Fredagshuset

Välbevarat Bruno Mathsson-hus ute till försäljning

Bruno Mathsson var klart inspirerad av Case Study-husen när han ritade detta.

Bruno Mathsson var klart inspirerad av Case Study-husen när han ritade detta. Foto: Bjurfors

Bruno Mathsson var en föregångare när han ritade det här välbevarade 1950-talshuset som just nu ligger ute till försäljning i Lerum.

Den kända möbelformgivaren Bruno Mathsson var arkitekt och ritade förutom möbler som blivit designklassiker även ett trettiotal hus. Nu ligger ett välbevarat exemplar av husen ute till försäljning i Lerum.

Bruno Mathssons hus

Huset ligger högt. Foto: Bjurfors

Vy mot hallen

Genomtänkt inredning med träpanel. Foto: Bjurfors

 

Bruno Mathsson och Jetson

Bruno Mathsson och fåtöljen Jetson.

Det hann dock inte bli så många hus för Bruno Mathsson. Hans idéer var djärva och många skakade på huvudet åt dem. Hur kunde man ens tänka tanken att gjuta in golvvärme i betongplatta, eller sätta stora fönsterpartier längs fasaden?

- Det finns ett 30-tal hus i Sverige ritade av Bruno Mathsson och det vi säljer nu i Lerum är väldigt välbevarat. Ett fåtal detaljer har bytts ut, bland annat skjutdörrarna på garderoberna, samt viss panel på insidan, säger mäklare Torbjörn Dahl, Bjurfors.

Fördelar och nackdelar
Läget på huset uppges vara en av fördelarna. Men att huset är så välbevarat är det som gör det mest unikt.

- Den som köper det här huset bör absolut fortsätta att bevara det, då behåller man även värdet i det. Bruno Mathsson var väldigt före sin tid, även om ingen kunde se det då, säger Torbjörn Dahl.

Bruno Mathsson kök

Han berättar att nästan allt i huset är original, dessutom är flera av detaljerna unika för sin tid.

- Mathssons fönsterteknik, med vacuum mellan rutorna, kan betraktas som föregångare till dagens isolerglas. Dessa sitter fortfarande kvar men kassetterna måste bytas för de är punkterade, det blir ju så med tiden, säger Torbjörn Dahl.

Bruno Mathsson vardagsrum

Något annat du bör uppdatera i det här huset, för att komma ner i energiförbrukning, är uppvärmningssystemet. Det bygger idag på golvvärme med en elpanna, varmvattenberedare och cirkulationspump.

- Jag skulle satt in bergvärme eller en luft-vatten-värmepump, då skulle huset komma ner rejält i uppvärmningskostnad, säger Torbjörn Dahl.

Bruno Mathsson badrum

Huset mäter totalt 118 kvadratmeter i ett plan och består av fem rum och kök. Det är byggt 1954. Accepterat pris är satt till 4,5 miljoner kronor.

Läs mer om hususet hos Bjurfors.

Ps Bruno Mathsson lät sig inspireras mycket av de amerikanska Case Study-husen, som du kan läsa mer om här.

Ps 2 Bruno Mathssons egen bostad utanför Värnamo, Villa Södrakull, hans sommarhus i Frösakull utanför Halmstad samt radhusen i Kosta är förklarade byggnadsminnen.