Bygget i full gång

Bygget i full gång

Foto: FIntling

Helena och Johan hade gjort alla tillval på huset så att tillverknings- och leveransordern kunde skickas. Det tog två månader att tillverka huset och nu är bygget i full gång.

När förra avsnittet om Helena och Johans husbygge avslutades var vi i slutet av augusti 2012. Tillverknings- och leveransordern var äntligen ivägskickad. Deras hus kunde börja tillverkas och de fick ett leveransdatum om ca två månader.

– Strax efter tillverkningsordern var ivägskickad, i början av september, började NCC jobba med vår grund och infart till huset, berättar Johan 

– Vi hade också tekniskt samråd med kommunen, ett steg på vägen för att få startbesked från dem.

grund

Grunden klar och väntar på en husstomme. Foto: Fintling

Till mitten av september hade NCC anlagt en farbar väg till grunden och de började fylla upp massor under själva grunden. Den 22 september fick de startbeskedet från kommunen och den 25e samma månad ställdes de första kantelementen på plats och snart var också grunden klar, i god tid till att husets stomme skulle levereras.

johan och helena

Helena och Johan

Samtidigt var det dags att flytta ut från det gamla huset som hade blivit sålt och flytta in i en nybyggd liten timmerstuga i närheten av Johans bardomshem, som normalt hyrs ut veckovis till turister. I stugan är de trångbodda och får långt till jobbet.

– Men vi härdar ut, för vi vet att det är under en begränsad tid, säger Johan.

Husets stomme anlände på utsatt tid så att hantverkarna på plats kunde resa den. Bara fyra dagar efter leveransen stod det ett hus där, visserligen oinrett och det saknades ett större parti med vikdörrar, men med taket på, belagt med papp så att det var tätt i alla fall från ovan.

huset anländer

Den 23 oktober anländer husets stomme på utsatt tid. Foto: Fintling

Ett par dagar senare levererades takpannorna som man också la på. KA gjorde tillsyn och kommunen ett arbetsplatsbesök samma dag. 

– Efter det stod dock bygget i princip stilla ett par, tre veckor. Byggarna var iväg och reste andra hus, berättar Johan.

– Men vi har fått lära oss att det går lite upp och ner från dag till dag och mellan veckorna. Ibland står bygget still och en annan dag händer allt på en gång, säger Johan. 

vikdorr

Den stora vikdörren stod ute och väntade och hålet i väggen fick elräkningen att skjuta i höjden. Foto: Fintling

När bygget stod still de här tre veckorna i november var Helena och Johan väldigt oroliga, eftersom den stora vikdörren stod ute på tomten och väntade på att bli inmonterad. Huset var uppvärmt för att hållas torrt och det saknade fönsterpartiet fick räkningarna för byggel att skjuta i höjden. I fasaden stod isoleringen exponerad här och var med endast vindväven som skydd. Men lagom till att vintern kom igång på allvar, började hustillverkaren färdigställa fasaden. Nu hade det hunnit bli den 30e november. 

Idag har man hunnit till inredningen av huset och nyligen levererades innerdörrarna. Helena och Johan besöker sitt husbygge flera gånger i veckan.

– Vi är både nyfikna och har ett kroniskt kontrollbehov så vi kan inte låta bli att åka dit titt som tätt och kolla vad som händer, berättar Johan.

– Vi vill gärna både veta och se vad som händer och följa processen på nära håll.

takfönster

Nu är både plåt och takfönster på plats. Foto: Fintling

Deras kvalitetsansvarige ser till att bygget uppfyller lagkraven.

– Samarbetet med vår KA har fungerat bra. Han är kunnig och han har varit ett bra stöd för oss hittills i processen, exempelvis under tekniskt samråd där kvalitetsaspekterna är ett viktigt inslag.

– Han har gjort en inspektion när huset kom under tak och han återkommer senare när huset börjar bli klart. Kvalitetsplanen bygger på att byggarna gör egenkontroller och för vår del är det helt OK att vår KA inte gör tätare besök, eftersom hans tid betalas av oss, säger Johan.

Nöjda eller missnöjda med hustillverkaren så långt?

Hittills är Helena och Johan nöjda med Trivselhus som hustillverkare. De har förståelse för att en del saker kan gå fel och de skulle bli missnöjda först om det inte gick att resonera sig fram till en rimlig lösning på problem som dyker upp.

– Vår största kontrovers hittills (som jag också skrivit om på forumet) var när vi strax innan jul fick en faktura på kostnad för omlastning. Säljaren hade upplyst oss om att kostnaden skulle landa på cirka 10 000 kr, men när fakturan kom så sa den 18 000 kronor. Vi bestred fakturan och Trivselhus skulle återkomma efter helgerna. Fakturan innehöll posterna omlastning och transport för 13 000 kronor och sedan väntetid och krankostnad för 5 000 kronor. Trivselhus besked blev att de står för extrakostnaden på 5 000 kr och vi betalar de 13 000 kr, vilket väl kändes som en rimlig uppgörelse. 

Helena och Johan är positivt överraskade av att hustillverkaren orkar svara på alla deras frågor och ordnar till saker de inte tycker har blivit riktigt rätt.

– De är väldigt medgörliga och allt fixas till. Det känns som att de är måna om att huset blir som vi vill ha det, säger Helena.

Så långt är allt gott alltså. I april när huset är klart och Helena och Johan har flyttat in tar vi en titt på hur allt blev i nya huset.

Läs mer
Del 1: Helena och Johan bygger prefab
Del 2: Ett halvår från kontrakt till tillverkning