Hjälp till att samla väderdata

Här regnar det för fullt.

Här regnar det för fullt. Foto: Creative Commons.

Din privata väderstation kan hjälpa forskarna att bättre förstå extrema väderhändelser.

Är du väderintresserad? SMHI drar nu igång ett projekt där privatpersoner som mäter väderförändringar kan vara med och bidra med sin data. Det handlar då om data från enkla väderstationer som mäter sådant som exempelvis vindhastighet, temperatur, lufttryck och nederbörd.

– Allmänheten har mycket observationer via privata väderstationer och det vill vi gärna samla in. Vi ser att det kommer att gå att förbättra våra korta prognoser och varningar, säger Josef Runbäck, produktansvarig på SMHI.

Den typen av data skulle förenkla eftersom det ofta är glapp mellan SMHI:s stationer när det är mer lokala väderfenomen. Då skulle privata väderstationer kunna täcka upp de områdena och ge en bättre förståelse för hur vädret utvecklas.

– I samband med en extrem väderhändelse använder vi ofta observationerna för att lista ut exakt vad det är som händer. Många extrema väderhändelser är så små, exempelvis ett åskoväder, att det hamnar mellan de officiella mätstationerna, säger Geert Jan van Oldenborgh, klimatforskare vid Kungliga nederländska meteorologiska institutet i Utrecht.

Projektet drar igång nu i höst.

Källa: SR.se