Barn, Trädgård

Lekstuga - bygga själv, köpa färdig, reglerna

Medlemmen Nagnunds lekstuga.

Medlemmen Nagnunds lekstuga. Foto: Nagnund

Tiden för lek i lekstugan är kort så det gäller att komma till skott fort för den som vill ge barnen ett första litet hus. Här kommer tankarna och tipsen du behöver.

En lekstuga drömmer de flesta mammor och pappor om att ge sina barn, men för många tycks tiden aldrig räcka till för detta bygge. I många fall är det kanske bättre att hoppas att mor- eller farföräldrar snickrar ihop det lilla lekhuset. Eller så bestämmer man sig för en quick fix och köper lekstugan färdig.

Eftersom den aktiva lekstugetiden är så kort är det kanske viktigare att barnen hinner få en lekstuga innan de blivit tonåringar än att stugan är gedigen. Det ger en lite friare attityd till bygget. Det är inte så himla viktigt med allting. Det går bra med restvirke och billiga, enkla lösningar.

Lekstugan Bollstanäs 

Lekstugan Classic  kostar från 22 900 kr hos Lektema. 

Bygg lekstugan själv med enkla medel

Grundläggningen till lekstugan är enklast tänkbara om bara marken är någorlunda dränerad. Skyffla undan översta jordlagret och fyll i med grus. Packa så hårt du kan. Du behöver inte hyra en maskin, det går bra med en hemmagjord ”jungfru” som du stöter i gruset. (en jungfru spikar du ihop av några reglar. Sätt en regelbit på tvären under och komplettera med ett handtag av ett kvastskaft så har du ett redskap att packa sand och grus med.)

Lägg lättklinkerblock eller några trädgårdsplattor i hörnen. Väg av med vattenpass så hörnstenarna ligger i våg. Det går att klossa upp så det ligger i våg när väl bottenramen är byggd.

Bottenplattan kan du bygga av reglar med en OSB-skiva på. Eller om du har tillgång till tre standardlastpallar så blir det perfekt som botten. Skruva ihop dem med en OSB-skiva som golv. Väggarna kan byggas med reglar och fasadbrädor eller så väljer du reglar och byggplywood. Fyra skivor 12 mm byggplywood räcker till väggarna. Blir det lite spill över som kan användas möbler och inredning i stugan. Ytterligare två skivor räcker till tak som enklast täcks med takpapp.

Garnera lekstugan med fönster, kanske ett gammalt överblivet, och dörr av plywood eller brädor. Knutbrädor och foder och sen är det dags att låta barnen vara med och måla huset. Svårare behöver det inte vara. Den här lekstugan kommer att hålla ungefär så länge som barnen tycker att den är kul.

Lekstuga Eksjö

Lekstugan Eksjö ligger på trädgårdsplattor. Foto: Lektema

Lekstuga med alternativ användning

För den som inte vill bygga tillfälliga byggnader finns möjligheten att göra ett rejälare bygge som håller längre än barnens intresse för en lekstuga. Fundera ut vad lekstugan ska användas till när lektiden är förbi. Behövs en förvaringsbod, cykelgarage, sommargästhus? Genom att anpassa måtten går det att använda även en liten bod till allt möjligt.

Lekstuga bensinmack

Medlemmen Norrhyttans barn har fått en bensinmackslekstuga. Foto: Norrhyttan

Barnen vill ha en lagom stor barndörr i lekstugan, men en sådan är tämligen opraktisk för vuxna. Förse därför boden även med en större dörr eller stora luckor på ena sidan så att utrymmet går att komma åt lätt och behändigt. Det gör det möjligt att förvara trädgårdsmöbler i lekstugan på vintern och förstås att omskola den lilla byggnaden efter de första hektiska lekåren.

Ska lekstugan få ett andra liv som sommargäststuga så är det också klokt att anpassa måtten efter en säng och att bygga lite bastantare med isolerat golv redan från början. Väggar och tak kan du isolera när barnen flyttat ut. Det behövs inte många kvadrat för att rymmas med en säng och ett litet nattdukbord. Och kanske är det barnen som växt ur lekhuset som blir först att övernatta i det nya minigästhuset.

Lekstuga/trädkoja

En modern lekstuga/trädkoja som vi hittade på Pinterest. Foto: Domaine

Köpa färdig lekstuga

Varenda byggmarknad med självaktning har färdiga lekstugor från 5 000–6 000 kr och uppåt 20 000 kronor. Ja, uppåt verkar det nästan inte finnas något pristak. Vid en sökning på nätet hittade vi lyxlekstugor för 120 000 kr! Många småleverantörer säljer lekstugor direkt på internet och det går att få leverans ända fram till tomten mot frakttillägg.

Sunny Playhouse Noa

Lekstugan Sunny Playhouse Noa var den billigaste vi kunde hitta, 2 929 kr hos Litenleker.

Begagnatmarknaden är också en möjlighet.  Lekstugor och små bodar finns på annons på nätet för en alldeles lagom summa pengar. Särskilt för den som har tillgång till bil med släp och är några starka personer som kan hjälpas åt att baxa stugan hel eller isärtagen.

Lekstuga

Lekstugan Djursholm kostar 32 900 kr hos Lektema.

Regler för lekstuga

De regler som gäller när du bygger lekstuga inom stadsplanelagt område är friggebodsreglerna. Just lekstugor var en av anledningarna till att man en gång tog bort bygglovskravet för små komplementsbyggnader. Så om det inte redan finns sammanlagt 15 kvm friggebod på tomten är det bara att bygga på. Huset får vara 3 m högt, högst 15 kvm och måste ligga 4,5 m från tomtgränsen. Det går att be grannen om lov att bygga närmare tomtgräns, men gör i så fall en ritning med lekstugans placering och be grannen godkänna läget med sin namnteckning.

Tänker du dig att använda lekstugan som bod när barnen lekt färdigt i den kan det kanske t o m vara värt att skaffa bygglov om du redan uppfyllt friggebodskvoten. Det går också att utnyttja reglerna kring Attefallshus som inte kräver bygglov, men väl en bygganmälan som kostar en liten slant. Kolla med kommunens byggnadsnämnd.

Lekstugor i forumet

Bensinmack- och glasskiosklekstuga 
Lekstuga med inspiration från vårt trettiotalshus
Lekstuga på en pinne! 
Sommarens projekt lekstuga/borg 

Läs mer

Så får du en bra lekstuga
Lekstugor - både charmiga och trendiga
Daniel byggde lekstuga i hemlighet