Getingsommar på flera håll i landet

Värmen och bra tillgång på föda har bidragit till en ökad mängd getingar, Anticimex väljer att kalla det för en getinginvasion.

Getingsanerare runtom i landet har en stressig tid just nu eftersom det visat sig bli en riktig getingsommar. Bra tillgång på föda och varma dagar har bidragit till det som Anticimex väljer att kalla för en getinginvasion.

I Kronoberg uppger en sanerare från Anticimex att det är det tuffaste året han varit med om hittills. Dock åker han ibland ut på jobb som aldrig ger något, vilket gör att andra får vänta i onödan.

- Det har varit väldigt svårt nu när det varit så varmt. Många vill bada, men glömmer att märka upp boet innan de åker iväg, säger han till Sr.se.

Andra glömmer att säga till att det inte längre är någon aktivitet i boet. 

Om du fått ett bo i ditt hem kan du plocka bort det med hjälp av dammsugaren. Du kan också ringa och boka en skadedjurssanering, vilket ingår gratis i många hemförsäkringar.

Anticimex uppger i en informationsvideo ett par så kallade trygga tips, dessa inkluderar:

  • Sätt insektsnät för ventilationsgaller
  • Täpp till kvisthål och andra infartvägar
  • Håll maten övertäckt när du äter ute
  • Drick inte ur en burk som stått öppnad utan översikt utomhus
  • Torka av bordet efter måltider 
  • Undvik häftiga rörelser

Har du ett getingbo? I den här tråden kan du diskutera metoder för att ta bort det. Tänk dock på att getingen är ett nyttodjur som bidrar till växtligheten i din trädgård, både som pollinerare och som skadedjursbekämpare.