Total makeover från 1960-tal till exklusiv skandinavisk nutid

På Johan Banérs gata 21 i den havsnära stadsdelen Tågaborg i Helsingborg ligger ett intressant 1960-talshus som fick en "total makeover" 2015. Det inkluderar både poolområde och en genomtänkt arktitektritad trädgård. Här tittar vi närmare på arkitektens detaljlösningar som skapar en skandinavisk stilren och exklusiv känsla på husets insida.

Översiktsbild Tågaborg

Huset efter ombyggnad. Alla foton: Valvet

Det här huset i bungalowstil byggdes redan 1968 på Johan Banérs gata i stadsdelen Tågaborg i Helsingborg. Huset är byggt i ett och ett halvt plan med vind. Boarean är idag 343 kvm med en biarea på 77 kvm.

Före ombyggnad

Huset före ombyggnad.

Tak och pool

Villor i bungalowstil med stora valmade tak var populära och byggdes i slutet av 1970-talet, men här har vi alltså ett exemplar byggt redan 1968. Fasaden är murad i mörkt tegel och stommen är av betong. Husets storlek, den inte tidstypiska takformen och de exklusiva plåtarbetena av koppar skvallrar om att det här var ett arkitektritat lösvirkes stenhus när det byggdes 1968. På bostadshusets tak ligger idag tegel och på garage och poolhus har man lagt sedum.

Läs mer: 60-talshus - tidstypiskt arkitektur, konstruktion och inredning

Pool
Poolhus
Poolhus

Den nuvarande ägaren anlitade arkitekt Jan Engvall 2015 för att totalrenovera och bygga till fastigheten. Det inkluderade ett poolhus på 25 kvm med relaxavdelning, dusch, toalett och förvaring.

Glasdörrar

Vid ombyggnaden satte man in stora glaspartier med skjutdörrar så att det blir enkelt att nå poolområde och trädgård från kök, matplats och vardagsrum. Ändå är husets grunduttryck bevarat och i alla fall på utsidan finns en viss retrokänsla kvar.

Entré

Vid entrén ligger gatsten och planteringar med buxbom och vintergröna marktäckare, i kombination med äldre spaljerade äppelträd.

Matplats

Anledningen till att vi får njuta till bilderna av det här huset idag är att det har lagts ut till försäljning hos Peter Imméll på Valvet. Begärt pris är 27 000 000 kr.

Kök från Bulthaup

Köket kommer från Bulthaup och har rostfria luckor på underskåpen kombinerat med ask på högskåp och överskåp. Bänkskivorna är av Bulthaup Artificial Stone. Den ena blandaren har hetvatten, en Quooker. Vitvaror är från Gaggenau.

Vardagsrum

På golvet på nedre plan ligger breda plank av douglasgran från Dinesen med golvvärme under. I taket sitter infällda spotlights. I vardagsrummet finns en stor öppen spis med vedförråd på gaveln. 

I golvet vid skjutpartierna är värmekonvektorer nedfällda och alla glasytor har fasadpersienner.

Trappan upp till övervåningen är även den av douglasgran från Dinesen och med ledstänger lindade med barkgarvat läder.

Allrum

Under fönstren sitter elementskydd i ask framför radiatorerna. Här finns elektriskt styrda mörkläggningsgardiner.

Sovrum

Huset har fem sovrum, där det finns gott om förvaring och heltäckningsmattor i ull.

Badrum
Badrum

I badrummen sitter matchande inredning i ask, sandsten på golvet och mosaik på väggarna.

Arkitektritad trädgård

Tomten är 1003 kvm. År 2015 lät man även arkitektrita och anlägga en helt ny trädgård. Bland annat köpte man in och planterade uppväxta träd.

Uteplats

Huset har energiklass E och värms med fjärrvärme. Driftskostnaderna uppgår till totalt 78 600 kr per år, där 32 000 kr av dem går till fjärrvärme.

Pool

Terrasserna runt poolområdet är anlagda på en tjock gjuten betongplatta som man lagt klinker på.

Pool

Den här artikeln ingår i vår artikelserie Fredagshuset där vi tittar närmare på och inspireras av ett intressant hus som är till salu. Artiklarna är inte sponsrade, vi skriver om husen för att inspireras och lära oss något nytt.

Planritning entrévåning
Planritning ovanvåning
Planritning poolhus