Ekonomi

Uppror mot elskatterna

Ett elskatteuppror har dragit igång som har fått många underskrifter på kort tid.

Finansminister Magdalena Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Riksdagen

Elpriserna har klättrat rejält de senaste åren. Delvis beror detta på kraftigt höjda elnätsavgifter. Men även skatterna har ökat rejält, totalt har de fyrdubblats sedan 90-talet och nu har ett Elskatteuppror startat. På tre veckor har de samlat in över 30 000 namnunderskrifter rapporterar Expressen.

– Man klagar allmänt för man tycker det är dyrt med el. När det gäller skatt och avgifter hamnar dessa ofta runt 50 procent av det man betalar på räkningen, säger Anna Carlén vd för Konsumenternas energimarknadsbyrå till tidningen.

Elskatten är en fiskal skatt. Förr användes den snarare som ett styrmedel för att elen inte skulle överkonsumeras, men eftersom elen numera är i princip fossilfri har den nyttan i viss mån försvunnit. 

Finansminister Magdalena Andersson säger att den idag används för att bidra till välfärden. Hon bekräftar också att skatten kommer att höjas runt årsskiftet eftersom den från och med då indexeras och därmed framöver kommer att höjas i takt med inflationen.

När Expressens reporter frågar henne om hon kan förstå konsumenternas frustration svarar hon att de flesta nog framför allt är frustrerade över elnätsavgifterna, och att man lagt fram nya regler som ska sätta stopp för de kraftiga höjningarna från elnätsbolagen.