Möjligheter och fällor när du planerar att bygga hus

Fällor som kan fördyra och försena husbygget och chanser att få bättre hus och billigare.

Fällor som kan fördyra och försena husbygget och chanser att få bättre hus och billigare. Foto: Värmlands museum/PAF

Det finns många fallgropar att trilla i när du bygger hus, men också möjligheter du bör ta vara på. Här listar vi chanserna du inte får missa och fällorna du bör undvika när du är i planeringsstadiet att bygga ett hus.

Den första och kanske viktigaste fasen när du bygger hus är planeringen; då du skaffar tomten, bestämmer hurdant hus du ska bygga och hur det ska placeras på tomten.

Charlotte Andersson
Charlotte Andersson

Charlotte Andersson som är byggnadsingenjör och expert på Byggahus.se hjälpte oss att plocka fram de gyllene tillfällena i planeringsstadiet du bör gripa för att göra det bästa av husbygget, men även visa på riskerna att göra fel som kan ge stora konsekvenser för slutresultatet. 

Sida 1 av 8

Möjlighet 1: Formulera familjens behov nu och i framtiden

Planlösning groventré

Tänk igenom dina behov innan du börjar titta på färdiga husmodeller. Foto: Medlemmen ekras

I planeringsstadiet, innan något är bestämt, har du en unik möjlighet att få ett hus som är helt anpassat efter dina behov. 

– Tänk igenom vilka behov huset ska tillgodose innan du tittar på färdiga hus. Till exempel ”Vi är en familj som har hund och vi är ute mycket i skog och mark så vi behöver en rejäl groventré, vi behöver en stor matplats så att alla kan fira jul ihop”, säger Charlotte.

Försök att sia in i framtiden, hur kommer familjen och era behov att utveckla sig? Hur gör vi ett hus som är optimalt för alla personer och deras aktiviteter? 

Det är lättare att se möjligheterna om du formulerar behoven innan du börjar titta på husmodeller så att du inte blir låst av dem.

Sida 2 av 8

Möjlighet 2: Köp rätt tomt och utnyttja tomtens förutsättningar

Ledig tomt

Anpassa huset efter tomtens förutsättningar. Foto: Marlén Eskilsson

Idag köper många sin tomt via en hustillverkare eller kommunen och det finns inte alltid möjlighet att välja och vraka mellan tomter. Det bästa är förstås om du får tag på en tomt som inte är bunden till en hustillverkare, för då har du chans att välja vilken hustillverkare du vill bygga med eller kanske rita ett hus och bygga i lösvirke.

Oavsett finns det stora möjligheter att bygga ett bättre hus genom att anpassa det till tomtens förutsättningar. Till exempel ger en sluttande tomt möjligheten att bygga ett suterränghus, som ger fördelarna med fin utsikt från flera våningsplan, ett avskilt våningsplan för till exempel tonåringarna

– Tomten kanske lutar, då har man möjlighet att göra något av att den lutar, säger Charlotte. 

Det kan också handla om saker som att utforma huset så att det tar tillvara en fin utsikt, ett vackert uppväxt träd eller den perfekta uteplatsen i kvällssolen. Behöver du experthjälp att utnyttja tomtens förutsättningar är det en arkitekt du ska vända dig till.

Läs mer https://www.byggahus.se/arkitektur/sa-mycket-kostar-arkitekt

Sida 3 av 8

Möjlighet 3: Bestäm ekonomiska ramarna och maximera slutresultatet

Pengar

Börja med att sätta upp ekonomiska ramar. Foto: Riksbanken

Redan innan du köper tomten och bestämmer hurdant hus du ska bygga behöver du sätta upp de ekonomiska ramarna för projektet, från tomt och hus till inflyttat och klart.

– Om du känner till dina ramar så kan du maximera vad du kan få ut av totalen. Du kanske inte har råd att möblera upp det nya huset om bygget i övrigt har slukat hela budgeten. Har du koll på ekonomin har man stor chans att få en bra slutprodukt, säger Charlotte.

Sida 4 av 8

Möjlighet 4: Lägg ner eget arbete och spara pengar

Måla huset själv

Medlemmen PAF köpte prefabhus omålat och målade själv. Foto: Medlemmen PAF

Byggets budget är ofta ansträngd och det finns stora möjligheter att komma ner i pris för bygget om du planerar in eget arbete av något slag. Kanske kan du dela entreprenaden och själv sköta projektledningen. 

