Vedbrist på många håll i landet

Oväntat många har varit på jakt efter stora partier ved i sommar.

Vår medlem AndersS kapar sin ved själv.

Vår medlem AndersS kapar sin ved själv. Foto: AndersS

Elpriserna, och varningarna om att man kan behöva stänga av elen tillfälligt i vissa områden i vinter, har gjort att ovanligt många varit på jakt efter ved i sommar. Flertalet vedsäljare uppger till Aftonbladet att deras förråd tog slut redan i augusti - förråd som skulle ha räckt hela säsongen.

Många handlare har därför fått se sig om efter andra inköpsställen, och åkt längre än vanligt för att kunna fylla på sina förråd på nytt.

Som en följd av detta har priserna på ved stigit. Handlarna säger att det beror på att de nu har högre inköpspriser och högre bränslepriser för att transportera veden. Men trots de mer än dubblerade kubikmeterpriserna får de som säljer ved så många förfrågningar varje dag att de inte vill ha med företagsnamn i tidningen.

– Det ringer tio gånger fler samtal än vanligt. Jag vill inte vara med på bild, då ringer ännu fler, säger Magnus Elf Boberg, en vedhandlare i Dalarna som inte längre har någon ved kvar att sälja.

– Jag får 15 samtal om dagen. Det är kaotiskt. Folk är uppjagade, de säger att de kan swisha pengar in på kontot direkt, bara de får ved senare. Jag får jättemånga förfrågningar från städer långt bort, men det blir för dyrt för mig att köra, säger en annan handlare.

Samtidigt beror vedbristen lite på var i landet du bor. På vissa platser i landet finns det fortfarande ved att köpa, och många av handlarna arbetar hårt på att fylla upp sina förråd på nytt inför vintern.

Läs mer

Vad kostar ved