Nu har bidragen till Rödfärgspriset börjat strömma in

Anmälan till arkitekttävlingen Rödfärgspriset har öppnat.

2020 års vinnare Ciselören 1.

2020 års vinnare Ciselören 1. Foto: Falu Rödfärg

I arkitekttävlingen Rödfärgspriset ligger fokus på att lyfta fram moderna byggnader av trä som målats med slamfärg. Tävlingen går av stapeln vartannat år, och i år blir det elfte gången som priset delas ut.

Under åren som gått har det funnits lite olika trender. Just nu ser man att det återigen går mer och mer mot röda byggnader.

- I början var det en övervägande majoritet av bidragen som var målade med svart slamfärg, men ju längre tid som går ser vi att många väljer att gå tillbaka till det röda, säger Love Arbén, juryordförande och arkitekt SIR SAR/MSA.

Tävlingen består av två olika priser, dels är det en jury som väljer vinnaren av Rödfärgspriset, dels finns det ett Publikpris där privatpersoner får rösta. Förra året vann flerbostadshuset Ciselören 1 både juryns och folkets röst. Det är första gången som alla varit rörande överens.

Kriterierna för att en byggnad ska kunna delta i tävlingen är att den utgör nyskapande modern arkitektur där slamfärg har en framträdande roll för helheten. Det är arkitekter som skickar in sina bidrag. Juryn går sedan igenom dem och nominerar de bästa till en slutomgång.

Prisutdelningen sker först till hösten i år, men de nominerade kommer att offentliggöras redan i maj.