Hoppa till huvudinnehåll
Byggahus.se
Start
Bibliotek
ForumBilderShop
Sök på Byggahus.se
Bli medlem Logga in
Start
Bibliotek
ForumBilderShop
Start
Bibliotek
Meny
Bibliotek
Altan & Uteplats
Badrum
Bygga nytt hus
Ekonomi & Juridik
Grund & Markarbete
Kök
Renovera
Tester
Trädgård & Utemiljö
Verktyg
VVS & Inomhusklimat
Forum
Meny
Forum
Index
Senaste
Obesvarat
Populärt
Mest gillat
Medlemmar
Forumsök
Regler
Bilder
Meny
Bilder
Utvalda bilder
Populära bilder
Forumbilder
Video
Shop
Meny
Shop
Bästsäljare
Verktyg & maskiner
Hus & bygg
Skruv & infästning
Trädgård & utemiljö
Jämförelser
Meny
Jämförelser
Jämför hustillverkare
Jämför boräntor
Jämför elförbrukning
Jämför bergvärmepump
Jämför luft-vattenvärmepump
Övrigt
Meny
Övrigt
Svarta listan
Fråga experten
Quiz
Ordlista
Information
Meny
Information
Om oss
Nyhetsbrev
Kontakta oss
Annonsera
Regler
Datapolicy
Cookies
A-Ö

Redax blogg

Bästa receptet på pepparkakor

Marlén Eskilsson
Publicerad 6 dec 20171 kommentar

Jag har en tradition att baka pepparkakor med min mamma. Yngsta sonen som är intresserad av matlagning och bak brukar hänga på.

kakor_paplat.jpg

Det är min mamma som gör degen såklart. Hon gör nämligen världens godaste pepparkaksdeg och jag har delat med mig av receptet här tidigare, inte minst till de som bygger pepparakshus. Fick då synpunkter på att de var för milda i smaken och insåg att min mamma inte följer det där receptet som hon har nerskrivet till punkt och pricka. I år kontrollmätte jag därför så att jag kan dela med mig av det riktiga receptet till er – på lika goda pepparkakor som de hon bakar.

ingredienser.jpg

Recept pepparkakor á la Kristina

500 g smör
5 dl socker
7-10 dl vetemjöl
2 ägg
2 msk sirap
3 msk kanel
1,5 msk nejlika
3 msk ingefära
1 tsk bikarbonat

degklump.jpg

Gör så här:

- Blanda alla torra ingredienser. Spara minst 3 dl mjöl till utbakningen, för krispiga tunna pepparkakor kan det räcka med 7 dl totalt. Till pepparkakshus vill du förmodligen ha mer mjöl.
- Tillsätt smöret, finfördela med fingrarna och blanda med mjölblandningen.
- Tillsätt ägg och sirap och arbeta in i degen.
- När du har en smidig deg, plasta in den och förvara i kylskåp ett dygn innan du kavlar ut och börjar grädda.

Ugnen ska stå på 200 grader.

kavlar.jpg

Baktiden varierar med hur tunt du har kavlat ut degen och hur stora pepparkakorna är. För små tunna pepparkakor kan det räcka med 6 minuter. Lite större bitar som till ett pepparkakshus kan stå inne lite längre, men passa pepparkakorna noga, för de bränns lätt.

Läs mer
Så bygger du bra pepparkakshus
Tävling: Pepparkakshus 2017

pepparkakor_paplat.jpg

Läs också

  • Fem steg till en lyckad pepparkaka
  • Bygga pepparkakshus
Svara
Gilla

Kommentarer

1
P
Jag sitter här med en specialbeställd leverans av något brända pepparkakor och tittar på sista avsnittet av Fear the Walking Dead. De är supergoda. Kristina gör
· 6 dec
Visa alla kommentarer
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.