Bohlinare: Större komplementbyggnad men med lägre krav

Nu kan du snart även bygga förråd på 30 kvadratmeter utan bygglov.

När storleken på attefallshusen beslutades utökas till 30 kvadratmeter var detta med krav på att de byggs i permanentbostadsstandard. Men nu kommer en variant på detta komplementhus, med lägre kravbild.

Medan Bolundaren fortfarande klassas som ett komplementbostadshus, kan den nya varianten istället byggas som förråd, växthus eller annan enklare extra byggnad på tomten.

Det nya komplementhuset kallas för Bohlinare och är uppkallat efter Carl-Oskar Bohlin, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna, eftersom det var han som kom med förslaget.

- Jag är glad att även regeringspartierna svängt i denna fråga och att samtliga partier i riksdagen nu står bakom vårt förslag. Detta ökar friheten för landets villaägare och det här förenklar för branschen och tillverkarna som slipper ha två kategorier att förhålla sig till. Bohlinaren blir det mindre byråkratiska alternativet, säger Carl-Oskar Bohlin.

Förslaget klubbades igenom 17 juni och de nya reglerna träder i kraft 1 augusti.

- Beslutet innebär att storleken på komplementbyggnader som får uppföras utan bygglov i omedelbar närhet av ett en- eller tvåbostadshus utökas från 25 till 30 kvadratmeter. En komplementbyggnad kan till exempel vara ett fristående uthus, garage eller annan mindre byggnad, skriver Riksdagen.