Redax blogg

Berätta om sina erfarenheter av företag i forumet - så här funkar det

För en konsument och sällanköpare av hantverkartjänster kan det vara svårt att genomskåda ett oseriöst byggföretag. Har olyckan varit framme och du vill varna andra för ett företag i forumet är det följande som gäller.

Det finns ju inga krav på utbildning eller certifiering för att få verka inom byggbranschen i Sverige. Därför finns det en ganska stor mängd företag som är mer eller mindre skojare, oseriösa eller bara klantiga och borde syssla med något annat istället. Byggprojekt handlar ofta om en rejäl summa pengar vilket lockar dessa individer.

Som konsument och sällanköpare av hantverkartjänster är det svårt att genomskåda vilka byggföretag som är seriösa och inte. Ibland samarbetar företaget med en inkastare av något slag som knackar dörr och är duktig på att övertyga konsumenten till att skriva på ett avtal. Sedan visar det sig under byggets gång att de gör grova byggfel och/eller inte sällan så övertalar de kunden att betala i förskott, helt eller delvis. Efter ett tag så lämnar de bygget trots att jobbet inte är klart, eller kommer inte tillbaka och åtgärdar de stora byggfel man gjort.

Det är ju jättebra att då berätta om sina erfarenheter av det här företaget i forumet och varna andra så att fler inte råkar ut för samma sak. 

Håll bara koll på de här tre punkterna innan du ger en referens i forumet:

  1. Nämn bara företagsnamnet. Ett företag kan inte bli förtalat, men det kan en person. Du är själv ansvarig för det du publicerar på Byggahus.se så utsätt dig inte för risken att bli stämd för förtal.
  1. Fyll i din profil med korrekta namn- och adressuppgifter. Varför? Jo, vi i forumledningen behöver kunna verifiera att du är den du utger dig för att vara, så att du inte t ex är en konkurrent som vill smutskasta företaget. Det händer ibland tyvärr. Dina namn- och adressuppgifter i profilen syns bara för forumledningen, inte ut mot allmänheten.

Om du har skrivit en referens utan att fylla i profilen så måste vi tyvärr radera ditt inlägg.

  1. Tänk på att vi INTE raderar inlägget sedan om du blir kompenserad av företaget. Väldigt ofta drar företagen öronen åt sig när konsumenter berättar och allmänheten får veta hur företaget har betett sig. De vill då förhandla om att betala tillbaka pengarna och/eller åtgärda det man byggt fel mot att referensen om dem raderas.

Men vi raderar inte inlägg mot att företag kompenserar för sina fel. Istället ska den som skrivit referensen gå in i tråden igen och berätta att företaget nu gjort rätt för sig.

Så här kollar du en hantverkare innan du anlitar.