I badrummet gäller svart, vitt och mörka träslag

Duravit

Duravit Foto: Duravit

Att badrumsleverantörer kollar på kökstillverkare står helt klart. I badrummet gäller också svart eller vitt och gärna valnöt, och det ska vara både funktionellt, fräckt och ge en bra start på dagen.

Det kan vara lite jobb med att plocka ihop inredningen till ett badrum - blandare här, kakel där och skåpen hos ytterligare någon tillverkare. Det försöker svenska Svedbergs råda bot på genom att satsa på sin paroll Hela Badrummet. Det innebär att de kan leverera i stort sett allt utom kaklet till ett badrum. Men de har ändå koll på kakelfronten.

– Det finns ett brett utbud av kakel och klinker och trenden går mot allt större kakelplattor och kanske lite udda mått. Nu är det mycket plattor som är 100 gånger 30 centimeter och det finns ytor som liknar textil eller trä. Det gör att du kan lägga ett klinkergolv som ser ut som trägolv, säger Dan Pettersson som är produktutvecklare på Svedbergs.

Det är mörka träslag som gäller. Ek förekommer fortfarande men den som vill ligga lite mer i framkant ska satsa på till exempel valnöt. Det gäller även inredningen som annars kan vara vit, som de flesta väljer, eller svart.

– Det dyker upp perioder med andra, skarpare kulörer men de brukar inte bli särskilt långlivade, säger Dan Pettersson. Ett badrum har ändå ungefär 15 års livslängd och kostar en del pengar, så de flesta satsar på säkra kort vad det gäller inredningen.

Finns det mycket pengar i plånboken blir badrummet större och mer spa-likt tror Dan Pettersson. Däremot ser han att jacuzzi och massagebad får lämna plats för de mer traditionella badkaren igen. Komplementet blir en ångkabin som fungerar som dusch, bad och bastu i ett. Duschmunstyckena går från små och snålspolande till stora.

Tekniken har utvecklats och gjort att fokus satts mer på belysningen, i allmänhet och även i badrummen. Moderna badrum har punktbelysning, allmänbelysning och nattbelysning med hjälp av led, optik och halogen. Det passar Madeleine Müller bra. Hon är inredningsarkitekt på Wingårdhs arkitektkontor i Göteborg.

– I badrummen kommer funktionen först. Det ska vara stora speglar och bra ljus.
Hon köper dock inte alla trender, klinker som ser ut som trä eller något annat känns oäkta och svart inredning skulle hon inte välja.

Madeleine Müller är inte rädd för någon kulör i badrummet, gärna på golvet. Då kan kaklet på väggarna vara ljust.

– Jag tycker inte heller att allt måste vara kaklat, det kan gärna vara målade ytor. Väggar med matt färg är på gång, gärna pasteller. Kanske inte som de som var på 80-talet utan mildare nyanser, nära vitt.
Det kan vara värt att tänka på att badrummet ska ge både en bra start och en behaglig avslutning på dagen.

– För att skapa en känsla av upplevelse och lyx kan man installera en regndusch, tycker Madeleine Müller.

Ännu mera lyx hittar man hos tillverkare ute i Europa. Den som vill ha en enhetlig, trendig inredning väljer inte bara tillverkare utan också en designer som har ritat en hel kollektion. Den italienska tillverkaren Agape har flera designers som ritat och Madeleine Müllers favorit är Patricia Urquiolas.

Brand Design i Göteborg är återförsäljare för bland andra Agape och tyska tillverkare som Duravit och Dornbracht, vilka haft Philippe Starck som designer.

– De europeiska tillverkarna står för det stilrena men också det som fångar ögat. När svensken sedan verkligen ska välja blir det kanske inte det mest utmanande men då har man ändå fastnat för det lite fräckare men enkla, säger Renee Lindberg som är badrumsinredare på Brand Design.

Kompositmaterialet Corian är stort i Europa och har också använts en del i Sverige. Det ger möjlighet att bestämma mått och storlek efter behov och Renee Lindberg märker att allt fler väljer ett stort handfat i stället för två mindre.

– Vi har beställt handfat som varit 1,20 meter breda och med två blandare. Sedan finns det de som vill ha badkaret i Corian och det är nästan bara vitt som gäller.
Badkaret ska gärna synas och om det finns en dörr står den ofta öppen medan man vill kunna stänga till toaletten.

Nästan all inredning i badrummen har numera lådor i stället för skåp och mest populärt är högblanka, vita skåp. Det är bara de som har möjlighet med eget badrum till barnen som vågar satsa på kulörer. Här finns både rosa och lime.

Brand Design säljer också italienska Brix som tillverkar kakel och klinker. De satsar på naturnära färger ”som ögat tycker om länge”, alltså brunt, beige, svart och vitt. Renee Lindberg ser en trend där allt fler vill binda ihop badrum och kök utseendemässigt. Då blir det ofta samma klinker på båda ställen.

Duravit
Duravit
Duravit
Duravit
Duravit
Duravit
I badrummet gäller svart, vitt och mörka träslag bild 5