Bygga hundkoja

Medlemmen Max-of-Swes hundkoja.

Medlemmen Max-of-Swes hundkoja. Foto: Max-of-Swe

Vad ska man tänka på när man bygger hundkoja? Här får du tips på hur du gör hundkojans konstruktion och placering så bra som möjligt.

Hunden, människans bästa vän, ska såklart också ha sitt eget lilla krypin i trädgården. En plats där den kan ligga och slappa när solen skiner som starkast eller när det regnar och är kallt.

När du ska bygga hundkoja bör du fundera över följande:

  • Var den ska placeras
  • Hur stor den bör vara
  • Hur den ska konstrueras

Börja med att tänka ut var hundkojan ska placeras. Solen ska inte kunna lysa rakt in genom öppningen, för då blir det för varmt heta sommardagar. Samtidigt måste den placeras så att hunden har uppsikt över sina ägor, annars kommer den inte att ligga i den. Har du en hundgård är det förmodligen i anslutning till den som du tänkt ha hundkojan. Ta en titt var hunden brukar hålla till när den befinner sig därinne och utgå från det, i kombination med hur solen står, i din planering.

Storleksmässigt har Jordbruksverket beslutat kring inre minstamått som du inte får gå under:

Minsta längd: Mät från hundens nosspets till svansfästet i meter och multiplicera med 1,1

Minsta bredd: Mät hundens mankhöjd i meter och multiplicera med 1,1

Lägsta höjd: Mät hundens mankhöjd i meter och multiplicera med 1,2

Har du flera hundar ska de få plats att ligga därinne samtidigt i en naturlig liggställning. 

När du väljer material, tänk på att det inte ska låta en massa i kojan. Taket bör exempelvis vara av ett material som inte ger ifrån sig höga ljud när det regnar, hundar har som bekant mycket bra hörsel och de flesta trivs inte om det låter en massa på deras viloplats. Välj exempelvis papp eller annat material som inte ger höga ljud ifrån sig och undvik material plåt och liknande. 

Tänk också på att kojan ska klara tyngden från snö under vinterhalvåret samt regn, fukt, blåst och solsken under resten av året. Kojan ska även ha ventilation.

Många väljer förmodligen att bygga hundkojan i samma material som huset för att det ska matcha, andra kanske väljer det material de har hemma. Oavsett vad du tycker är viktigt bör du lägga fokus på att hunden ska trivas i kojan.

Insidan ska vara torr och ren så det är viktigt att du konstruerar den så att du kommer åt att sopa ut hundhår och kan städa ur den emellanåt.

Jordbruksverket rekommenderar föjande:

En hundkoja ska vara isolerad och väl ventilerad. Den ska kunna skydda mot blåst, direkt solsken, nederbörd, kyla och fukt. Kojan bör ha vindfång eller vindsluss så att vinden inte kan blåsa rakt in i den.”

Byggbeskrivningar – inspiration till hundkojebygget

- Vår medlem Max-of-swe har byggt en riktigt snygg isolerad hundkoja i trä som dessutom är enkel att montera ned om så skulle behövas

- Finja.se har en bra beskrivning över hur du ska gå tillväga för att bygga en hundkoja i betong. 

- Byggbeskrivning till en hundkoja i plywood inklusive bilder och textbeskrivningar.  

- Byggbeskrivning på engelska till en hundkoja i trä med snygg design som dock behöver förstärkas en del för att fungera i vårt klimat

- Ytterligare en ritning som du kan utgå ifrån när du ska bygga. Även denna är på engelska men med stora, tydliga bilder.