Hoppa till huvudinnehåll
Byggahus.se
Start
Bibliotek
ForumBilderShop
Sök på Byggahus.se
Bli medlem Logga in
Start
Bibliotek
ForumBilderShop
Start
Bibliotek
Meny
Bibliotek
Altan & Uteplats
Badrum
Bygga nytt hus
Ekonomi & Juridik
Grund & Markarbete
Kök
Renovera
Tester
Trädgård & Utemiljö
Verktyg
VVS & Inomhusklimat
Arkitektur
El & Teknik
Färg, måla & tapetsera
Gör det själv
Köpa & Sälja hus
Material & Byggnadsdelar
Miljö & Hälsa
Prepping & krisberedskap
Övrigt
Visa alla (20)
Visa färre
Forum
Meny
Forum
Index
Senaste
Obesvarat
Populärt
Mest gillat
Medlemmar
Forumsök
Regler
Bilder
Meny
Bilder
Utvalda bilder
Populära bilder
Forumbilder
Video
Shop
Meny
Shop
Bästsäljare
Verktyg & maskiner
Hus & bygg
Skruv & infästning
Trädgård & utemiljö
Jämförelser
Meny
Jämförelser
Jämför hustillverkare
Jämför boräntor
Jämför elförbrukning
Jämför bergvärmepump
Jämför luft-vattenvärmepump
Övrigt
Meny
Övrigt
Svarta listan
Fråga experten
Quiz
Ordlista
Information
Meny
Information
Om oss
Nyhetsbrev
Kontakta oss
Annonsera
Regler
Datapolicy
Cookies
A-Ö
...
Byggahus.se
Trädgård & Utemiljö
Trädgård
Staket

Så bygger du snyggt staket till trädgården - utan bygglov

Av Roger Nyström Publicerad 2 jun 2025 4 kommentarer

Ett staket ramar in och markerar tomten men gör det också lättare att hålla koll på barn och husdjur. Ett högre staket eller kanske ett plank kan effektivt skärma av och stänga ute störande buller, kalla vindar och nyfikna blickar.

Välj en stil på staketet som passar hus och omgivning.

Välj en stil på staketet som passar hus och omgivning. Foto: Per Eskilsson

Det roligaste med att bygga ett staket är att de flesta kan klara av att göra det själv. Det är också en spännande resa att bestämma sig för hur staketet ska se ut. Här behövs research både i den nära omgivningen och förstås på nätet.   

Innehåll

  • 1. Hur mycket staket behöver du egentligen?
  • 2. Välj rätt stil som matchar hus och omgivning
  • 3. Detaljerna som gör staketet personligt
  • 4. Förankra stolparna i marken
  • 5. Bygg resten av staketet
  • 6. Bygglov
  • 7. Bygga plank?
Visa 4 till
Visa färre

Hur mycket staket behöver du egentligen?

Först är det bra att bestämma sig för om staketet behöver nå runt precis hela tomten. Det kanske räcker att avskärma en del av tomtgränsen för att få den avskildhet som önskas. Och när man bestämt vilka delar av tomtgränsen som ska ha en barriär så behöver man bestämma vilken typ av avskärmning som behövs just där. Kanske är lösningen staket längs en sida och ett bullerplank längs en annan sida av tomten? 

Staket
Staket vid en liten del av tomten, praktst att hänga postlådorna på. Foto: Per Eskilsson

Välj rätt stil som matchar hus och omgivning

Researchen för att bestämma sig för utseende börjar i omgivningarna. Se dig omkring i området. Dominerar någon staketmodell och skulle det vara fint att välja samma?

Läs mer: Marstrandsstaket med pyramidtopp

 Eller är det spännande att bryta det gängse mönstret, men ändå hålla lite av den lokala stilen? Kanske bär du med dig en minnesbild av ett vackert staket du sett en gång – skulle ett liknande passa in i ditt bostadsområde?

Staket på Marstrand
Max 1,1 meter högt och lika brett mellan spjälorna som de är breda, så klarar du dig utan bygglov. Foto: Per Eskilsson

Detaljerna som gör staketet personligt

Det finns många sätt att få staketet personligt. Stående spjälor kan varieras med spjälornas bredd eller kanske flera bredder som varvas. Spjälornas toppar kan vara spetsiga eller rundade. Om huset karaktäriseras av snickarglädje går det att såga spjälorna i olika former som tar upp husets utsirade dekorationer. 

Stolparna kan vara synliga eller döljas bakom spjälorna. Stolparna kan avslutas i höjd med staketet eller markeras genom att de sticker upp en bit ovanför. Sist men inte minst kan du färgsätta ditt staket. En klassiker är faluröda spjälor med vita spetsar. 

Staket
Ett personligt, grönt staket. Foto: Medlemmen Östlund

Eller varför inte använda någon av färgerna på huset för att få hus och staket att matcha varandra? 

Staket med liggande brädor kan utformas på många sätt. Vitt staket med synliga stolpar och två eller tre kraftiga brädor ger en känsla av hästgård. Många tunna, liggande ribbor ger en modern touch som kanske passar den moderna, lite stramare villan.

