Arkitektur

De är nominerade till Årets Betongarkitekt

De är nominerade till Årets Betongarkitekt

Nomineringarna till årets Betonggala är klara och i kategorin Årets Betongarkitekt slåss Petra Gipp, Johan Celsing och arkitekterna vid Claesson Koivisto Rune om priset. Motiveringarna för respektive nominerad lyder:

Petra Gipp har arkitektur i blodet. Projekten har alltid en säregen, nästan abstrakt lätthet, oavsett om det är betong eller trä eller båda i kombination. Man står inför en arkitektur där ytan strävar bortom rummet och volymer upplöses av ljuset. Refugium i Kiviks konstpark eller gymnastiksal i Sickla, samma nästan grafiska lätthet som om rummen bara tillfälligt lånar våra kroppar.

Johan Celsing arbetar i betong med både säker och känslig hand i sina många projekt. Från vackra privata interiörer (Brick Residence) med skira betongytor för ljusets lek, till kyrkliga betongtak (Årsta kyrka) där struktur och konstruktion vidgar rymden i stramt mönsterspel. När betongen har huvudroll som i Riksantikvarieämbetet/ Riksutställningar i Visby, tar den ett fast grepp om platsens egen karaktär och horisontalitet och förankrar byggnaden självklart i sin omgivning. Det är klockrent begåvat, känsligt.

Arkitekterna står bakom en rad välstuderade byggnader, ofta i liten skala, där volym, form och detaljarbete samspelar till spännande helheter.

Vinnaren vinner äran och en designad betongchihuahua. Förra året var det Helena Tallius Myhrman från Tallius Myhrman Arkitekter som tog hem kategorin. Vill du rösta på årets nominerade surfar du in på: http://betong.se/betonggalan/rosta. Finalen går av stapeln 22 november.