Barn, Bygga nytt hus, Gör det själv

Bygga egen lekstuga - steg för steg, kostnad, bygglov

Att bygga lekstuga är ett enkelt och lagom svårt projekt även för den som inte är så händig. Här kommer tipsen du behöver för att komma till skott.

Medlemmen pjons lekstuga.

Medlemmen pjons lekstuga. Foto: pjon

En lekstuga drömmer de flesta föräldrar om att bygga åt sina barn, men för många tycks tiden aldrig räcka till. Här får du tips på både hur du bygger en lekstuga själv enkelt och vad du ska tänka på om du köper en färdig byggsats till en lekstuga.

Grund av lättklinker eller betongplattor

Grundläggningen till lekstugan är enklast tänkbara om bara marken är någorlunda dränerad. 

Börja med att skyffla undan översta jordlagret och fyll i med grus. Packa så hårt du kan. Du behöver inte hyra en maskin, det går bra med en hemmagjord ”jungfru” som du stöter i gruset. 

En jungfru spikar du ihop av några reglar. Sätt en regelbit på tvären under och komplettera med ett handtag av ett kvastskaft så har du ett redskap att packa sand och grus med. Läs här hur våra medlemmar byggt en jungfru.

Lägg lättklinkerblock eller några trädgårdsplattor i hörnen. Väg av med vattenpass så hörnstenarna ligger i våg. Det går att klossa upp så det ligger i våg när väl bottenramen är byggd.

Bottenplatta av reglar eller lastpallar

Bottenplattan kan du bygga av reglar med en OSB-skiva på. Eller om du har tillgång till tre standardlastpallar så blir det perfekt som botten.

Bolist har en byggbeskrivning av bottenplatta med lastpallar
Bygg ihop en bottenplatta av lastpllar med OSB-skiva på. Foto. Bolist.

Skruva ihop dem med en OSB-skiva som golv. Här hittar du en byggbeskrivning med bottenplatta av lastpallar.

Väggarna och taket

Väggarna kan du bygga med reglar och fasadbrädor eller så väljer du reglar och byggplywood. Fyra skivor 12 mm byggplywood räcker till väggarna. Blir det lite spill över som kan användas möbler och inredning i stugan. Ytterligare två skivor räcker till tak som enklast täcks med takpapp.

Garnera lekstugan med fönster, kanske ett gammalt överblivet, och dörr av plywood eller brädor. Knutbrädor och foder och sen är det dags att låta barnen vara med och måla huset. Svårare behöver det inte vara. Den här lekstugan kommer att hålla ungefär så länge som barnen tycker att den är kul.

lekstuga i trittiotalsstil
Medlemmen badtastexs fina lekstuga i trettiotalsstil. Foto: badtastex

Lekstuga med alternativ användning

För den som inte vill bygga tillfälliga byggnader finns möjligheten att göra ett rejälare bygge som håller längre än barnens intresse för en lekstuga. Fundera ut vad lekstugan ska användas till när lektiden är förbi. Behövs en förvaringsbod, cykelgarage, gästhus för sommaren? Genom att anpassa måtten går det att använda även en liten bod till allt möjligt.

 

lekstuga funkishuset
Lekstugan i funkisstil fick en dörr i fullhöjd. Foto: funkishuset_-36

Barnen vill ha en lagom stor barndörr i lekstugan, men en sådan är tämligen opraktisk för vuxna. Förse därför boden även med en större dörr eller stora luckor på ena sidan så att utrymmet går att komma åt lätt och behändigt. Det gör det möjligt att förvara trädgårdsmöbler i lekstugan på vintern och förstås att omskola den lilla byggnaden efter de första hektiska lekåren.

Ska lekstugan få ett andra liv som sommargäststuga så är det också klokt att anpassa måtten efter en säng och att bygga lite bastantare med isolerat golv redan från början. Väggar och tak kan du isolera när barnen flyttat ut. Det behövs inte många kvadrat för att rymmas med en säng och ett litet nattdukbord. Och kanske är det barnen som växt ur lekhuset som blir först att övernatta i det nya minigästhuset.

Köpa färdig lekstuga

Varenda byggmarknad med självaktning har färdiga lekstugor från 5 000–6 000 kr och uppåt 20 000 kronor. Ja, uppåt verkar det nästan inte finnas något pristak. Vid en sökning på nätet hittade vi lyxlekstugor för 120 000 kr! Många småleverantörer säljer lekstugor direkt på internet och det går att få leverans ända fram till tomten mot frakttillägg.

lekstuga madicken
Lekstuga i Madicken-stil från Polhus. Foto: Polhus

Begagnatmarknaden är också en möjlighet.  Lekstugor och små bodar finns på annons på nätet för en alldeles lagom summa pengar. Särskilt för den som har tillgång till bil med släp och är några starka personer som kan hjälpas åt att baxa stugan hel eller isärtagen.

kidkraft modern lekstuga
Lekstuga från Kidkraft med pulpettak. Foto: Kidkraft

Regler för lekstuga

De regler som gäller när du bygger lekstuga inom stadsplanelagt område är friggebodsreglerna. Just lekstugor var en av anledningarna till att man en gång tog bort bygglovskravet för små komplementsbyggnader. Så om det inte redan finns sammanlagt 15 kvm friggebod på tomten är det bara att bygga på. Huset får vara 3 m högt, högst 15 kvm och måste ligga 4,5 m från tomtgränsen. Det går att be grannen om lov att bygga närmare tomtgräns, men gör i så fall en ritning med lekstugans placering och be grannen godkänna läget med sin namnteckning.

Tänker du dig att använda lekstugan som bod när barnen lekt färdigt i den kan det kanske t o m vara värt att skaffa bygglov om du redan uppfyllt friggebodskvoten. Det går också att utnyttja reglerna kring Attefallshus som inte kräver bygglov, men väl en bygganmälan som kostar en liten slant. Kolla med kommunens byggnadsnämnd.

lekstuga lexington
Medlemmen lexington byggde sin lekstuga på en trädstam. Foto: Lexington

Lekstugor i forumet

Bensinmack- och glasskiosklekstuga 
Lekstuga med inspiration från vårt trettiotalshus
Lekstuga på en pinne! 
Sommarens projekt lekstuga/borg 

Vanliga frågor

Hur stor lekstuga får man bygga?

Du får bygga en max 15 kvadratmeter och en max 30 kvadratmeter stor lekstuga bygglovsfritt inom friggebods- och attefallsreglerna.

Vad ska lekstugan stå på?

Leta upp en plats med någorlunda väldränerad mark. Skrapa av översta jordlagret och fyll på med grus. Lägg sedan lättklinkerblock eller trädgårdsplattor i hörnen.

Kan man  bygga en lekstuga av lastpallar?

Ja, det går att bygga en enkel lekstuga av bara lastpallar. Det blir mer som en koja då, men säkert uppskattad av barnen.