Altan, Staket

Bygga altanräcke

Böljande altanräcke vid det här huset på Lidingö.

Böljande altanräcke vid det här huset på Lidingö. Foto: Gadelius Fastighetsbyrå

Först är det beslutet om vilken typ av räcke som passar ditt hus och din altan. Nästa steg är att tillverka själv eller köpa färdigt och montera. Därefter är altandrömmen äntligen i hamn.

En härlig altan för solbadande, slappande eller mysiga utemåltider är en dröm för de flesta. Oftast har man en vision om det färdiga resultatet när man bygger sin altan. I den målbilden ingår kanske redan ett altanräcke. Eller så var fantasin bara själva altanytan och när räcket ska byggas så tryter inspirationen.

Många bra förebilder finns dock att hitta i verkligheten. Ta en långpromenad i omgivningarna eller varför inte ett närbeläget villaområde och kika runt hur andra har gjort. Sökningar på nätet är inte heller fel.

Du kommer hitta eleganta altanräcken av glas. Det krävs härdat eller laminerat glas för att klara kraven på säkerhet. Därför blir glasräcken oftast rätt kostsamma. I gengäld håller glaset i princip för evigt och kräver ingen ommålning. Glasräcken beställs efter mått och du kan montera dem själv.

Altanräcke av glas
Altanräcke av glas, nästan osynligt. Foto: Notar

Smidesräcken är heller inget man tillverkar själv. Här är det oftast en smidesverkstad som gör jobbet. Möjligen monterar du själv. Till 1950-talsvillan är smidesräcken ibland riktigt snyggt.

Men mest av allt kommer du hitta altanräcken av trä i otaliga varianter. Även för den som vill ha ett träräcke, men som inte tror sig kunna snickra helt själv, finns alternativ i bygghandeln. Färdiga räcken i trä för självmontering finns i olika utföranden komplett med stolpfästen, stolpar och räckessektioner. 

Säkerhet och altanräcke

Eftersom ett räcke i första hand är till för att förhindra fallolyckor är det lika bra att tala om säkerheten redan från början. Boverkets rekommenderar att om fallhöjden från golv till underliggande golv/mark är 3 m eller mer så ska räcket vara minst 1,1 m högt. 

Altanräcke Vaxholm
Snickarglädje i räcket på balkongen, raka ribbor på altanen på det här huset i Vaxholm.
Foto: Residence Fastighetsmäkleri

Nu säger det sig ju självt att det går att göra sig ordentligt illa vid fall från betydligt lägre höjder. Skärskåda din altan och försök att förutse alla ställen där det finns fallrisk om någon skulle råka trampa snett eller tappa balansen. Även en låg kant på några dm kan vara förrädisk om man exempelvis sitter på en stol och ett stolsben glider ner över kanten. Här behövs kanske inget högt räcke, men något som uppmärksammar nivåskillnaden kan göra all skillnad som behövs. 

Bygga altanräcket själv

För självbyggaren är trä det vanligaste materialet för både altanen och dess räcke. Beroende på husets och altanens karaktär kan ett träräcke vara helt rätt.

Altanräcke i trä
Gizmokvack byggde ett altanräcke med snedställda vertikala ribbor. Foto: Gizmokvack

Välj stolpar som är tillräckligt stabila. Tänk dig att räcket ska hålla om en storvuxen karl faller handlöst mot räcket. Ibland är det snyggt med riktigt kraftiga stolpar i andra fall eftersträvar man ett smäckert räcke där stolparna ska göra så lite väsen av sig som möjligt. En rektangulär stolpe, exempelvis 45x70 mm eller 45x95 mm, som vänds med den smala sidan utåt blir diskret, men har ändå tillräcklig styrka. 

Stolpar och överliggare

Stolparna behöver också en bra infästning. Till en färdigbyggd altan kan det enklaste vara stolpfästen av metall som skruvas i altangolvet.  Stolparna kan även skruvas från utsidan genom altanens bottenregel. Genomgående vagnsbult med muttern på insidan är ett sätt att få stolpen att hålla. 

Altanräcke med liggande
Henrik Palms altanräcke av liggande ribbor i tryckt virke. Foto: Henrik Palm

Klokt är att planera för altanräcket redan i samband med att altanen byggs. På en träaltan är det lätt att resa stolpar som fästs i altanens stomme innan trallen läggs. Det går enkelt att få till en stabil infästning mot stommens reglar som inte syns på utsidan. 