– Du kan styra kostnaderna om du kan lägga ner eget arbete. Det kan vara tid, dela entreprenaden och själv vara projektledare, det tar MYCKET mer tid än folk tror. Då är det en möjlighet att kunna detaljstyra, säger Charlotte.

Detta är en möjlighet som du kommer att se nedan också kan vara en farlig fälla.

Sida 5 av 8

Fälla 1: Köpa tomt utan att kontrollera detaljplanen

Ritning på hus ihopbyggt med garaget

Medlemmen Skyisthelimit vill bygga ett hus ihopbyggt med garaget. Foto: Skyisthelimit

Tomten är alltså kritisk för ett lyckat husbygge. En fälla du kan trilla i är att du kan köpa en tomt där du inte får bygga det du vill ha, du glömde att kolla detaljplanen.

– Jag hade en kund som sa att han ville ha ett garage ihopbyggt med huset, men enligt detaljplanen som gällde för tomten han hade köpt fick man inte bygga ihop garaget med huset. Besvikelsen blev stor, berättar Charlotte.

För att undvika att trilla i den fällan bör man alltså kontrollera i detaljplanen hurdant hus man får bygga på den tomt man är spekulant på. 

Sida 6 av 8

Fälla 2: Arkeologiska fynd på tomten

Arkeologiska utgrävningar

Det kan bli dyrt att bekosta en arkeologisk utgrävning före bygget. Foto: Värmlands museum

Att inte kontrollera hos Länsstyrelsen om tomten man tänker bygga på har arkeologiska fynd gömda under markytan kan vara en dyr fälla.

– Jag hade en kund som hade köpt en styckad tomt och vid styckningen hade Länsstyrelsen villkorat att innan den bebyggdes skulle arkeologiska undersökningar göras. Detta fick inte min kund reda på förrän de sedan kom till kommunen och skulle få startbesked. Då fick de reda på att de fick bekosta utgrävningar. Man hittade inte mycket vid stickprov, så de fick betala för arkeologer i 2 dagar med pensel och spade, berättar Charlotte.

Sida 7 av 8

Fälla 3: Köpa tomt och planera huset innan du fått lånelöfte

Villa Saltsjöbaden, stort hus med 244 kvm boarea.

Diskutera med banken innan du går för långt med byggplanerna. Grafik: Trivselhus

Det är få förunnat att ha en obegränsad budget när man bygger hus. Tvärtom kan det vara svårt att få lån på banken, för husbyggen tenderar att bli dyrare än man tänkt sig.

– Säg att du väljer en tomt som ligger lantligt. Där vill du bygga ditt drömhus på 300 kvm. Då kan banken säga att du inte får låna 5 miljoner, för banken bedömer andrahandsvärdet för lågt pga läget. Du måste ta reda på vilka ramar du har att jobba med redan i planeringsstadiet, säger Charlotte. 

Diskutera ditt bygge med banken och skaffa lånelöfte så tidigt som möjligt när du planerar ett husbygge för att undvika den här fällan.

Sida 8 av 8

Fälla 4: Planera in att utföra eget arbete utan att ha tid eller kompetens

PAF inredde övervåningen själv

Ett vanligt upplägg är att man köper första våningen inredd, men inreder övervåningen själv eller med hjälp senare. Foto: Medlemmen PAF

Att lägga in eget arbete vid husbygget var ju en möjlighet att komma ner i pris, men det kan också bli en fälla om du inte har tillräckligt med tid eller förmåga att utföra arbetet. 

– Jag var med om en barnfamilj som köpte ett stomrest hus utan ytskikt, de skulle lägga golv och måla. De hade bestämt att de skulle vara klara om fyra månader, men det blev klart efter ett år och fyra månader. Kvaliteten på det man hade gjort sänkte i princip värdet på huset. Familjen hade haft det väldigt jobbigt under tiden, det fick konsekvenser för familjen och den framtida ekonomin om de behövde sälja, berättar Charlotte.

Om du ska lägga ner eget arbete på projektledning, planering och samordning så krävs det att du kan avsätta en hel del tid under dagtid på vardagar, eftersom det är då bygget bedrivs. Tidsåtgången för att projektleda och samordna är ofta betydligt större än vad man kan tro.