Bygga nytt hus, Friggebod

Bygga friggebod - allt du behöver veta

En friggebod får vara 15 kvadratmeter stor, men det är inte enda regeln för hur byggnaden får utformas. Läs in dig på reglerna och sedan kan du ta ställning till om du ska köpa en prefabricerad bod eller bygga helt själv.

Friggebod från Sommarnöjen

Friggebod från Sommarnöjen

Friggeboden föddes för 30 år sedan, när bostadsministern Birgit Friggebo lät avskaffa bygglovsplikten för två komplementbyggnader på tomten om tillsammans högst 10 kvadratmeter.

Lagändringen togs emot mycket positivt bland husägarna. Myndigheterna hade tänkt sig att friggeboden skulle fungera som förråd, men det höll inte småhusägarna med om. Vi har sedan dess glatt byggt små gäststugor, bastur eller snickarbodar istället. Idag får en friggebod vara 15 kvm.

Reglerna för att bygga friggebod ser ut så här:

1. Byggnaden måste vara en komplementbyggnad till ett bostads- eller fritidshus. Den första byggnaden på en tomt kräver alltid bygglov.
2. Du får bygga hur många komplementhus du vill på tomten, men den sammanlagda byggytan får inte överskrida 15 kvm. Finns det redan extra byggnader på tomten ska ytan på dessa dras av från den nya byggnaden.
3. Höjden från mark till taknock får vara max 3 meter.
4. Alla byggnadsmått avser yttermått.
5. Avståndet till tomtgränsen måste vara minst 4,5 meter, annars behöver du grannarnas skriftliga godkännande. Får du inte medgivandet får du söka bygglov.
6. Friggeboden ska vara fristående och får inte byggas ihop med någon annan byggnad.
7. Om byggnaden är större än 10 kvm och placeras närmare annat hus än 4 meter finns särskilda brandskyddsregler.
8. Strandskyddet gäller, vilket innebär att du inte får bygga närmare vattnet än 100 meter.

Vill du bygga källare under friggeboden? Det finns inget nämnt om källare i lagen och förmodligen får du bygga källare. Kontakta ditt stadsbyggnadskontor om det blir aktuellt.

Observera att det kan finnas särskilda regler utöver dessa i området där du bor. Dessutom krävs det ofta bygganmälan för att dra in vatten och avlopp i boden. Kontrollera därför alltid med ditt stadsbyggnadskontor vad som gäller för just ditt bygge.

Priser. Det finns ett stort antal leverantörer av prefabricerade friggebodar, alltifrån exklusiva arkitektritade till enkla timmerbodar. Det kan vara bra att börja med att sätta en budget. Får friggeboden kosta
20 000 kr eller 400 000 kr? Några exempel på prefabricerade friggebodar:

eremitens koja

Friggebod för en person, "Eremitens koja" 7,5 kvm är designad av Mats Theselius för Arvesund. I sitt mest exklusiva utförande är boden klädd i återvunnet ladvirke, både in- och utvändigt. Pris 98 500 kr. I nytt virke kostar den 62 000 kr.

sasa1

SASA1 från Sommarnöjen är ritad av SandellSandberg. Pris från 380 000 kr, totalentreprenad.

enkelrum15

Friggebod, här som poolhus, från Enkelrum "Enkelrum 15" kostar från 229 000 kr färdigmonterad.

minihouse

Minihouse av Jonas Wagell D&A, pris enligt offert.

mariehem

Mariehem 12,2 kvm från CA-Boden, från 43 100 kr.

sorsele

15 kvm friggebod från Sorselestugan, grundsats från 26 000 kr.

Vill du bygga själv finns det färdiga ritningar som du kan få kostnadsfritt.

gästboden

En gästbod du kan bygga själv med gratis byggbeskrivning från Skogsindustrierna.

relaxboden

Friggebod för avkoppling från Skogsindustrierna.

finja

Friggebod i sten, byggbeskrivningar hos Finja.

Skogsindustrierna har tagit fram tre arkitektritade friggebodar på 15 kvm; en trädgårdsbod, en relaxbod och en gäststuga. Ritningar, materialspecifikationer och byggbeskrivningar finns att ladda ner gratis på Skogsindustriernas hemsida. Du kan också hitta byggbeskrivningarna hos en välsorterad bygg- och trävaruhandlare.

Vill du bygga en friggebod i sten har Finja ritningar, materialspecifikationer och utförliga arbetsbeskrivningar för en sådan på sin hemsida.

Läs mer