Grinden en del av helheten

Grinden en del av helheten

Grinden är det första du ser när du närmar dig en fastighet och den säger något om huset och dig som bor där. Det är bra om grinden talar samma formspråk som huset - helheten är viktig.

En grind kan vara pampig eller enkel, välkomnande eller avskärmande, strikt och klassisk, gammaldags eller modern. Tänk efter, vilket första intryck vill du ge besökaren? Hurdan grind passar till huset?

Dubbelgrind av trä i Sörmland.Enkelgrind av trä i Sörmland.

En bra grind är inte bara en prydnad för huset, den kan också hjälpa till att hålla inne barn och husdjur du vill ha kvar på tomten och stänga ute ovälkomna gäster. Idag finns säkerhetsgrindar som du kan öppna med en fjärrkontroll som du har med i bilen, för den som vill skydda sig med hjälp av en grind.

Dubbelgrind av järn i Bjärred, Skåne.Järngrind i Bjärred, Skåne.

Gamla grindar brukar ofta ha någon lokal förankring. Om du vill sätta en ny grind till ett gammalt hus och söker inspiration, är det bra att se dig omkring i närområdet. Ofta finns gamla grindar bevarade till husen. Leta efter hus med ungefär samma byggnadsstil som ditt eget och som har en ursprunglig bevarad grind. Sedan kan du låta tillverka en likadan eller bygga den själv om du har kunskap och möjlighet till det. Eller så letar du efter en tillverkare av grindar i Byggahus länkguide.

Svart annorlunda grind i Kivik på Österlen.Svart annorlunda grind i Kivik på Österlén.

Grinden kan vara gjord i trä eller järn. Även här styr den lokala byggnadstraditionen vilket som var vanligast. En trägrind kan kosta ungefär lika mycket som en järngrind, men priserna varierar naturligtvis med hur arbetad och detaljrik grinden är.

Några prisexempel på grindar du kan köpa:

Grind från DecimalSmåländsk enkelgrind från Decimal, från 3000 kr och uppåt.

Enkelgrind av ekEn enkel ekgrind från Wihlborgs, pris 8000 kr.

Dubbelgrind av järnDenna dubbelgrind av järn från Artima kostar 12 500 kr inklusive stolpar.

Grinden LeksandDubbelgrind "Leksand" av Rolf Persson 3 200 kr.

Tillverkare av grindar hittar du i Byggahus länkguide.

Funderar du på att bygga en grind själv? Tänk på att en grind ska tåla alla olika typer av väder. Därför är det lämpligt att tillverka grinden i furu av tätvuxen kvalitet, särskilt om den ska målas vit eller en ljus kulör. Kan du däremot tänka dig att betsa eller måla grinden med oljebaserad lasyrfärg går det bra att använda tryckimpregnerat virke. Fler tips om att bygga grind själv finns i boken Staket, grindar, plank & portar av Ingald Andersson.

Byggbeskrivning till en dubbelgrind av träByggbeskrivning till en dubbelgrind

En kostnadsfri byggbeskrivning för att bygga grinden ovan hittar du hos Skogsindustrierna. Ladda ner byggbeskrivningen här

Läs mer