Barn

Badrum för familjen

Rundade hörn känns vänligare i familjebadrummet. Foto: Duravit

Rundade hörn känns vänligare i familjebadrummet. Foto: Duravit

Det underlättar enormt att ha en väl tilltagen yta i familjebadrummet. Andra aspekter att ta hänsyn till är barnsäkerhet och fasciliteter även för de små.

Ett badrum för familjen ska fungera för olika åldrar och förmågor. Dessutom kommer man att råka ut för flaskhalsar vid rusningstid, när hela familjen vill duscha samtidigt på morgonen eller göra sig redo för att gå till sängs på kvällen. Då är det bra att ha dubbla faciliteter, såsom:

  • Två handfat
  • Både en dusch och ett badkar

Dubbla handfatDubbla handfat underlättar i rusningstid. Foto: Duravit

Familjen växer och förändras dock snabbare än man kan tro. Från att ha varit en liten som ska badas, blir hon snabbt en tonåring som låser in sig och duschar i evigheter. Därför är det viktigt att bygga in flexibilitet i familjebadrummet.

Du kommer till en början att behöva plats till att förvara blöjor, skötbord och andra babyprodukter; inte minst badleksakerna. Här kan det vara bra med t ex breda kanter på badkaret för att hysa leksakerna och badskum.

Bygger du nytt och har möjlighet att välja, kan du tänka på att det underlättar enormt att ha en väl tilltagen yta på badrummet. Att ha ett litet sovrum för barnet är en sak som brukar fungera väl, men att ha ett litet badrum är besvärligare.

När barnen är små är det särskilt bra om badrummet ligger nära sovrummet. Den bästa placeringen är naturligtvis lättillgängligt från alla familjemedlemmars sovrum. Idag har många mer än ett bad- eller duschrum, vilket brukar lösa det problemet.

Badkar är väldigt uppskattat, inte minst av de små barnen. Ett stort badkar är trevligt om mamma eller pappa vill bada tillsammans med barnen när de är små. Tänk bara på att om badkaret är allt för djupt, så kan det bli obekvämt för föräldrarna att böja sig över badkaret när du behöver hjälpa till.

Kant runt badkaretEn kant runt badkaret är bra för att placera badleksakerna på. Foto: Duravit

– Jag vill också flagga för miljöaspekten, säger inredningsarkitekt Christel Månsson.

– Därför är det inte fel heller att bada de små i balja och att välja att tappa upp mindre vatten i karet när man badar. Egentligen är en snabb dusch det miljövänliga alternativet.

Har man spädbarn vill man ofta ha plats även för skötbordet och blöjförvaring i badrummet. Det finns skötbord som du enkelt placerar ovanpå ett badkar, men tänk på att du måste lyfta ner det då varje gång du ska bada. Det finns också vägghängda skötbord och här får man vara beredd på att det blir fula hål i väggen som måste lagas den dag skötbordet ska ner. Har du turen att ha ett stort badrum kan du ställa in en skötbordsmöbel i badrummet som bara kan flyttas ut när den inte behövs längre.

I övrigt bör du fokusera på funktion och säkerhet i familjebadrummet. Alla i familjen ska kunna komma åt och använda blandaren. Och alternativa material i badrumsporslinet som glas eller rostfritt kan bli svårt att underhålla.

Välj gärna:

  • Blandare med skållningsskydd
  • Rundade hörn som man inte kan slå sig på.
  • Handdukstork och radiator som inte kan bli för varm.

Medicinskåp och rengöringsmedel bör placeras i låsta skåp, eller utom räckhåll för barnen. I övrigt gäller det att se till att saker är inom räckhåll, såsom toalettrullen.

En enkel pall utplacerad i badrummet är bra när de små själva behöver nå upp till handfatet eller ta sig upp på toalettstolen.

Tänk också på att välja ett golv i badrummet som är halkfritt. Små barn har ofta bråttom och olyckan är framme när man minst anar det. Halkfritt, lättstädat och vattentåliga material är det som gäller i familjens badrum. I badkaret kan man ha en halkmatta.

Tvättmaskinen i badrummet underlättarTvättmaskinen i badrummet sparar tid. Foto: halloy

Faktum är att det sparar en hel del arbete att ha även tvättmaskinen i badrummet, eller i nära anslutning till. Smutsiga kläder kan då åka rakt ner i tvättmaskinen, samtidigt som mamma och pappa får mer tid över.