Arkitektur

Bastu och vedbod under gemensamt tak

Bastu och vedbod under gemensamt tak

En bastu kompletterar fritidshuset och gör det betydligt större till innehållet. Även vintertid blir det värt att åka ut till heta bad i en annars utkyld stuga. Fast en bastu behöver inte ta särskilt mycket plats som ytterligare en byggnad på tomten.

Ute på Värmdö har arkitektparet Anders Rehnberg och Anja Geigant levererat en enkel och självklar lösning där ved, tvätt och bastu samlas under ett gemensamt tak. Bastudelen ser med generösa fönsterpartier rakt ut mot den närliggande sjön genom trädklungor och buskage. Beställaren som redan hade en liten rödmålad men sliten vedbod på plats, önskade egentligen ännu ett litet uthus.

– Vi valde att binda samman de två volymerna under ett enda tak, förklarar Anja som tillsammans med Anders har sitt eget sommarhus strax intill. Vi kapade av vedboden och lät sedan bygga ett tak som också ger en tydlig entréesituation i mellanrummet mellan byggnaderna.

Uppdraget var ett av de mindre som Anders och Anjas arkitektkontor Argark åtagit sig, och de valde därför att sköta upphandling och byggande i egen regi fram till nyckelfärdig leverans. Men även små projekt kräver omsorg och speciallösningar och Anja är mer än nöjd med exempelvis träpanelen fortsätter som ett ljust och inbjudande undertak i entréedelen.

Dörrarna till både bod och bastu skyddas av det utkragande taket som ligger alldeles rakt utan någon liten knyck. Papptaket kantas med en specialbeställd plåtkant som ytterligare understryker den nätta taklinjen. Den ljusa sockeln övergår i en terränganpassad betongtrappa som gjutits mot berghällen för att ta upp nivåskillnaderna. Bastun har också ett förrum med dusch, sittbänk och dessutom en tvättbänk med dold tvättmaskin.

– Egentligen är det lite högt i tak med tanke på att man förstås ska hushålla med värmen i en bastu, men vi valde att anpassa till boden och ändå hålla ned på måtten. I gengäld har vi fått till lite utsikt med ett stående fönster som vetter mot sjön, och ett liggande som ser tillbaka mot det egna huset.

Tomten ligger i en terrasserad sluttning, och den branta bergsryggen direkt bakom den lilla byggnaden skulle kunna innebära problem med svallis vintertid. För att minska risken så har ett avlopp placerats mellan byggnaden och berget.

Inuti är bastun rätt ordinär med ett elaggregat med sten i, allt för att vara bekvämt och enkelt. Golvet har en rejäl långsmal golvbrunn i stål eftersom man ofta slabbar runt med massor av vatten. Väggpanelen är utförd i spontad al som ger ett lätt och ljust intryck.

– Bastun är uppglasad men känns ända rätt privat, man kan vara naken utan att generas.

Den arkitektoniska idéen är framförallt taket som samlar de olika volymerna och hanterar rätt motsägelsefulla parametrar som insynsskydd, utblickar och ljusinsläpp. På så vis undviks också ett gytter av småhus. Den röda oljebaserade färgen och den stående panelen håller också ihop intrycket och passar väl samman med själva fritidshuset. En rad med skifferstenar har placerats som en liten vägvisning genom gräsmattan till trappstegen.