Ekonomi, Renovera, Total­entreprenad

Inreda övervåning - pris och arbetsmoment

Medlemmen Stebac byggde hus med oinredd övervåning.

Medlemmen Stebac byggde hus med oinredd övervåning. Foto: Stebac

Många prefabricerade hus säljs med oinredd övervåning. Vi tog reda på hur det fungerar och vad det kostar att inreda övervåningen i efterhand.

Många hustillverkare säljer husmodeller med oinredd övervåning. Konceptet innebär att husets undervåning inreds fullt färdig vid husbygget, medan husets övervåning lämnas oinredd utan innerväggar och övrigt. Det enda som byggs klart på övervåningen är ytterväggar och tak, ibland med vissa förberedande rör- och kabeldragningar i väggen.

Vad kostar det att inreda ovanvåningen?

Det kostar vanligtvis mellan 300 000 kronor och 500 000 kronor att inreda övervåningen i efterhand, visar våra kostnadsexempel nedan.

Fördelen med att köpa hus med oinredd övervåning är att du skjuter en del av kostnaden för huset på framtiden. Det kan också vara ett bra sätt att göra visst jobb själv vid huset, för en hel del väljer att sedan inreda övervåningen själv och på det sättet spara pengar.

Att inreda övervåningen i efterhand är också bra om man t ex är två i familjen men planerar att bli fler om ett par år. Då har ni redan förberett huset för den ytterligare yta ni kommer att behöva.

Övervåning vind inreda pris
Oinredd övervåning (vind) som medlemmen Stebac håller på att inreda.

Kostnad inreda övervåning

Ett företag som specialiserat sig på att inreda övervåningar är Bohlins som driver övervåningar.se. Bohlins lät oss se en offert för att på totalentreprenad inreda övervåningen (53,6 kvm) i ett Älvsbyhus Höner.

Prisexempel inreda övervåningen i ett Älvsbyhus Höner

Totalt: 466 600 kronor
Material: 148 702 kronor
Arbetskostnad: 317 898 kronor
Eventuellt ROT-avdrag: 100 000 kronor*
Pris efter ROT-avdrag: 366 600 kronor

*Förutsatt att 2 personer gör fullt ROT-avdrag. Finns det möjlighet att planera arbetet så att det löper över två år kan ROT-avdraget bli upp till 158 949 kronor.

Tillval vattenburen värme 38 000 kronor. Priserna baseras på en standard planlösning med ett sovrum, allrum, klädkammare och wc.

Material som ingår

Snedtak: 45 mm luftspalt, 300 mm isolering, plastfolie, 28x70 glespanel.
Isolering: Lösullsisolering ut till takfot.
Stödbensvägg: Gips samt 4 st inspektionsluckor.
Gavlar: 215 mm isolering, plastfolie, drevade fönster, tomrör mellan kattvindarna.
Ventilation: Frånluft i WC/dusch och klädkammare, tilluft vid kupsida och gavlar.

VVS: Varm- och kallvattenledning dras från tvättstuga till WC/dusch. WC-stol, handfat med underskåp, duschstång och blandare monteras.
Väggar: Reglas och gipsas. Tapetseras med typ Borosan easy up.
Tak: Likvärdig standard som bottenvåning. Vita folierade takplattor 12x620x220.
Golv: Kährs trägolv 7 mm (Ek 2-stav).
Lister och foder: Samtliga taklister, foder och golvsockel (material likvärdigt bottenvåningen).

Dörrar: Slät alt. Allmoge 8x21.
Spaljé: 900 mm hög vägg vid trapp, överliggare i ek.
Elektricitet: Sovrum: 4 st dubbla jordade eluttag, 1 st belysningspunkt. Allrum: 3 st dubbla jordade eluttag, 2 st belysningspunkter. WC: 1 st belysningspunkt, KLK 1 st belysningspunkter.
Värme: 4 st elradiatorer (vattenburen värme finns som tillval vilket de rekommenderar).
Våtrum: Golv- och väggmatta ingår.

Du som köpare får göra tillval, byta ut material eller göra vissa delar själv om du så önskar. På så sätt kan du spara pengar. Du kan till exempel enbart beställa isolering, el, vvs och värme om du vill.

– Redan innan du sätter igång är det viktigt att du tänker igenom era behov. Ni kanske är tre nu men vill bli fyra i framtiden. Fundera igenom hur många rum ni behöver, vilken funktion de ska fylla och ifall ni vill kunna ändra planlösningen enkelt framöver, säger Magnus Bohlin.

trappa upp till oinredd övervåning

Trappa upp till oinredd övervåning hos medlemmen EmmaMarcus.

Att planera för att kunna ändra planlösning kan exempelvis innebära att du inte sätter en belysningspunkt i mitten av rummet utan istället väljer två stycken belysningspunkter. På så sätt kan du enkelt sätta upp en skiljevägg ifall du behöver fler sovrum längre fram. Du kan även tänka tvärtom och undvika eldragningar i skiljeväggen för att framöver kunna plocka ner den.

Tänk på det här när du bestämmer hur du vill inreda övervåningen:

 • Vill du ljudisolera innerväggarna?
 • Vill du ha golvvärme?
 • Ryggåstak (öppet till nock)
 • Vill du förbereda för kakel men välja den billigare plastmattan så länge? Be dem då regla upp för kakel och klinkers redan nu så slipper du riva upp dessa delar senare.
inreda övervåningen

Medlemmen Roger_B visar när han inredde övervåningen.

