Bo i gammalt bombtorn

Futurohuset står uppställt på Bråvalla f.d flygplats i Norrköping.

Futurohuset står uppställt på Bråvalla f.d flygplats i Norrköping.

En UFO-liknande byggnad säljs just nu av staten, med utgångsbudet 1 krona.

Nästa vecka är det dags för första visningen av två på ett minst sagt unikt hus. Det är Fortifikationsverket som säljer ett av Flygvapnets tre bombtorn, som är ett så kallat futurohus. Tornet är ritat av den finska arkitekten Matti Suuronen och levererades till Sverige på 70-talet. Det är ett av de drygt 60 bevarade futurohusen som finns utspridda över hela världen, varav 20 är tillverkade i Finland. 

- Det är en spännande byggnad och det finns en förteckning på nätet om vad de andra husen i samma stil används som idag, säger Eva Sundström på Fortifikationeverket till Hn.se.

Futurohuset knapp
Futurohuset utsikt

Enligt Fortifikationsverket finns det människor som använder de här byggnaderna som bostad, men mest troligt är att det blir för kallt i dem på vintern i Sverige om du inte genomför en omfattande renovering. 

Boytan är cirka 50 kvadratmeter fördelade på en öppen planyta. Den är elliptiskt formad i glasfiberarmerad polyeten plast. Den skiljer sig dessutom lite från sina syskonbyggnader genom att försvaret förstärkt fönstrena och placerat ingången underifrån.

Byggnaden står uppställd på Bråvalla före detta flygplats i Norrköping. Köparen ombesörjer själv förflyttning av den. Utgångsbudet är satt till 1 krona, därefter innebär varje nytt bud en minsta höjning på 50 000 kronor. Flera intressenter, bland annat från utlandet, ska redan ha hört av sig.

Fler bilder här.