Attefallshus

Vägen mot attefallshuset – del 2

”Det blir gröna väggar och mörkblått tak”, hälsade pappa i sms två dagar senare.

”Det blir gröna väggar och mörkblått tak”, hälsade pappa i sms två dagar senare. Foto: Thomas Fransson

Familjen Skarstedt är på gång att bygga attefallshus. Med en rekordsnabb handläggningstid hos kommunen kom bygget snabbt igång – och på två månader har det hänt mycket på vägen mot attefallshuset.

I slutet av mars var bygganmälan inskickad till kommunen för att få bygga ett attefallshus bredvid mina föräldrars sommarhus.

Men första delen hann knappt publiceras innan vi fick klartecken från kommunen. En otrolig service, och starkt bidragande var säkert att vi förvissat oss om att alla delar var kompletta innan vi skickade in den och kontrollkollat alla saker vi var osäkra på.

Det betydde alltså att vi kunde säga ”kör!” till byggfirman tidigare än vad vi trott och innan mars var slut. De var på tårna och satte igång en vecka innan planerad start. Vi jublade!

I slutet av april togs första grävskopetaget:

Grävskopa
Foto: Thomas Fransson

En mäktig känsla. Och läskig. ”Vad har vi dragit igång?”-känslor dök upp direkt. Det blir ju så – definitivt. Så mycket uppgrävd tomt!

Elledningar flyttades för att inte hamna under huset och rör kopplades på för toalett, BDT-vatten, dagvatten och vattenledning från det större huset till attefallshuset.

Elledningar
Foto: Thomas Fransson

Därefter gjordes markbädden före gjutning, med dränering och dagvattenledningar. Plus el, vatten och avlopp in i grunden.

Markarbete
Foto: Thomas Fransson

Första veckan i maj förberedde snickarna ännu mer inför gjutning av bottenplatta. 

Markarbete
Foto: Thomas Fransson

Snickarna formade frigolitskivor med armeringsnät över. Rörmokaren la avloppsrör och drog vattenslangar. Tomten snyggades också till inför gjutning av bottenplatta.

– Det blev som synes en hel ”skog” på toaletten. Dessutom placerade de ut sin byssja och lyfte elegant den stora verktygscontainern över häcken, kommenterade pappa Thomas, som dokumenterat allt från start.

Markarbete
Foto: Thomas Fransson
Markarbete
Foto: Thomas Fransson

Ett stort plus när du bygger hus 40 mil från där du bor och har ett ofrivilligt corona-resestopp är fina föräldrar i närheten som fotar, filmar och rapporterar allt som händer. Oumbärligt. Dagens stora höjdpunkt har varit att få ”dagens rapport” från bygget.

Och en vecka in i maj så var bottenplattan alltså klar:

Bottenplatta
Foto: Thomas Fransson

Och det låg ett hus – i byggmaterial – på tomten och väntade på snickarna:

Byggmaterial
Foto: Thomas Fransson

Och dagen därpå var bygget igång:

Snickare arbetar
Foto: Thomas Fransson

”Det blir gröna väggar och mörkblått tak”, hälsade pappa i sms två dagar senare:

Inplastat bygge
Foto: Thomas Fransson

I själva verket ska huset målas svart för att rimma med det stora huset.

Två veckor senare ser vi hur rummen tar form och med dagens finfina teknik känns det nästan som att vara inne i huset när vi får en rundtur via Facetime.

Attefallshus på gång
Foto: Thomas Fransson
Attefallshus byggs
Foto: Thomas Fransson

Nu ser vi ett sovrum, badrum, vardagsrum med pentry och ett loft som är mycket rymligare än vi hade förväntat oss – detta mycket tack vare att vi ville ha minsta möjliga taklutning, med hänsyn till avrinning etc.

Parallellt med bygget har jag engagerat en inredare som hjälper oss att maxa ytorna på bästa sätt. Det i kombination med att välja färger, möbler och material står på listan nu när vi går in i juni.

Vi sa önskad deadline i juni – och det känns uppnåeligt. Tack vare skickliga snickare, noggrant grundarbete och en pålitlig byggfirma som svarar rekordsnabbt vid minsta fundering.

Så, håll fortsatt tummarna! Så hoppas vi att kika in på insidan av huset senare i juni. 

Läs mer:

Första delen i Vägen mot attefallshuset