1,3 miljoner kronor mindre på grund av sena bygglov

Långa handläggningstider på bygglov blev kostsamt för Laholms kommun.

Laholms kommun har en tid kämpat med långa handläggningstider hos byggnadsnämnden. En följd av detta har blivit att kommunen förlorat intäkter på 1,3 miljoner kronor. 

Beslut som dröjer mer än 10 veckor innebär reducerad avgift för den som vill bygga, och eftersom kommunen legat efter har det blivit många förseningar. Varje vecka försening innebär 20 procent lägre bygglovsavgift. Efter fem veckor är det avgiftsfritt. Eftersom byggnadsnämnden dragits med långa förseningar har de inte kunnat ta ut avgift för ett stort antal husbyggare.

Nu uppger kommunen att de kommit ikapp och dessutom anställt mer personal. Förhoppningen är att man nu ska komma ikapp även med andra typer av ärenden som blivit liggande i väntan på att man får klart alla bygglovsansökningar.

Man hade också en tro på att ansökningarna skulle minska i och med de klättrande räntorna och den ökade inflationen, men så har inte varit fallet.

– Det är jättemärkligt men det väller fortfarande in bygglov i ungefär samma omfattning som förra året. Men skulle de minska så har vi annat att sätta tänderna i som till exempel vårt kvalitets- och tillsynsarbete. Vi har fått prioritera bygglovsärenden, säger Bo Lennartsson, chef för byggnadsenheten, till Hallandsposten.