Stenhus, Arkitektur

Anrika Nebotornet i Halland

Det unika fritidshuset har så bra utsikt att det togs över av militären under andra världskriget. De behövde det för att spana ifrån.

Anrika Nebotornet i Halland

Foto: Daniel Finnbäck

Många drömmer om att ha ett torn på sitt hus och ett riktigt maffigt och spännande sådant är Nebotornet i Halland - ett helt unikt utsiktstorn i medeltidsstil, inrett att kunna använda som fritidshus.

– Terrassen högst upp är perfekt att ha grillmiddagar på, säger mäklaren Håkan Danfors som har huset till salu för 1 975 000 kr just nu.

Utsikt från tornet
Fantastisk utsikt från tornet. Foto: Håkan Danfors

Grosshandlaren Joel Paulsson från Knäred/Halmstad lät uppföra Nebotornet 1926, på Ramshallsberget i Veinge, Halland. Berget ligger 79 meter över havet och tornet är 18 meter högt och utsikten är mäktig och milsvid. 

Nebotornet

Nebotornet. Foto: Daniel Finnbäck.

Nyligen är vatten och el indraget så att byggnaden kan användas som bostad. I anslutning till tornet finns tre rum på höjden.  Det får byggnaden att se ut som en borg. På plan ett finns kök, matsal, wc  och dusch. På andra våningen finns tre sovrum och på den tredje ett sällskapsrum.

Kök

Kök och matsal på tredje våningen. Foto: Håkan Danfors

Under andra världskriget tog militären över tornet för att använda för luftbevakning. Efter kriget fick familjen tillbaka sitt torn.

Sköld

Nebotornet har en egen sköld. Foto: Håkan Danfors

Joel Paulsson gav tornet namnet Nebo efter ett berg, där Moses stod och skådade in i Kaanans land. Huset har en egen sköld som också finns upptryckt på en flagga att sätta upp i tornet.

Utsikt nebo

Utsikten. Foto: Daniel Finnbäck

Från tornet ser du strand, hav och hela det sydhalländska landskapet. Joel Paulsson lät också anlägga en stor park i anslutning till tornet.

trappa

I det smala utsiktstornet får bara trappan plats. Foto: Håkan Danfors