Sticker stolparna upp kan de förses med stolphatt som skyddar ändträet. Det finns stolphattar av plåt i olika utföranden. Annars ger en kvadratisk brädbit samma skydd. Ett ytterligare alternativ är att låta en överliggare täcka alla stolpändar. Överliggaren kan göras av en kraftigare bräda. Det finns också färdiga, avrundade överliggare att köpa.

Räcke med överliggare i trä
Altanräcke med omålad överliggare på villa i Äppelviken. Foto: HusmanHagberg

Räckssektionerna mellan stolparna kan utformas på olika sätt. Liggande eller stående ribbor är enklast. Tätt placerade, liggande smala ribbor, det fungerar utmärkt med samma sorts läkt som används under tegelpannor, ger ett tidlöst utseende. Måla alla ribborna innan de monteras. Överst placeras en kraftigare överliggare som stabiliserar, men också är skön att hänga på när man betraktar utsikten.

Spjälor, ribbor, kryss eller blandat?

Vare sig du väljer liggande ribbor eller stående spjälor finns möjligheten att hitta på ett eget utseende genom att blanda olika bredder. 

Kryssräcke
Lina på landet har ett fint kryssräcke. Foto: Lina på landet

Kryssräcke är klassiskt och fint i äldre bebyggelse och det går utmärkt att kombinera kryss med flera överliggare eller spjälor med småkryss över. En sak att tänka på med kryss är att planera så att avstånden mellan stolparna blir lika annars blir kryssen också olika och det kan se lite märkligt ut. 

Snyggast är att tillverka kryssen med en halvt-i-halvtfog. Lägg korsets ribbor över varann och rita på båda ribborna var de korsar varandra. Såga och stäm ur med stämjärn halva tjockleken på båda ribborna. Lägg ihop korset. Limma med utelim och fixera eventuellt med en liten skruv.

Snickarglädje

Stående spjälor kan figursågas om det ska passa ett hus med snickarglädje. Spjälorna måste inte vara brädor utan kan även tillverkas av rundstav eller kvadratiska ribbor som ställs diagonalt i räcket.

Räcke med hjärtan
Rödmålat räcke på balkongen med utsågningar som hjärtan. Foto: Skeppsholmen

Det underlättar att tillverka räckessektionerna separat och passa in dem när de är klara och färdigmålade. Har du plats att snickra inomhus kan sektionerna byggas oavsett väder.

Altanräcke snickarglädje
Fint altanräcke av snickarglädje från Nymans Snickeri, som också tagit bilden.

En tuff variant för båtentusiaster och andra som gillar sjön är att spänna vajer mellan stolparna. Vajerräcken är luftiga och skymmer inte utsikten. Sätt gärna en bred överliggare ovanför och var vaksam på att räcket kan bli klättervänligt för barn.

Välja material till altanräcket

Tryckimpregnerat trä är billigt och lätt att få tag i, men det innehåller trots allt gifter och för ett räcke som luftas hela tiden är det inte nödvändigt. Försök få tag i furu av god kvalitet. Noggrann målning skyddar träet. 

Altanräcke i trä
Altanräcke med snedställda vertikala ribbor. Foto: Gizmokvack

Lärk eller ek är träslag som klarar sig bra utan ytbehandling om du vill ha trärent. Lärk blir grått med tiden. Ek kan svartna. 

Smidesräcken behöver regelbunden översyn och målning. Om man bättrar där färgen skavts håller de många år innan det är dags för en mer genomgripande ommålning.

Järnräcke
Järnräcke på altanen. Foto: Estate Fastighetsbyrå

Glas är elegant, men rätt dyrt. Det går att måttbeställa så att sektionerna kan monteras in mellan befintliga stolpar.

Stolparna kan tillverkas av 70x70 mm eller 95x95 mm om man vill ha liksidiga stolpar. Ett alternativ är klenare stolpar som förses med en lite bredare bräda på ut- och insida för att ge visionen av en kraftigare stolpe. Då är det även lätt att dölja infästningen av räckessektionerna.

Läs mer

Snedställda vertikala ribbor till staket