Attefallshus

Vägen till attefallshuset - som snart är klart!

Byggahus skribent Maja-Stina Skarstedt med familj kommer att dela attefallshuset med Maja-Stinas storebror Ted-Joel Fransson.

Byggahus skribent Maja-Stina Skarstedt med familj kommer att dela attefallshuset med Maja-Stinas storebror Ted-Joel Fransson. Foto: Henrik Skarstedt

Familjen Skarstedts mål var att ha klart attefallshuset på tre månader – till slutet av juni. Läs hur det har gått.

Bygget av vårt attefallshus började med en rivstart. Från att ha väntat år på lagändringen om 30 kvadratmeter den 1 mars till att få bygganmälan gick det rekordsnabbt. Sedan var det dags för byggfirman att ta vid och när juni startade var det ”bara” slutfixet kvar – det där som ändå tar en hel del tid.

Vi – fortfarande 40 mil från bygget – fick löpande rapporter från byggledaren. Allt flöt på. Fönster sattes in, målaren gjorde sitt, plåtslagaren likaså och utvändigt tog mamma, pappa och min bror fram de svarta färgburkarna och huset fick samma nyans som det större sommarhuset.

Attefallshuset
Svart och rött yttre – allt för att matcha det större sommarhuset. Foto: Henrik Skarstedt

När den röda ytterdörren, i exakt samma ton som sommarhusets, sattes dit kändes attefallaren som den fina lillasyster till hus som vi hade önskat oss.

Och då började ju det roliga invändigt! Här slutade dock mina föräldrar att skicka de dagliga rapporterna – för att vi skulle längta lite extra för att se slutresultatet. Tur då att vi fick lov att resa över landet senare i juni.

Då hade elledningar hunnit dras, golv läggas, takpanelen likaså och listerna kommit på plats. Innerdörrarna var också raskt uppe.

Maja-Stina
Maja-Stina och Henrik Skarstedt hann kika in i sitt nya attefallshus innan allt var klart. Toppen att få se slutspurten. Här är de i allrummet som ska inredas till både soffhäng, kökspentry och en mindre arbetshörna. Foto: Ted-Joel Fransson

Fuktmätning i betongen visade positivt resultat

Som den bästa semesterpresent fick vi också veta av byggledaren att när han gjorde fuktmätning i betongen i juni visade den ett positivt resultat.

Den relativa fukthalten ska vara under 85 procent och vi låg på 79,5 procent i plattan och 83,3 i voterna (den tjockare delen av plattan, i ytterkant).

Vi klarade alltså kravet med marginal. Omständigheterna har varit gynnsamma med värme, torr luft och väldigt lite regn vilket har möjliggjort så snabb uttorkning.

Maja-Stina vinkar till pappa
”Hej, hej pappa!” Från dörren i attefallshuset kan Maja-Stina vinka till pappa Thomas Fransson på den större terrassen. Foto: Henrik Skarstedt

Detta innebär att mattan kan läggas in och badrummet bli klart, vilket vi inte trodde. Det förväntade vi oss skulle dröja till augusti, men nu kan vi alltså nyttja badrummet redan i sommar. Mycket tack vare en flexibel mattläggare, rörmokare och byggfirma. Här var det även tur att vi inte dröjde med att beställa vägg- och golvmattor.

Så, summa summarum: Vi kan bo i vårt attefallshus i sommar och är otroligt nöjda över att gå i mål trots vår oerhört tajta tidsplan kryddad med möjligt corona-strul.

Glaspartier
Stora glaspartier mot terrassen och 12,5 meter till ett dopp i sjön. Foto: Henrik Skarstedt

Valde rätt byggfirma

Vi är också otroligt nöjda över den byggfirma som vi valde med dess underleverantörer. Så viktigt det är att välja en som känns trygg och stabil från första möte och som hjälpt till med sin expertis när det gäller allt från att bolla lösningar och funderingar till att ligga steget före och tänka på saker som vi oerfarna attefallsbyggare inte haft en tanke på.

Henrik
Här kan Henrik lätt spana upp till kidsens loft. Foto: Maja-Stina Skarstedt

Dessutom ser jag att de har varit väldigt viktiga i en vår av social distansering för mina föräldrar. Vi i familjen har ju inte kunnat ses, men när mamma och pappa fått en trevlig och daglig social dos med snickarna och övriga gänget har det förgyllt deras vår. Mycket viktigt!

Och nu då? Nu gäller det att fylla huset med så få prylar som möjligt, men rätt prylar. Här har vi tacksamt fått experthjälp av en inredare och de första beställningarna är på ingång. Vem vet, det kanske blir en uppföljning efter sommaren för att kika närmare på inredningen?

Maja-Stina
Otroligt nöjd och lycklig – den känslan har Maja-Stina när hon tittar in i nya attefallshuset. Foto: Henrik Skarstedt

Vägen till attefallshuset - alla delar

Vägen mot attefallshuset del 1
Vägen mot attefallshuset del 2