Sparar värme genom att fördela och återanvända

Robert Werner.

Robert Werner. Foto: Privat

Med fiffiga lösningar har Robert Werner lyckats halvera energianvändningen i sin 40-talsvilla. Hans knep är att värma upp villan så effektivt som möjligt – och återanvända den energi som hushållet spiller ut.

Familjen Werner bor sedan tolv år i en faluröd villa i Landvetter utanför Göteborg. Villan, byggd 1947, är på 1,5 plan med källare och har en uppvärmd yta på cirka 200 kvadratmeter. Uppvärmningen sker huvudsakligen med en luft/luftvärmepump på bottenvåningen. Som komplement har familjen två vedeldade kaminer under vintertid: en gjutjärnskamin i köket och en spiskassett i vardagsrummet. Dessa värmekällor fanns på plats vid inflyttningen, och den enda större investeringen som familjen gjort är en extra luft/luftvärmepump som används för att värma källarplanet. 

– Vår nuvarande energianvändning är knappt 12 000 kilowattimmar per år. Det är ungefär hälften så mycket som den tidigare ägaren använde, berättar Robert Werner.

Till en början hade familjen planer på att installera ett vattenburet värmesystem för att få en mer energiekonomisk uppvärmning. Men istället har man valt betydligt billigare lösningar för att sänka hushållets driftskostnader.

– Vår strategi är att tillvarata energin från värmekällorna på bästa möjliga sätt, utan att det ska behöva kosta så mycket. Samtidigt försöker vi leva energieffektivt och inte slösa med varmvatten och el i onödan. Med lite kunskap och sunt förnuft kan man spara åtskilliga kilowattimmar om året, säger Robert.

Ett energieffektivt beteende behöver dock inte innebära att man gör avkall på vardaglig komfort och glädjeämnen. Till exempel har familjen anlagt en liten spaanläggning i källaren, som naturligtvis slukar lite extra energi.

– Det finns inget skäl att snåla på sådant som förgyller tillvaron, men däremot är det bra att undvika energispill. Till exempel är det helt onödigt att skölja disken med varmvatten innan man sätter den i maskinen, det räcker att skrapa av tallrikarna och resultatet blir lika rent. 

Hur har familjen då lyckats sänka energiförbrukningen så radikalt? Jo, enligt Robert handlar det mycket om att optimera termiken, det vill säga att sprida värmen i inomhusluften så effektivt som möjligt.

kanal

Fläktkanal i vardagsrummet funkar bra att hänga medaljerna på. Foto: Privat

– Vårt hus är tillbyggt och rymmer många vinklar och vrår, så det har varit en viss utmaning att få värmen att cirkulera genom alla rum.

Robert har löst problemet genom att installera ett kanalsystem och en fläkt som hjälper till att fördela värmen från ena änden av huset till den andra. Han har också, via en kanal och en liten PC-fläkt, förstärkt luftcirkulationen mellan våningsplanen så att värmen från spiskassetten lättare kan ta sig upp till övervåningen.

– Bjälklaget mellan våningarna har en besvärlig konstruktion så det gick inte att borra upp en rak genomföring. Istället löste vi det genom att sy en ”strumpa” i jeanstyg som vi kunde dra igenom bjälklaget. Strumpan fungerar riktigt bra och blir dessutom en ljuddämpare för fläkten.

Förutom det fiffigt utformade kanalsystemet har Robert gjort flera åtgärder för att tillvarata spillvärme som genereras inne i huset. Bland annat har han dragit ett avluftningsrör som leder ut frånluftsvärmen från huset till utedelen av värmepumpen.

– Man kan säga att luft/luftvärmepumpen fungerar som en hemmabyggd frånluftsvärmepump, då den tillvaratar värmen från inomhusluften och därmed blir mer effektiv, förklarar han.

Robert har också köpt och installerat en duschvärmeväxlare som återvinner värmen i duschvattnet. Värmeväxlaren, som är placerad på duschgolvet, är utformad så att den höjer temperaturen på det inkommande kallvattnet innan blandaren, upp till nästan 30 grader.

duschvärmeväxlare

Duschvärmeväxlare gör var tredje dusch gratis värme. Foto: Privat

– Energibesparingen blir ungefär 30 procent, så man kan säga att ungefär var tredje dusch blir gratis. 

En annan mer originell lösning som Robert gjort är att tillvarata spillvärmen från torktumlarens kondensvatten.

– Jag noterade att kondensvattnet från torktumlaren hade en högre temperatur än rumstemperaturen. Så istället för att direkt leda ut varmvattnet har jag lindat avloppslangen i en vattenfylld dunk. Slangen värmer upp dunken och avger värme till rummet, likt en enklare typ av ackumulatortank.

Enligt Roberts uträkningar har hans energisparåtgärder kostat cirka 4500 kronor, borträknat den nya luft/luftvärmepumpen som används i källaren.

– Jag vet inte exakt hur mycket varje enskild åtgärd sparar, men jag vet att det sammantaget gjort lön för mödan, säger han.