Kanske har du redan ett gunnebostängsel med metallgaller och tycker att det ser lite trist ut även om det förvisso fyller sin funktion. Det går ju att behålla nätstaketet och dölja det med ett trästaket utanför. Då kan du också använda samma stolpar och slipper det arbetet. Ska nätet absolut bort så går det fortfarande att behålla stolparna för att slippa en ganska arbetsam del av staketbygget. 

Förankra stolparna i marken

Betongplintar till staket
Medlemmen brevik göt egna plintar till staketet. Foto: brevik

Det bökigaste brukar vara att få staketstolparna stadigt förankrade i marken. Ett plank kräver bastantare markfäste än ett staket för att stå pall för vinden.

Det klassiska är att gräva en grop, sätta ner stolpen och fylla igen med grus och jord. En kort tvärslå på stolpen under jord ger mer stadga. Nackdelen är att även tryckimpregnerade stolpar med tiden ruttnar i marknivå och måste bytas.

Läs mer: Bygga staket - gjuta plintar på berg med mera

Färdiga, gjutna betongplintar är ett annat sätt. Gräv hål, sätt ner och väg av och fyll igen. Plintarna ger fästen för stolpen och finns kvar när staketet så småningom behöver bytas.

Staket på markskruv
Staket på markskruv av medlemmen Happy75smile. 

Enklare är markspjut eller markskruv. Dessa är praktiska och snabba att slå eller skruva ner om marken inte är alltför stenig. 

Bygg resten av staketet

Ett riktigt bra tips oavsett vilken stolpmetod du väljer är att först sätta de två yttersta stolparna och därefter spänna linor emellan som hjälp att få alla stolpar i linje. 

När stolparna är på plats är det dags att knyta ihop dem med staketreglar som fäste för spjälorna. Staketreglarna ska helst ha ovansidan lite snedsågad så att vatten kan rinna av. På reglarna skruvas sedan stående staketspjälor. 

Såga till alla spjälor i förväg. Det underlättar att måla reglar och spjälor innan de monteras. Ett alternativ är att tillverka hela sektioner av reglar och spjälor och därefter montera dem mellan stolparna. 

Trästaket
Ett trästaket med betongstolpar. Foto: Marlén Eskilsson

Om marken lutar blir det snyggast om stående spjälor står lodrätt. Det kan bli elegant om staketet följer sluttningen. Ett alternativ är att göra staketet i sektioner som löper som en trappa nerför en slänt. 

Bygglov

Det krävs inga bygglov för att sätta ett vanligt staket runt villan. Lagen anvisar ingen bestämd höjd för ett vanligt staket, men i många kommuner har man bestämt sig för vilken höjd som avses. Ett staket på 1,1 meter är i regel inga problem, men hör efter med din kommun vad som gäller. Det händer att kommunen kräver att staketet ska ha en viss genomsiktlighet, dvs att staketet inte är helt tätt. Detta beskrivs ofta i procent. Med 50 procent genomsiktlighet måste mellanrummen vara lika stora som spjälorna.

Läs mer: Vad kostar det att bygga staket själv?

Bygga plank?

Plank
För plank krävs bygglov. Foto: Marlén Eskilsson

Plank som skyddar mot vindar och insyn kräver däremot bygglov. Ett helt tätt plank ger inte bättre vindskydd. Istället bildas bråkiga virvelvindar bakom planket. Lämna därför hellre lite mellanrum mellan brädorna som silar vinden genom planket.

Även plank kan utformas olika. Liggande eller stående brädor eller kanske en kombination. Diagonala brädor är ytterligare en variant. Det går också att få ett livfullare plank genom att låta en del av planket vara öppet, kanske i kombination med spaljé. Det går också utmärkt att ha ett staket upp till 1,1 meter och sedan låta staketet övergå i en spaljé med större genomsiktlighet. 

Läs mer: Bygg ett plank som skydd - gör det själv

Klätterväxter på en spaljé kan var ett fiffigt alternativ om kommunen inte tillåter plank. En spaljé är tillräckligt gles för att inte räknas som plank. Men om kommunens invändning är att ett plank skymmer för trafiken är det förstås inte lämpligt med höga växter. Det kan ofta vara fallet för hörntomter vid en vägkorsning.

Läs också

  • Staket, plank, murar och häckar i tomtgräns - regler
  • Bygg ett plank som skydd - gör det själv
Gilla

Kommentarer

4
S
Så, kul läsning! Dyker ner i tråden där det svarta staketet som ruttnat av fel färg byggs på nytt, och en tanke slår mig. Behöver man ta hänsyn till något med v
· 9d
D
Jag behöver tips på snygga staket, om ni kan får ni gärna posta lite fler bilder på olika utföranden? 😊
· 10d
N
[bild] så här gjorde vi
· 10d
Visa alla kommentarer

Läs artiklar taggade med
Gör det själv
Staket
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.