Beställde fyllnadsmassor men fick miljöfarligt batteriavfall

En husägare som skulle fylla upp runt sin pool grävde omedvetet ner batteriavfall och hotas nu med vite.

Miljöfarligt batteriavfall har dumpats på olika platser i Kumla, Eskilstuna och Örebro, bland annat har det grävts ned runt bostadshus. Kommunerna håller på och spårar avfallet men vet inte säkert vart allt har tagit vägen. En som nu fått reda på att de har batteriavfall i sin trädgård hotas av kommunen med vite på 100 000 kronor om de inte sanerar.

Husägaren hade beställt fyllnadsmassor till sitt poolbygge, och de grävde ner de tre säckar som anlände. Men det har nu visat sig vara miljöfarligt batteriavfall.

- Vi vill inte ha miljöfarligt avfall i trädgården, det säger sig självt. Och vi trampade runt i det barfota när vi krattade ut det, det skulle man aldrig göra om man visste att det var miljöfarligt avfall, säger husägaren till Sveriges Radio.

Kommunen säger att man själv har ansvar för sin fastighet och att det inte förekommer miljöfarligt avfall på den. Därför hotas husägaren med vite. Vitet kommer dock inte att utdömas om tomten saneras. Kostnaderna för saneringen får husägaren själv stå för. Företaget som sålde massorna var ett av de som nu är inblandade i batteriavfallsskandalen och de har gått i konkurs.

Kommunerna som spårar batteriavfallet säger att det handlar om nästan 2 000 drabbade.