Vad kostar det, Garage, Bygga nytt hus

Kostnad bygga garage

Vad kostar det att bygga garage? Här går vi igenom olika sätt att bygga garage och ger exempel på vad de olika varianterna kan kosta.

Ett arkitektritat garage som matchar huset.

Ett arkitektritat garage som matchar huset. Foto: Marlén Eskilsson

Det finns ett antal olika faktorer som påverkar priset för att bygga ett garage:

 • Vilken typ av garage du ska ha, dvs dubbelgarage, enkelgarage eller carport
 • Storlek
 • Övrig utformning som t ex antal fönster, dörrar, avloppsbrunn etc.
 • Hur välisolerat garaget ska vara
 • Typ av grundläggning
 • Mängden markarbeten som behöver göras
 • Prefab eller lösvirke
 • Om du bygger själv eller anlitar hantverkare

Allt det här behöver du ta ställning till innan du kan få fram ett pris på vad garaget kommer att kosta. Nedan ger vi exempel på kostnader för olika varianter av garagebyggen.

Kostnad garage i lösvirke
Mats Olofsson på XL-bygg i Älmhult berättar att de nyligen har räknat på ett garagebygge i lösvirke till en kund. Garaget skulle vara 14x8 meter stort (112 kvadratmeter). Materialet till garaget kostade då 153 000 kronor vilket ger 1 367 kronor per kvadratmeter. På ytterväggarna sitter träpanel, och på taket ligger betongpannor. Det finns en garageport och en vanlig dörr samt ett fönster.

Mats uppskattar att kostnaden för betong och grävning till grund gick på 1 500 kronor per kvadratmeter.

– Jag har också byggt två garage själv och jag skulle vilja säga mellan tummen och pekfingret att det kostar cirka 5 300-5 500 kronor per kvadratmeter inklusive allt att bygga ett garage, det vill säga om du anlitar hantverkare och inte gör något jobb själv, säger Mats Olofsson.

Du som är händig har såklart möjlighet att välja bort delar ur byggentreprenaden och genomföra dem själv, och på så sätt spara pengar.

dubbelgarage

Dubbelgarage som byggdes samtidigt med huset. Foto: Marlén Eskilsson

Kostnad prefabricerade garage
Det finns även företag som säljer prefabricerade garage där du själv kan välja till det material du är ute efter.

– Vårt mest populära dubbelgarage, B=6290, kostar 88 600 kronor för 37,7 kvadratmeter. Det tar cirka en vecka för 2 stycken normalhändiga att montera upp garaget med hjälp utav ritning och monteringsanvisning som följer med, yrkesfolk gör det på cirka 3-4 dagar, säger Per Nyberg på Trateam.se.

En snickare kostar i genomsnitt cirka 450 kronor i timmen. Därutöver tillkommer material till grunden samt eventuell markentreprenör om du inte gör arbetet själv.

Ett sådant prefabricerat garage kan således kosta:

Markarbeten 37,7*1500 = 56 550 kr
Byggsats 88 600 kr
Snickare 2 st, 4 dagar 64 * 450 = 28 800 kr
TOTALT 173 950 kr eller 4 614 kr per kvm

nybyggt garage

Ett enkelgarage bekvämt nära ingången. Foto: Marlén Eskilsson

Garage genom hustillverkaren
Även hustillverkarna säljer garage. Hos vissa krävs det att du redan köpt ett hus från samma företag, till exempel Eksjöhus och Älvsbyhus, medan Fiskarhedenvillan även säljer enbart garage. Vi har talat med dessa tre hustillverkare om priser på garagebyggen. Samtliga uppskattar priset med totalentreprenad till mellan 5 000-6 500 kronor per kvadratmeter.

Fiskarhedenvillan ger oss ett räkneexempel på ett oisolerat 61 kvadratmeter stort dubbelgarage med entreprenad inräknat i priset, och slutnotan landar då på 323 000 kr. Det ger 5 295 kronor per kvadratmeter.

Även Eksjöhus ger oss ett räkneexempel på ett 61 kvadratmeter stort oisolerat dubbelgarage.  Det garaget är utrustat med dubbla automatiska garageportar, två stycken fönster samt en förrådsdörr. Grunden är platta på mark. Golvbrunn ingår, elinstallation, belysning, uttag med mera ingår i installationen och priset mot kund blir då cirka 4 800 kronor per kvadratmeter.

– Om du väljer ett mindre garage blir naturligtvis kvadratmeterpriset dyrare. Man kan säga att priset hos oss brukar ligga i spannet mellan 4 800-6 500 kronor beroende på storlek, utförande med mera, säger Rikard Frost som är marknadsansvarig hos Eksjöhus.

