Energi, Värme, Tak

Forskare slår fast att nordiska klimatet är bra för solceller

Solceller på ett tak.

Solceller på ett tak. Foto: Creative Commons.

Tvärtemot vad man kan tro är det nordiska klimatet idealiskt för solceller enligt en ny forskningsrapport.

Många husägare är skeptiska till solceller på grund av klimatet vi har med mycket regn och snö. Men nu har forskare vid det norska forskningsinstitutet SINTEF slagit fast att det nordiska klimatet är bra för solcellerna. De fungerar bättre i kyligt väder. Elproduktionen ökar eftersom cellerna inte drabbas av energiläckage.

– Vårt experiment visar att solceller fungerar väldigt väl under nordiska klimat- och väderförhållanden. Till detta visade beräkningar utförda av the European Technology and Innovation Platform PV (ETIP-PV/etip-pv.org) att det från dag 1 är ekonomiskt lönsamt att investera i solgenererad el, under förutsättning att du förbrukar den själv. Då utgår vi från en anläggning på 1MWp, och räknat med att räntorna ligger kvar på sin nuvarande nivå, säger Eivind Øvrelid, forskningsledare vid SINTEF, till Phys.org.

Hur problematiken kring få soltimmar påverkar förmågan att räkna hem investeringen verkar de inte ha räknat på. Däremot har de undersökt hur regn, snö och is inverkar på elproduktionen. 

Snö på marken var inga problem, det var snarare en fördel på grund av reflektionen som uppstår. Regn och tunn is var inte heller några problem.

– Solstrålarna passerade helt enkelt genom regnet. Det hade ingen inverkan på mängden av inkommande strålning. Samma sak hände när cellerna var täckta av ett islager, säger Eivind Øvrelid.

Däremot bör du undvika att få snötäcke på solcellerna, det har negativ påverkan. Likaså is som inte är transparent.