Arbetsmomenten när du inreder övervåningen

När man inreder en övervåning ingår vanligen följande steg:

 • Bygge av luftspalt mot tak och sala ner för rätt isolerings tjocklek
 • Montering av frånluft från badrum och eventuell klädkammare
 • Regla ut gavlar och takkupor till rätt tjocklek
 • Handisolering av gavlar
 • Plastning av tak och montering av glespanel 28x70
 • Plastning av väggar och montering av 45x45 regelvirke
 • Uppreglning av innerväggar för rumsindelning samt eventuell isolering av dessa
 • Dragning för el och VVS
 • Insprutning av lösullsisolering i tak
 • Montering av gipsskivor och takplattor
 • Färdigställa badrum
 • Måla tapetsera och lägga golv
 • Slutinstallation av El och VVS
 • Montering av dörrar lister och foder mm
 • Injustering av ventilationen
 • Besiktning
inredd övervåning

Medlemmen byggarn inredde övervåningen tillsammans med sin pappa.

Hustillverkarna om att köpa hus med oinredd övervåning

Medan äldre ofta väljer enplanshus väljer den stora merparten småbarnsföräldrar eller blivande föräldrar att köpa hus med övervåning.

– I vårt fall, i och med att vi har oinredd övervåning och allt byggs i fabrik, blir påslaget för den där oinredda övervåningen marginell. Det gör att det lönar sig att välja 1,5 plan för den här målgruppen, säger Älvsbyhus kommunikationschef Niclas Dahlström.

Magnus Brusefält, marknadsansvarig hos Smålandsvillan, har samma erfarenhet.

– Om du jämför exempelvis Villa Visingsö som är ett 1,5-planshus med bottenplan på 119 kvadratmeter och oinredd övervåning, med Villa Älmhult som är ett enplanshus på 119 kvadratmeter, så kostar bägge två cirka 1,5 miljoner kronor.

Anledningen till att prisskillnaden blir så liten och ibland ingen alls, är för att det är marginell prisdifferens på takstolar mellan ett 1-planshus och ett 1.5-planshus. Övriga kostnader, så som exempelvis innerväggar, klinkers, toalett, handfat med mera skjuter du på framtiden.

– Då kan man inreda övervåningen när man har råd eller behöver utrymmet, säger Niclas Dahlström.

Samtliga av Älvsbyhus och Smålandsvillans 1,5-planshus säljs med oinredd övervåning. Detsamma gäller Smålandsvillans 2-planare. Tillverkarna har inga alternativ med inredd övervåning eftersom deras koncept bygger på att de tillverkar allt i fabrik.

– De allra flesta vill inom 3-5 år inreda övervåningen, många gör det direkt. Vi kan då tipsa om entreprenörer som specialiserat sig på våra husmodeller, men vi håller inte i sådana projekt själva, säger Niclas Dahlström.

Både Älvsbyhus och Smålandsvillan har dock hantverkare de kan rekommendera på de flesta orter.

Det är alltså bra att planera för framtiden när man ska välja husmodell och inte bara tänka på hur familjens behov ser ut idag.

Det är också vettigt att överväga om du ska sätta in en takkupa, för 1,5-planshus har inget ljusinsläpp och ganska dåligt med utrymme i allrummet och detta råder en takkupa bot på. En takkupa är dyrare att sätta in i efterhand. Ett annat alternativ kan vara ett takfönster.

Inreda övervåningen - prisexempel från forumet

Steve5432: Vi hamnade för ett Västervik (övervåningen 60,8 kvm) runt 300 000 kronor för arbete + material. Då hade vi snickare som gjorde det gipsfärdigt, rörmokare som drog vvs, plattsättare som fixade badrum med klinkers/kakel och golvvärme samt målare som spacklade, vävde och målade. Det vi gjorde själva var golv, snickerier, el samt monterade allt i badrummet (badkar, toa, handfat etc). Dyraste posten var helt klart snickarna. VVS kostade runt 30 000, målare 17 000 plattsättare 25 000. Snickarna hamnade runt 110 000 kr i arbetskostnad. 2 snickare, 1 månad. Allt innan ROT. De monterade även en braskamin, tog ca 1 dag för 2 gubbar.
Inreda övervåningen i Villa Nybro

Bjornligan: 70kvm, 450 000 kronor, badrum, 3 sovrum, allrum 2 klädkammare. Vattenburen värme.
Inreda övervåning

Annikensjöstrand: Nu är det dags att påbörja övervåningen (smålandsvillan västervik 2013 - 60,8 kvm). Har fått en offert och har svårt att avgöra om den är rimlig eller ej: Isolering av hela övevåningen med takkupa (luftspalt, sadla på reglarna, plasta, spruta lösull och sätta glespanel), regla upp väggar för badrum, dra fram avlopp och vatten i badrum, lägga tätskikt i badrum (plastmatta), vattenburen värme (4 radiatorer), tilluftsventiler och frånluft. Pris i offerten är 228 000 kronor totalt, varav isolering 140 000, vattenburen värme 38 000, installation avlopp 9 500, flytspackling golv badrum 7 500, uppregling av väggar, innertak och plastmatta i badrum 33 000. Ej el.
Vad är en rimlig kostnad isolering av övervåningen

Läs mer

Enplanshus eller 1,5-planshus med oinredd övervåning