Grannfejd om kulturhistoriskt värde

Grannen menar att husägarna har ett ansvar att hålla sina hus i gott skick, Fredrik Jörnkvist menar att huset redan var i dåligt skick och måste rivas.

När mäklaren Fredrik Jörnkvist köpte sin stuga trodde han inte att den var i så dåligt skick som den visade sig vara, renoveringen förvandlades därför till ansökan om rivnings- och bygglov. Men grannarna längre bort höll inte med, och har nu överklagat rivningslovet till länsstyrelsen med argumentet att den tidstypiska miljön kommer att förändras.

Fredrik Jörnkvist hade vid det laget redan påbörjat rivningen. Enligt honom betraktar kommunen det nya huset som en "mindre avvikelse från detaljplanen" och det kunde därför godkännas.

Fredrik planerar nu att plantera en hög poppelhäck för att irritera grannen.

– Ja, jag kommer att plantera en häck där, det kan du lita på. Om inte han drar tillbaka så kan han sitta där och fundera på vad han har gjort, säger han till Expressen.

Grannarna säger i sin tur att de använt sin demokratiska rättighet och att det är husägarnas eget ansvar att hålla sina fastigheter i ett sådant skick att de inte måste rivas, de inte vill kommentera situationen mer än så.