Månadens arkitektritade, Arkitektur

Villa Amiri med sparsmakad elegans i Mölndal

När Farshad och Arlena Amiri hittade sitt drömhus hoppades de att trähuset med all dess snickarglädje skulle gå att renovera, men det gick inte. Arkitekt Johan Olsson vid Bornstein Lyckefors fick fria händer att skapa något nytt.

Villa Amiri på avstånd

Foto: Kalle Sanner

Villa Amiri är ett abstraherat koncentrat av Mölndals villaarkitektur. Tjärsvart furupanel kontrasterar mot alla brokiga kulörer, och det skulpturala formspråket både anpassar sig och avviker bland Göteborgsförortens lummiga trädgårdar. Insidan är desto ljusare med en trappa i perforerad stålplåt som skär upp och projekterar ljus och rum i tre våningars höjd. Arkitekterna på Bornstein Lyckefors har även bidragit med en rad inredningsdetaljer i allt från köksinredning till belysning.

Fasad i svart

Foto: Kalle Sanner

Villa Amiri inspireras av de omgivande villakvarterens klassiska former som förvandlas till en svart byggnadsskulptur.

– Ser det inte ut som om byggnaden hade hämtat från Tolkiens Mordor, undrar handläggande och ansvarig arkitekt Johan Olsson vid Bornstein Lyckefors. 

– Villa Amiri är en nära nog banal svart stenstod som agerar neutral fond och står emot kakafonin av alla brokiga färger och fasaduttryck här i Mölndal.

Sektionsritning

När Farshad och Arlena Amiri hittade sitt drömhus i Mölndal hoppades de att trähuset med all dess snickarglädje skulle gå att renovera.

– Vi hade börjat rita om planlösningen på det gamla huset när det stod klart att det var i alltför dåligt skick, berättar Johan Olsson. Vi fick fria händer att skapa något helt nytt och efter att ha analyserat de omgivande husen så skar vi bort allt onödigt för att få fram en så förenklad volym som bara möjligt.

Glasskjutdörrar mot trädgård

Foto: Kalle Sanner

Fasaden är täckt med furupanel som är behandlad med Auson Svarttjära. Tunna träribbor ger insynsskydd vid badrum och smårum.

– Panelen är huvudsakligen en dekoration, understryker Johan Olsson, som täcker huset vars väggkonstruktion innehåller trästomme, isolering och västkustskivor som skydd. Stuprör och hängrännor är därmed enkla att gömma undan utan att vi riskerar några fuktproblem.

Betongtrappa till trädgård

Foto: Kalle Sanner

– Vi har abstraherat Mölndalsvillorna så mycket som bara möjligt: Inga takfötter, inga utanpåliggande hängrännor, en enda kulör!

Fasad utan utskjutande tak

Foto: Kalle Sanner

Den exakt gestaltade interiören påminner om László Maholy-Nagy och Piet Mondrian abstrakta måleri, och ger starka kontraster mellan ljus och skugga. 

Hall och entré

Foto: Kalle Sanner

Den genomfärgade volymen byggd i MDF har en elegant dubbelfunktion som både köksförvaring och som inbyggnad av huset konstruktion.

Kök

Foto: Kalle Sanner

– Vi har låtit göra en köksö som liknar en rejäl slaktarbänk eftersom Farshad Amiri som krögare älskar att laga mat, säger Johan Olsson som lagt lika stor vikt vid interiör som exteriör arkitektonisk gestaltning. 

Köksö

Foto: Kalle Sanner

Den smala trappan i perforerad stålplåt löper diagonalt rakt igenom huset och skapar olika rumshöjder som låter det 260 kvadratmeter stora huset upplevas som betydligt större.

Sittplats

Foto: Kalle Sanner

Den perforerade stålplåten samlar knappast lika mycket damm som en traditionell trappa, samtidigt blir den ett närmast skulpturalt element som definierar hela Villa Amiri.

Detalj av trappa i stål

Foto: Kalle Sanner

Tanken var att alla fönster skulle få en ram av perforerad stålplåt.

– Det ger ett litet mjukare ljus och inte så starka kontraster, det är samma lösning som används när vägar går ner i tunnlar och man vill underlätta ljusomställningen, förklarar Johan Olsson. Tyvärr så lyckades vi varken övertyga vår entreprenör eller de smeder vi kontaktade, istället blev det Farshad Amiri själv som satte upp den enda fönsterinramningen.

Fönsterram av perforerad stålplåt

Foto: Kalle Sanner

Stora glaspartier och ett slipat betonggolv ger en luftig och ljus miljö. Den genomfärgade svarta MDF-väggvolymen, med plats för teve, innehåller både bärande konstruktion och olika typer av rördragning. Arkitekterna på Bornstein Lyckefors har även formgivit lampan Bend tillverkad av Blond i Värnamo.

Matplats

Foto: Kalle Sanner

Kök och vardagsrum ligger på bottenvåningen medan sovrummen ligger en trappa upp.

– Vi har åtskillig förvaring i kök och badrum förutom att det finns en walk-in-closet i det stora sovrummet, säger Johan Olsson. Högst upp har vi ett enormt husförråd under snedtaket. Och istället för dörrar så är det endast en vägg som skiljer av, här är det bara att ställa av allt som blir över.

Öppet upp i nock

Foto: Kalle Sanner

Trappa invändigt

Foto: Kalle Sanner

Minimalistisk  interiör
Vardagsrum

Foto: Kalle Sanner

Badrum

Foto: Kalle Sanner

Modell av huset

Foto: Kalle Sanner

Hall med plåttrappa

Foto: Kalle Sanner

Vardagsrum

Foto: Kalle Sanner

Planlösning bottenvåning

Planlösning bottenvåning

Planlösning plan 2

Planlösning plan 2

Planlösning plan 3

Planlösning plan 3