Bygga nytt hus

"Cellplast bidrog till det snabba brandförloppet i Mjölby"

Brandskyddsföreningen vill, efter gårdagens brand i Mjölby, utreda befintliga byggkonstruktioner för att minska brandrisk framöver.

Ytterligare en brand har härjat men denna gången är det inte en avfuktare i en krypgrund som är orsaken utan cellplast som troligen ligger bakom det snabba brandförloppet i ett hyreshus i Mjölby. Vad som startade branden vet man inte i dagsläget. En femårig flicka omkom och tre personer fördes till sjukhus med lindriga skador.

Brandskyddsföreningen vill efter gårdagen få till stånd en utredning där man ser över befintliga byggkonstruktioner för att minska brandrisken. Brandingenjör Cecilia Uneram säger till Nyteknik.se att Brandskyddsföreningen anser att det finns stora kunskapsbrister inom byggbranschen och bland fastighetsförvaltare vilket, tillsammans med ökade energikrav, medför att cellplast kommit att användas allt mer som isolering istället för obrännbart material. Cecilia misstänker att plåtkonstruktionen, som ju leder värme, tillsammans med cellplasten och de inglasade balkongerna har bidragit till det otroligt snabba brandförloppet och menar att detta är en mycket olämplig kombination.

Även räddningstjänsten bedriver en utredning för att ta reda på hur branden kunde sprida sig så snabbt.