Fredagshuset

Läckert arkitektritat från 1969 i Älmhult

Denna fredag får vi njuta av ett riktigt välbevarat och tidstypiskt arkitektritat 1960-talshus i småländska Älmhult. Huset har de flesta originaldetaljer bevarade, inklusive ett riktigt läckert kök.

Entré

Alla foton: Fastighetsbyrån

I Älmhult sätter Ikea sin prägel även på bebyggelsen. Designintresserade från hela världen samlas för att arbeta hos möbeljätten. Naturligtvis vill man också bo stil- och formsäkert.

Uteplats

Ett sådant hus är det här arkitektritade huset byggt 1969 på Violgatan 6 i bostadsområdet Klöxhult. Arkitekten som ritade det är norrmannen Jörgen Michelsen, som även har ritat Helsingborgs Stadsbibliotek. 

Läs mer: 1960-talshus - tidstypiskt arkitektur, konstruktion & inredning 

Boarean är 162 kvm och även biarean 162 kvm, då hela källaren räknas som biarea. I huset finns 5 rum, varav 4 är sovrum. 

Trädgårdsbild mot fasad

Huset är byggt i ett plan med källare med förskjutna byggnadsdelar på tidstypiskt vis. 

– En rolig detalj är att det finns fem liknande hus vid Pålsjö skog i Helsingborg. I ett av husen bodde Jörgen Michelsen själv fram till sin död.

– Detta hus i Älmhult var ett beställningsuppdrag.

Det berättar husets nuvarande ägare som önskar vara anonym.

Uteplats

Stommen är av mörkrött tegel med bjälklag av betong. Det plana taket är markerat med den för 60-talet karaktäristiska sargen i liggande träpanel. Taket är belagt med papp och under det ligger takmembranet Derbigum. Plåtarbeten av koppar/plåtisol.

Entréhall

I entréhallen som du praktiskt når via carporten ligger helsingborgstegel, lagd stående, på golvet. Tegelväggarna är vitmålade. I innertaket sitter panel genomgående i hela huset.

Gästtoalett

Gästtoalett med bidé, så som man hade det på 60-talet.

Kök

Köket är bevarat i original, med kork- och plastgolv samt väggar i tegel. Luckorna är av amerikansk furu.

Kök

En praktisk köksbänk/halvö fungerar som rumsavdelare mot matplatsen.

Matplats

Matplats vid köket.

Matplats

En annan matplats i vardagsrumsdelen.

Vardagsrum

Anledningen till att vi får njuta av bilderna på denna 1960-talspärla är att den just nu är till salu hos Johan Hesselstedt på Fastighetsbyrån för 3 850 000 kr.

Vardagsrum med öppen spis

På 1960-talet blev trädgården allt mer en del av huset, i takt med att socklarna sänktes. Mycket riktigt finns här stora skjutbara fönsterpartier som ger god kontakt med trädgården.

– Jag tycker själv om detaljen att fasaden är indragen så att insidans tak och väggar fortsätter på utsidan, säger ägaren.

Utgång vid vardagsrum

Fönsterpartier med utgångar vid båda ändarna av det långsmala vardagsrummet.

Sovrum

Från ett av sovrummen når man entréplanets badrum.

Badrum

Badrummet är ett av få rum som har moderniserats, dock stilenligt.

Sovrum

Utgång till trädgården även från sovrummet.

Sovrum i källare

I slutet av 1960-talet blev gillestuga i källaren populärt. Här har någon fått ett generöst sovrum i källaren istället.

Badrum och bastu

Badrum och bastu i källaren.

Bastu

Huset ventileras med självdrag och värms med fjärrvärme. Energiprestandan uppges till 127 kWh/kvm och år.

Carport

Längst ut i huskroppen ligger carporten -  som var en nyhet för decenniet. Härifrån skulle man kunna gå torrskodd in i huset, vilket man kan här.

Helsingborgs stadsbibliotek

Helsingborgs Stadsbibliotek. Foto: Wikipedia

Arkitekt Alf Jörgen Michelsen (1924-2016) föddes i Grimstad, Norge. Han utbildade sig till arkitekt i Köpenhamn. Under sina år som arkitekt arbetade han bl a hos Jœrn Utzon i Helsingborg. Senare startade han eget arkitektkontor i Märsta och Helsingborg. Han rekryterade unga arkitekter från Lunds tekniska högskola, där han även arbetade som lärare.

Trädgård med uteplats

Den här artikeln ingår i vår populära artikelserie Fredagshuset där vi tittar närmare på intressanta hus som ligger till salu, för att inspireras och lära oss något nytt. Artiklarna är inte sponsrade.