Vattenfall backar om vindkraftspark i liten by

Majoriteten av byborna i Käymäjärvi är glada efter att Vattenfall beslutat att backa om vindkraftparken i byn.

Planerna på en vindkraftspark har rört upp starka känslor i en by i Pajala, och nu väljer Vattenfall att dra tillbaka sina ansökan. Många av byborna är glada. De har kämpat länge mot företaget för att slippa en park eftersom man varit rädd att det skulle orsaka störningar för de boende och för turismen.

I byn Käymäjärvi bor det ett 30-tal personer. En del av dem äger mark och skulle fått en del pengar för att upplåta den åt vindkraftsparken. Därmed blev parken en vattendelare bland byborna, men även på kommunen där man ställt sig frågande kring vad kommunen tjänar på projektet. 

- Varför ska vi upplåta mark om vi inte får något tillbaka, sade kommunalråd Ulrica Hammarström i våras när frågan diskuterades.

Men nu har alltså Vattenfall beslutat sig för att backa. De säger att det delvis beror på att det varit en så känslig fråga för ortsborna och turismen, men även för att försvarsmakten säger nej till en lösning med hindersbelysning som tänds när flyg eller föremål närmar sig på vindkraftverken.

Vindkraftsparken i Käymäjärvi skulle ha bestått av 30 vindkraftverk som haft en kapacitet på 800 GWh, vilket motsvarar el till drygt 100 000 hushåll. Vattenfall jobbar nu vidare med att söka tillstånd för att utöka vindkraftsparken i Selkävaara i Pajala istället, och då med 30 vindkraftverk.