Bolån, Ekonomi

Amorteringsunderlag - beställ och sänk bolåneräntan

Det enklaste sättet att få en lägre boränta är att begära ut ett så kallat amorteringsunderlag från din befintliga bank. Då brukar banken som regel kontra med en lägre ränta för att behålla dig.

Vad är ett amorteringsunderlag?

Ett amorteringsunderlag är ett dokument som de flesta banker kräver att du förser dem med innan du flyttar ditt bolån till en annan bank. Det är banken du byter till som kräver att du införskaffar amorteringsunderlaget från din befintliga bank. 

I amorteringsunderlaget står det vilka amorteringsvillkor som gäller för lånet du vill flytta. Du måste kontakta din nuvarande bank för att få tag på detta amorteringsunderlag.

Endast i SBABs internetbank kan du själv ladda ner amorteringsunderlaget utan att behöva kontakta bankens personal, övriga banker måste du kontakta via telefon eller besöka bankkontor eller skicka ett meddelande till bankens kundtjänst via din internetbank. Det tar ofta upp till en hel vecka innan du får amorteringsunderlaget eftersom banken skickar ut det i ett brev. Du kan tyvärr inte få det via mail. Mer om detta kan du läsa här: Bytte bank igen - tjänade 8 700 kr på 15 minuter

Anledningen till denna långsamma och krångliga rutin är att banken vill kunna övertyga dig om att stanna kvar som kund hos dem. Om man vänder detta till något positivt så skulle man kunna säga att det lättaste sättet att sänka din boendekostnad är att begära ut ett amorteringsunderlag från din bank, eftersom din bank då ofta kontrar med ett bättre bud i syfte att försöka behålla dig som kund.

Hypoteket är den enda bank som inte kräver ett amorteringsunderlag från en annan bank, alla övriga banker som Swedbank, Handelsbanken, SEB, Nordea, Landshypotek, SBAB, Avanza (Stabelo), Danske Bank, Länsförsäkringar kräver att du förser dem med ett amorteringsunderlag. Man kan säga att kravet på ett amorteringsunderlag försämrar konkurrensen mellan bankerna eftersom det gör det svårare att byta bank.

amorteringsunderlag
Så här ser ett amorteringsunderlag ut.

Berätta gärna vad du har för erfarenhet av att beställa ett amorteringsunderlag och hur det påverkat din ränta.

Fyll i och jämför din boränta i vår boräntetabell.