Fredagshuset, Arkitektur

Naturhus i Kungsbacka

I Sverige finns ett fåtal sk. Naturhus, ett koncept för kretsloppsanpassade och självförsörjande hus som tar tillvara naturens resurser. Ett av Naturhusen ligger i Kungsbacka och byggdes 2015.

Naturhus i växthus

Naturhuset i Kungsbacka är på 85 + 85 kvm och har fem rum. Huset har en källare och en takvåning. Foto samtliga bilder: ESNY

Just nu får vi möjlighet att titta närmare på ytterligare ett Naturhus som ligger i Kungsbacka, som ligger till salu hos ESNY med utgångspriset 7 miljoner kr. Husets inre kärna är byggd i lättbetong och är 85 kvm stor. I växthuset som omsluter huset finns ytterligare 85 kvm. Här finns ett ftx-system, solpaneler och en vattenmantlad vedkamin. Golvet är av polerad betong. Driftskostnaderna ligger på 1 475 kr per månad.

Delvis träfasad.

Naturhuset i Kungsbacka har delvis träfasad.

Det första Naturhuset ritades och byggdes av arkitekt Bengt Warne (1929-2006) i Saltsjöbaden tidigt 1970-tal. Han byggde det åt sig och sin familj, som ett experiment åt tidskriften Allt i hemmet. Husbygget var ett forskningsprojekt för att ta reda på hur en vanlig familj kunde skapa ett kretslopp och göra huset självförsörjande. Konceptet finns närmare beskrivet i Bengt Warne och Marianne Fredrikssons bok På Akacians villkor.

Takvåning

Takvåningen.

I Bengt Warnes Naturhus finns en kärna som utgör själva bostaden och den är i sin tur omgiven av ett växthus. Mulljord produceras i ett rum under toaletten. Köks- och trädgårdsavfall komposteras. Avloppsvattnet skickas vidare till växterna i växthuset, växter som inte bara är föda utan också renar luften och bidrar till en bra fukthalt i luften. 

Takvåning helt i glas

Kök och sittplatser med utsikt mot vattnet på takvåningen.

Sedan dess har en handfull privatpersoner och företag tagit fasta på konceptet och byggt Naturhus, bland andra Anders Solvarm i Brålanda vid Vänern och Uppgrenna Naturhus vid Vättern. 

Växthus

Ute i växthusdelen.

Köket

Köket. Foto: ESNY

Matplats

Matplatsen.

Badrum

Badrum.

Källarplan.

Källarplan. Foto: ESNY

Naturhus vid vattnet.

Huset ligger vid vattnet i Kungsbacka.

Planlösning första våningen

Planlösning första våningen.

Takvåningen.

Takvåningen.

Källarvåningen.

Källarvåningen.

Den här artikeln om Naturhuset i Kungsbacka ingår i vår populära artikelserie Fredagshuset, där vi tittar närmare på speciella hus som är till salu just nu. Vi skriver om husen för att lära oss något nytt. Artiklarna är inte sponsrade.