Barn, Trädgård

Byggprojekt för barnen

Vi har samlat byggbeskrivningar till 19 stycken roliga saker för barn i trädgården.

Bild 1 av 19

Lådbil

Lådbil

Foto: Home Dezine

Lådbilar är både roliga och utmanande byggprojekt. Bygger du en bra bil som håller för fart, skoj och stoj har barnen många roliga timmar framför sig. Nedan hittar du ritning.

Länk till byggbeskrivning.

Bild 2 av 19

Fågelholk

Fågelholk

Foto: notonthehighstreet.com

Det finns mängder av varianter och stilar på fågelholkar. Det som är viktigt att tänka på är att du anpassar den för den fågelsort du vill ska bo i den. Sätt in en kamera om ni vill följa fågelungarnas utveckling framöver.

Länk till byggbeskrivning

Bild 3 av 19

Hockeymål

Landhockeymål

Landhockey är kanonkul. Men för att det inte ska bli bråk om det verkligen var mål eller ej krävs såklart ett riktigt mål.

Tips och instruktioner.

Bild 4 av 19

Gräv ner studsmattan

Studsmatta nergrävd

Gräver du ner studsmattan blir det både säkrare och roligare att hoppa, för att inte tala om att det blir snyggare i trädgården.

Så här gräver du ner studsmattan steg för steg.

Bild 5 av 19

Dockteater

Dockteater

Foton: Trädgård på spåret / ratata.fi

Dockteater är roligt, men för att uppvisningarna ska lyckas krävs en snygg scen. Det finns oändliga variationsmöjligheter när det kommer till utseendet. Nedan hittar du videoinstruktioner till en ganska enkel dockteater.

Byggbeskrivning på youtube 
Inspiration på Pinterest 

Bild 6 av 19

Slöjdhäst

Täljhäst

Foto: Staffans Teater

Furu och ek ger en gedigen slöjdhäst - ett bra komplement till dockteatern. Här kan barnen skapa sina egna dockor.

Länk till byggbeskrivning.

Bild 7 av 19

Fladdermusholk

Fladdermusholk

Foto: Medlemmen Krilleman

Har ni mycket myggor på tomten kan du slå två flugor i en smäll. Genom att bygga en fladdermusholk minskar du förhoppningsvis mängden mygg på sikt och samtidigt lär sig barnen om ekosystemet och snickeri. Roliga fakta. En fladdermushona kan äta 4 000-7 000 myggor på en natt

Byggbeskrivning fladdermusholk

Bild 8 av 19

Bygg en liten båt

Sandlåda i liten båt

En båt i trädgården fungerar som leksak för barnen när de är små, och blir en vacker odlingsplats när de vuxit upp. Båten kan antingen byggas traditionellt, eller så återanvänder du material och använder fantasin - exempelvis kan du såga itu en gammal tunna. Tyvärr lyckades vi inte hitta någon gratisritning till bygget. Men nedan hittar du i alla fall relativt billiga ritningar du kan köpa och använda.

Inspiration till bygget

Länk till byggbeskrivning

Bild 9 av 19

Styltor

Styltor

Foto: alltforforaldrar.se/frulilja

Jag lyckades aldrig lära mig gå på styltor när jag var barn. Kanske kan dina barn lyckas bättre om du bygger dem ett par riktiga styltor.

Byggbeskrivning styltor hos Yle 

Bild 10 av 19

Lekstuga

Lekstuga

Foto: diy.com

Det är inte alltid sol ute och då kan det vara skönt för barnen att ha tak över huvudet. Men lekstugan är lika rolig även när det inte regnar.

Byggbeskrivning lekstuga
Så får du en bra lekstuga
Trädgårdshus

Bild 11 av 19

Fjärilsholk

Fjärilsholk

Foto: Medlemmen saturnus

Fjärilar är vackra för barnen att titta på och roliga att lära sig om. För att fjärilarna ska trivas lite extra bra i er trädgård kan ni bygga en fjärilsholk.

Byggbeskrivning fjärilsholk

Medlemmen Saturnus fjärilsholkar

Bild 12 av 19

Fort med rutschkana

Fort med rutschkana

Foto: Buildeazy / Pinterest

Det här är ett riktigt avancerat bygge som kräver att du har både kunskap, tålamod och hyfsad koll på engelska språket. Har du det kan dina barn se fram emot något riktigt roligt i sommar.

Länk till byggbeskrivning

Byggbeskrivning fort med rutschkana hos Buildeazy

Bild 13 av 19

Sandlåda

Sandlåda med tak

Sandlåda med höj- och sänkbart soltak. Foto: backyardfunandgames.com

Klassikern i trädgården är en rejäl sandlåda. Nedan hittar du en snitsig variant med solskydd som gör att den passar även för de minsta. Finns det katter i området kan det vara bra att även bygga ett lock som går att dra över när lådan inte används.

Byggbeskrivning sandlåda

Diskussion om sandlådor i forumet

Bild 14 av 19

Skateboardramp

Skateboardramp

Foto: Rampsurface.com

För små skejtare som hellre åker ramp än street kan det bli ganska många och långa resor om hemmet inte ligger nära en skateboardpark. En egen ramp är då höjden av lyx.

Här hittar du en byggbeskrivning

Bild 15 av 19

Trädkoja

Trädkoja

Foto: Medlemmen remsan

Vem har inte byggt eller besökt trädkojor under sin uppväxt? Trädkojor osar nostalgi och det är dags att du för vidare den känslan till dina barn. Leta upp ett passande träd och sätt igång.

Byggbeskrivning för stomme till trädkoja

Ernst visar hur du bygger trädkoja

Bild 16 av 19

Gunga för två

Gungbräda

Foto: Cedarworks

När jag var liten lekte jag något som kallades för färgleken, på en gungbräda. Kanske leker barnen det idag med? Det får du reda på genom att bygga en gunga för två.

Byggbeskrivning gungbräda

Bild 17 av 19

Trälastbil

bygga trälastbil

Foto: yle.fi

Allt som byggs måste inte vara stort. Mindre leksaker är också roligt, och det finns mängder av olika sorter. Här hittar du instruktioner om hur du bygger en trälastbil.

Byggbeskrivning liten trälastbil hos Yle 

Bild 18 av 19

Skattkista

Skattkista

Foto: instructables.com

Varför inte förvara alla utomhusleksaker i en gedigen skattkista? Låt barnen vara med och bygga och färgsätta så blir det extra roligt. I videon nedan ser du hur du går till väga men tänk på att välja material och färg som klarar av att stå utomhus, om det är där du tänkt placera den.

Byggbeskrivning skattkista nr 1

Byggbeskrivning skattkista nr 2 

Bild 19 av 19

Målvägg à la Lilla Sportspegeln

Målvägg i mdf

Foto: Wagner-group.com

Har du barn som planerar att bli framtidens Zlatan eller Stefan Lövgren är en målvägg ett utmärkt redskap för precisionsövning. Anpassa hålens storlek utifrån sporten som ungarna spelar eller gör flera olika hål för olika slags sporter.

Byggbeskrivning målvägg