Slutligen har vi Älvsbyhus som uppger att de prismässigt ligger på cirka 3 500 kronor per kvadratmeter för garage och garagegrund samt stomresning, men då gör kunden en hel del själv - exempelvis gjuter golvet, drar el och installerar VVS.

– Ett oisolerat fristående så kallat kallgarage på 55,4 kvadratmeter kostar från 175 700 kronor beroende på var i landet kunden önskar bygga, säger Sara Bohlin hos Älvsbyhus.

I det priset ingår material, grund och montering.

Älvsbyhus håller med om att en rimlig prisbild för ett kallgarage med totalentreprenad är omkring 5 000 kronor per kvadratmeter.

garage med några år på nacken

Ett garage med några år på nacken. Foto: Marlén Eskilsson

Offerten på ett garagebygge
Det som är viktigt när du jämför priser är att du undersöker exakt vad som ingår i offerten som du fått.

 • Hur välisolerat är garaget?
 • Vad är det utrustat med för typ av garageport och vad har den för funktioner?
 • Vilken typ av takmaterial ingår?
 • Ingår fönster?
 • Ingår förrådsdörr?
 • Ingår grundmaterial?
 • Ingår hängrännor, stuprör?
 • Ingår el, vatten och avlopp?
 • Ingår försäkring?
 • Hur sker leveransen?

För att få så jämförbara offerter som möjligt kan du redan innan fatta beslut om vad du vill ha för typ av garage och därefter skicka ut ett underlag till företagen som du vill ha in offerter från.

Forummedlemmarnas kostnader för garage
Nedan följer några expempel på vad våra forummedlemmar uppger att man fått betala för sina garage.

Eran: Jag fick ett bra pris på plattan 200 isol och golvbrunn, ~1400 kr/kvm 50 kvm totalt. Byggnaden har jag satt ihop själv men en granne fick betala 150 kkr för material och jobb på oisolerad stomme för 50 kvm. Detta skulle då bli 4500 kr/kvm.

Madmagnus: Jag räknar med ca 300 000 kronor innan jag är färdig med mitt 60 m2 garage/verkstad, med oisolerat förrådsloft, då har jag inte snålat på något men gjort allt arbete själv. 190 mm isolering i väggar och 230 mm i mellanbjälklaget. Kraftig betongplatta och 6 meter till nock. 

Mf76: 35 kvm garage, återannvände plattan från gammalt garage som jag rev. 95+45 reglar i stomme. Allt jobb själv. Virke, leca, puts, plastduk till undertak mm ca 40000. Takplåt 12000. Portar 7000. Elektriker 10000 inkl jobb med byte av central för att få plats med "huvudsäkringar" för garaget. ca 2000 kr / kvm. Saknas nog en del så 2500 kr/kvm slutar det nog på. Men plattan är ju en stor del av totalkostnaden normalt…

Vithaken: Jag har byggt ett isolerat (170 isolering i tak och vägg) enkelgarage, gjutenplatta med 300mm isolering vatten och avlopp indraget, stommen rest av snickare, resten har jag gjort själv (elektriker har godkänt min dragning av elen och han har kopplat in den) totalt blev kostnaden ca 4 250 kr/kvm inkl. moms für alles.

Skooda: Jag landar på ca 6 000 kr/kvm och då har jag inte snålat på isolering, garageportar, golvbrunnar, gångdörrar.

Wester: Betalade ca 4 000 kr/kvm för ett varmgarage på ca 65 kvm + övervåning = totalt ca 100kvm med takkupa (beskrivet i en annan tråd). Lejde bort allt inkl målning, el etc. Platta givetvis isolerad + golvvärme. Priset är dock utan värmepumpen (som inte änne finns på plats).

Byggagarage: Mitt landar på 4 000-4 500 kr/m2, då bygger jag "allt" själv, har god takhöjd och har inte snålat någonstans. Innan jag började räknade jag på om jag hade haft hantverkare till allt, då kom jag fram till att det skulle bli 7 500-8 000 kr/m2. Lika hög standard som ett vardagsrum.

Karmajoyst: Jag hörde med vår husleverantör på garagepris. De ville ha 250 000 för detta (dubbelgarage 6x8.4m). Sa till dem att till det priset så skulle de inte sälja garage till mig. Bygger nu ett lösvirkes dubbelgarage 6.60x9.00 m istället. Bygger i lättbetong så det är enligt min mening bra mycket bättre kvalitet än det som trivselhus hade levererat. Dessutom så har vi lagt golvvärme i garaget och förrådsdelen. Garaget som vi bygger kommer att hamna någonstans runt 65 000 kronor. Plus 70 000 kronor för plattan. Arbetet gör vi själva. 

Diskussioner i forumet om vad det kostar att bygga garage
Ungefärligt kvm pris garage
Kvm pris varmgarage  - ett riktpris att använda
Garage kostnad