Nu påbörjas mätningarna i SP:s klimatsmarta hus

Nu påbörjas mätningarna i SP:s klimatsmarta hus

Den fiktiva familjen Grankvist flyttade in igår och nu startar mätningarna i SP:s klimatsmarta trähus.

Igår var det äntligen dags. Efter två års tid av planerande och byggande tillsammans med Derome, flyttade äntligen den fiktiva simuleringsfamiljen Grankvist in i Statens Tekniska Forskningsinstitut SP:s trähus. Där ska det nu, under två års tid, genomföras mätningar av olika slag för att undersöka hur huset påverkas av en genomsnittsfamilj och hur genomsnittsfamiljen i sin tur kan påverka olika delar så som sin elförbrukning.

- Med projektet vill vi visa hur en familj, som lever i ett energieffektivt trähus, kan påverka energikonsumtion och miljö. Huset har utrustats med mätdon som kommer att hjälpa oss att följa familjens alla aktiviteter i vardagen, från allra första dagen i deras nya hus. Familjen Grankvist kommer att vara Sveriges mest bevakade familj under de kommande åren och från resultaten kommer vi att kunna dra lärdomar, som kan bidra till att göra nyproduktion av byggnader mer energieffektiva, säger Maria Khorsand som är vd för SP.

Huset är ett klimatsmart trähus som är självförsörjande när det kommer till el. Totalt innehåller det över 70 olika mätpunkter som forskarna kan övervaka och analysera. I övrigt är det utrustat för att passa en genomsnittsfamilj i Sverige idag, vilket innebär en energieffektiv maskinpark samt genomsnittsfamiljens krav på kvalitet och komfort. 

Inflyttningen förevigades genom att bostadsminister Stefan Attefall bar in en flyttlåda.

- Vi behöver smarta och resurseffektiva lösningar för bostäder om vi ska uppnå de lågenergikrav som EU beslutat inför 2020. Utmaningen består i att utveckla tekniska lösningar som leder till målet utan att boendekostnaderna stiger i höjden. Det ska bli intressant att följa erfarenheterna från det här projektet framöver, säger Stefan Attefall.

Vi har tidigare skrivit en mer djupgående text om huset och de olika forskningsprojekten i det, som du kan läsa här.