Så lockar du småfåglar till trädgården

Talgoxe, domherre, sidensvans.

Talgoxe, domherre, sidensvans. Kollage: Marlén Eskilsson

Talgoxe, blåmes, sidensvans och domherre, så vackra att titta på. Vi pratade med ornitologen Stefan Müller för att få tips om hur man kan få dem att komma till sin trädgård.

Sveriges vanligaste fågel i landets vinterträdgårdar är talgoxen, men i år har sidensvansen klättrat kraftigt på listan. Detta visar siffror från Sveriges Ornitologiska Förening som för 12:e året i rad har räknat fåglar med hjälp av fågelrapportörer. I år var det rekordmånga som var med och bidrog med sina observationer.

- Vi har fått in 22 000 rapporter, cirka 4 500 fler än i fjol, säger Staffan Müller, Sveriges Ornitologiska Förening.

Talgoxen har varit ohotad etta i alla år och är så även i år. Blåmesen och pilfinken kommer på andra- respektive tredjeplats.

Blåmes

Blåmesen är vår näst vanligaste fågel. Foto: Bengt Nyman/Wikipedia

Skydda fåglarna mot fiender

För den som tycker om småfåglar i trädgården finns det tre faktorer som gör att de trivs i din trädgård och kommer tillbaka år efter år. Fågelbordet är faktiskt inte det viktigaste, även om det är lätt att tro det. Först och främst bör du se till att det finns skydd från fåglarnas fiender.

- Ett buskage är det bästa, även om ett grenigt träd också går bra. Fåglar äter på så vis att de flyger till fågelbordet, plockar upp ett frö och flyger och sätter sig i skydd för att äta det. Vill du titta på när de äter bör du alltså ha ett lite större buskage i närheten, säger Staffan Müller.

Rätt fågelmat

Fågelbordet är såklart också viktigt. En bra kostblandning som gynnar flera arter består av 80 procent solrosfrön (passar majoriteten), 10 procent havre (passar fältsparvar), 5 procent hampfrö (för de allra minsta så som blåmes och grönsiska) samt 5 procent osaltade jordnötter (innehåller mycket energi).

Har du problem med större fåglar, exempelvis kajor, kråkor och fiskmåsar, kan du klä in fågelbordet i ett kycklingnät som bara småfåglar kan ta sig igenom.

Talgbollar är däremot ingen jättehit.

- De talgbollar som säljs idag innehåller ofta artificiellt fett som blir hårt som porslin när det fryser på ute, det är inte bra för fåglarna. Men det är jättenkelt att göra egna talgbollar med vanligt fett, säger Staffan och tipsar även de som köpt köpe-talgbollar att de kan köra dessa i mikrovågsugnen för att mjuka upp det artificiella fettet.

Fåglarna vill ha fågelholkar

Ytterligare en viktig faktor för att få mycket småfåglar är fågelholkar. Förutom att de fungerar som bostad åt fåglarna när de får ungar, kan de även fungera som ett krypin för dem vintertid under nätter då det är lite extra kallt.

- Det har hänt att jag sett 4-5 talgoxar lämna en och samma fågelholk en kall vintermorgon, säger Staffan Müller.

Holkarna kan sitta på cirka 10 meters avstånd utan problem.

Du bör däremot varken inreda eller städa i holken. Detta tillhör fåglarnas familjebildning och är något de behöver få utlopp för själva.

- Småfågelholkar är som standard 30 mm i hålet. Då kommer både talgoxe och blåmes. Sedan har du en trädgård där småfåglarna kommer att trivas, säger Staffan.

Läs mer

Snygga fågelholkar och matanordningar
Bygga fågelholk