjens sommarstuga.

Andra gången de var nere för att titta till sitt husbygge hittade de lite små fel inne i huset som de kommunicerade till säljaren. Det var bland annat en skruv i ett fönster som inte var förankrat i regelverket samt skador på gipsskivor. Säljaren såg till att hantverkarna åtgärdade fönsterinfästningen och övriga fel.

– Vi måste säga att det är proffsiga byggare vi har att göra med. De har löst problemen på ett smidigt sätt, säger Cecilia.

Vid det andra besöket träffade de även elektrikern och gick igenom all el-dragning. Det var mycket värdefullt att på plats kunna diskutera och planera placeringar med honom. Det är först när man står på plats i huset som man får en uppfattning om bästa placering av belysning, kontakter och eluttag mm.

I övrigt har kommunikationen med entreprenörerna skett per telefon. En gång hörde säljaren av sig och meddelade att slutbesiktningen kanske inte kunde ske i början av juli trots allt. Vid ett liknande bygge han har parallellt i området hade plattan inte torkat ut ordentligt så att man kunde börja inreda huset. 

Badrummet kaklat

Badrummet har kaklats. 

– Det var några oroliga dagar där när vi såg semestern gå åt skogen innan de hade mätt fukthalten i vår platta. Vi hade haft golvvärmen igång sedan en tid tillbaka och dessutom byggfläktar och avfuktare, jag vet inte hur det var i det andra huset. Men när de gjorde fuktmätningen hos oss visade det sig att plattan var tillräckligt torr i alla fall. Slutbesiktningen såg nu ut att kunna ske i juli trots allt, berättar Cecilia.

En annan utmaning de fick var när målaren ringde och frågade vilken vit nyans de ville ha på väggarna, både in- och utvändigt. De hade utgått ifrån att de skulle ha den vita färg som ingick, men det fanns ingen förvald nyans av den vita färgen. Däremot var fönster och lister målade i S0502-Y redan vid leverans. På nätet fick de tips om att S1002-Y kunde vara en fin fasad färg. Det blev ett intensivt letande för att försöka få en uppfattning om vilken nyans som skulle passa bäst. 

– Eftersom vi inte ville måla om fönster och lister som redan var målade i S0502-Y och byta färg på dem, så valde vi att ta S0502-Y även på väggarna. Vi tror att det blir bästa att ha samma vita nyans på fönster, dörrar och fasad, säger Cecilia.

Vit fasad

Nu har fasad och fönster samma vita nyans. 

En miss som har skett är planeringen för indragning av fiber i huset. I och med att tomten är avstyckad relativt nyligen fanns deras fastighet inte med i fiberföretagets register, vilket ledde till att det drog ut på tiden att dra in fiber i huset. Det innebar att hantverkarna redan hade hunnit dra el och sätta upp innerväggar.

Detta ledde till extra arbete och omkostnader då hantverkarna fick plocka ner innerväggar för att kunna dra in fibern. Det kändes som en onödig kostnad som de hade kunnat undvika med bättre planering.

Men nu är det inte långt kvar till slutbesiktningen och vi håller tummarna för att det är många och snabba snickare som jobbar med att färdigställa huset.

– Vi ser verkligen fram emot att få tillbringa vår första semester i det nya huset och vi är försiktigt hoppfulla, för både husleverantören och snickarna har ju skött sig bra hittills, så vi hoppas att det ska gå bra ända till slutet.

Går allt väl så kommer de att ägna semesterdagarna i nya sommarstugan åt att färdigställa uterummet, bygga förråd, planera tomten och anlägga gräsmatta. 

Läs mer

Cecilia och Henrik bygger sommarstuga
Cecilia och Henrik hittar huset 
Sommarstugan i Båstad på god väg