Tomteldning nära sätta eld på hus

Huset höll på att brinna upp i samband med att en husägare eldade skräp.

En Österåkersbo som eldade skräp på tomten höll på att förlora sitt hus i veckan då branden plötsligt spred sig till en gran bredvid huset. Tack vare en vattenslang lyckades han se till att huset inte brann upp.

Just nu är det varmt och torrt på många håll i landet. Många passar samtidigt på att elda upp ris och fjolårsgräs på tomten, en kombination som kan sluta olyckligt om inte korrekta åtgärder är vidtagna på tomten. 

–  Fjolårsgräset är livsfarligt just nu. Elden drar lätt iväg, och sprider sig dit man inte tror att det går, säger Mathias Jörgensen, insatsledare vid Västra Sörmlands räddningstjänst, till Ekuriren.

Det var precis detta som hände husägaren i Österåker. Branden spred sig. Men tack vare att han hade vattenslangen framme kunde han hålla den i schack genom att spruta vatten på huset tills dess att räddningstjänsten var på plats.

Branden släcktes och polisen upprättade en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet, vilket kan ge dagsböter eller i värsta fall upp till sex månaders fängelse.

Läs mer och diskutera

Planerad eld som sprider sig oplanerat