Här är Sveriges fulaste stad

Sveatorget i Borlänge tidigt 1900-tal (ovan) och nu (nedan).

Sveatorget i Borlänge tidigt 1900-tal (ovan) och nu (nedan). Foto: Arkitekturupproret.

Vilken stad tar hem titeln Sveriges fulaste när hushållen får bestämma?

Arkitekturupproret har utsett Sveriges fulaste stad. Totalt röstade 6 666 personer via sina Facebookkonton och av dessa landade 1007 röster på Blekinge. Strax efter, med 779 röster, kom Västerås.

- Ärligt talat är vi lite överraskade att Borlänge vann över Västerås. I Borlänge finns trots allt kvar några vackra trä- och stenhus längs vissa affärsgator i centrum och man har behållit den låga skalan. Men det märkliga Konsumhuset (nu bibliotek) med dekor i svart och guld och de övriga dominerande lådorna runt Sveatorget förstör totalt den tidigare småstadsidyll man fortfarande kan se spår av, skriver Arkitekturupproret.

De påtalar att tävlingen handlar om Sveriges fulaste stadskärna.

- De flesta städer var vackra fram tills rivningshysterins lådmodernister rev ut så många av de charmiga trähusen och påkostade stenhusen och ersatte dessa med trista lådor. Även de mer förfulade städerna har såklart sin charm, och många har fina naturområden, vackert läge eller spillror av sitt tidigare kulturarv kvar, men omröstningen handlar om helhetsintrycket, med fokus på stadsplanering och arkitektur.

Vinnaren - eller förloraren beroende på hur man ser det - får ett professionellt försköningsförslag ritat av studenter vid INTBAUs skola i klassisk arkitektur. Vill staden inte ta emot detta går priset istället till tvåan.

En liknande omröstning genomfördes förra året, men då om Sveriges vackraste stad. Den tävlingen vann Sundsvall.